3F: Politiet lyver om kontrol med ugehvil

DUMPING: Det kræver ifølge Rigspolitiet betydelige ressourcer og besvær at kontrollere, om lastvognschauffører afholder deres ugentlige hvil ulovligt i førerhuset. Ren misinformation, lyder det fra 3F.

Foto: Ritzau/Martin Lehmann
Kim Rosenkilde

Det er løgn. Det er noget af det nemmeste i hele verden at kontrollere.

Frank Houmann Jensen
Miljøkonsulent i 3F Transport

Politiet overdriver, hvor besværligt det er at kontrollere, om lastbilchauffører afholder ulovlige hvil i deres lastvogn.

Det mener 3F, efter transportminister Ole Birk Olesen (LA) tidligere på måneden i et svar til Folketingets Transportudvalg redegjorde for politiets indsats vedrørende chaufførers ulovlige hvil på landets rastepladser.

I svaret til Folketinget skriver Rigspolitiet, at ”det vil være forbundet med betydeligt forbrug af ressourcer mere systematisk at kontrollere, om chauffører afholder deres regulære ugentlige hviletid i køretøjet, idet dette som udgangspunkt vil kræve længere tids observation mod køretøjet.”

Dokumentation

Chaufførers ugentlige hvil

Hvil er enhver sammenhængende periode, hvor føreren frit kan disponere over sin tid.  

Der er fastsat regler både for førerens daglige og ugentlige hviletider

De generelle regler for ugentlig hviletid er:  

  • En regulær ugentlig hviletid på mindst 45 timer.
  • I to på hinanden følgende uger skal en fører tage mindst:
  • To regulære ugentlige hviletider på mindst 45 timer svarende til 90 timer, eller en regulær ugentlig hviletid på 45 timer og en reduceret ugentlig hviletid på mindst 24 timer. Der skal kompenseres for den manglende ugentlige hviletid.
  • En ugentlig hviletid skal starte senest ved afslutningen af seks på hinanden følgende 24 timers perioder efter afslutningen af den foregående ugentlige hviletid.
  • Reduceret ugentlig hviletid, der tages borte fra hjemstedet, kan holdes i køretøjet, hvis dette er udstyret med en soveplads og holder stille.

Kilde: Politiet.dk


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00