Debat

Dansk Elbil Alliance om ladestandere: Regeringen risikerer at ramme forbi målet

Det skal være så attraktivt for det private marked at investere i ladeinfrastruktur, at infrastrukturen er foran salget af elbiler. Politikerne skal udforme udbuddene, så markedet selv får valgmulighederne for at finde de bedste løsninger, skriver Lærke Flader.

Skal vi holde kvoten på
11 elbiler per ladestander, skal der sættes mindst 300 offentlige
ladestandere op hver måned, skriver Lærke Flader.
Skal vi holde kvoten på 11 elbiler per ladestander, skal der sættes mindst 300 offentlige ladestandere op hver måned, skriver Lærke Flader.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lærke Flader
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Elbilsalget trodser chipkrisen og slår nye rekorder næsten hver måned.

De seneste måneder er der kommet mere end 3.000 nye elbiler på gaden hver måned. Det er en længe ventet succes. Men der følger en stor opgave med, for bilerne skal lades op.

Derfor skal der sættes rigtig mange ladestandere op til offentlig opladning. I øjeblikket er der mindst 11 fuld elektriske biler for hver offentlig ladestander. Skal vi holde kvoten på 11 elbiler per ladestander, så skal der sættes mindst 300 offentlige ladestandere op hver måned. Et behov, der kun kommer til at stige efterhånden, som elbilsalget stiger.

I august blev der ifølge Transportministeriet sat cirka 600 nye ladestandere op, så det er ikke umuligt, men i alle andre måneder af 2021 er der blevet sat mindre end 300 ladestandere op.

Ingen risiko for overinvesteringer

Den vigtigste opgave, som vi – alle os, der ønsker grøn omstilling af personbilerne – står overfor er, hvordan vi øger tempoet i opstillingen af offentlige ladestandere. Ellers bliver det ikke let at være elbilist, slet ikke for dem, der ikke har egen indkørsel og som derfor ikke kan lade op samme sted hver nat.

Temadebat

Hvordan skal rammerne for udrulningen af ladestandere se ud?
Regeringen vil have fastsat rammerne for etableringen og driften af offentligt tilgængelige ladestandere.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) sendte i midten af juli et lovforslag i høring. Forslaget indebærer blandt andet, at kommuner og regioner kan give virksomheder ret til at opstille ladestandere på ladepladser på offentlige arealer, og at operatører af ladestandere skal give adgang for roamingtjenester, når ladepladsen er etableret på offentlige arealer, eller når ladepladsen er etableret med offentligt tilskud.

Lovforslaget kommer, efter at S-regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten i december 2020 indgik en aftale for fremtidens bilpark, der i første omgang skal give 775.000 grønne biler på vejene i 2030.

Altinget giver i en temadebat ordet til borgmestre, eksperter, folketingsmedlemmer og interessenter, som vil debattere, hvordan de vil have sikret en tilstrækkelig ladeinfrastruktur. 

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Risikoen for overinvesteringer i ladestandere er stort set lig nul, og derfor risikerer regeringen at ramme forbi målet med forslaget til AFI-loven, som fremover skal sætte rammerne for den offentlig tilgængelige ladeinfrastruktur til elbiler.

Loven bør have fokus på at gøre det attraktivt for det private marked at investere i ladeinfrastruktur, så infrastrukturen er foran salget af elbiler. Loven skal ikke tvinge roaming igennem, fordi det risikerer at låse markedet og kommunerne til en bestemt teknologi.

I stedet skal politikerne give markedet valgmulighederne for selv at finde de bedste løsninger, kommunerne skal kunne afholde udbud, hvor der stilles krav om åbenhed og let adgang, og i øvrigt bør eventuel lovgivning afvente Konkurrencerådets analyse af konkurrencen på markedet for opladning af elbiler.

Ladestandere skal kalde på kunderne

Det grundlæggende problem lige nu er, at der er for få offentlige ladestandere.

I det øjeblik, der er nok offentlige ladestandere – og gerne lidt for mange – så bliver konkurrencen om kunderne endnu hårdere. Og så er det ikke elbilerne, der leder efter ladestandere, men ladestanderne, der kalder på kunderne. Det er der, hvor vi skal hen.

Heldigvis er mange virksomheder i fuld gang med at investere i ladestandere, og nye virksomheder er på vej ind på markedet. Det øger konkurrencen, så priserne falder, som vi har set over de seneste år.

I Dansk Elbil Alliance har vi lavet en frivillig brancheaftale, som dækker 96 procent af markedet for offentlig ladeinfrastruktur og som sikrer blandt andet roaming. Virksomhederne har valgt at investere i roaming, fordi det gør hverdagen lettere for kunderne lige nu, og fordi det giver flere kunder ved ladestanderne.

Der er således meget mere fleksible måder at holde fokus på markedet for opladning af elbiler end gennem regulering

Lærke Flader
Branchechef, Dansk Elbil Alliance

 

Brug for fleksibilitet

Roaming er en brugervenlig løsning, men ikke nødvendigvis den billigste for kunden. I dag er det relativt dyrt at tilbyde kreditkortbetaling på små ladestandere, og derfor er roaming et godt alternativ, som branchen gerne bruger, men hvis der kommer en god og billigere måde at tilbyde kreditkortbetaling, Mobilepay eller andet, så bruger vi hellere den.

En lov, der kræver roaming, kan således risikere at fastholde markedet i en fordyrende løsning, som først kan fjernes, når alle partier i aftalen bag AFI-loven er blevet enige. Det er ufleksibelt, og det kan gøre det dyrere at være elbilist.

Konkurrencerådet har iværksat en analyse af konkurrencen på markedet for opladning af elbiler, og Transportministeriet har tidligere lavet en prisanalyse af elbilmarkedet. Samtidig kommer retten til at opstille ladestandere på offentlige arealer i kommuner og langs motorvejsnettet i udbud, hvor der også kan stilles krav til åbenhed og laves konkurrence om priserne på en måde som løbende tilpasses udviklingen.

Der er således meget mere fleksible måder at holde fokus på markedet for opladning af elbiler end gennem regulering. Brug dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00