Dansk Elbil Alliance: Sådan når vi en million grønne biler i 2030

DEBAT: Regeringen vil løse udfordringen med stigende afgifter på elbiler, men tiltagene sikrer ikke en million grønne biler i 2030, skriver Lærke Flader fra Dansk Elbil Alliance og efterspørger en afgiftsstruktur baseret på bilers CO2-udledning.

Af Lærke Flader
Branchechef i Dansk Elbil Alliance

Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – som en del af klimaudspillet – lovede en million grønne biler på de danske veje i 2030, har udspillet fået mange ord med på vejen.

I Dansk Elbil Alliance glæder vi os over, at regeringen vil løse vores helt akutte udfordring med stigende afgifter på elbiler fra 1. januar næste år.

På den positive side tæller også, at skatten på elbiler som firmabiler bliver mindre, og det bliver lettere at parkere og dele elbiler.

Alt sammen fornuftige her og nu-løsninger, som vil skubbe yderligere til den positive udvikling i salget af elbiler, vi ser nu.

Bilkunderne og elbilbranchen har brug for sikkerhed for, at elbilsalget fortsætter opad i 2019.

Behov for en langsigtet køreplan
Men disse første tiltag sikrer ikke en million grønne biler i 2030. Hvis vi skal nå det mål, skal der helt anderledes gang i salget af grønne biler.

I Dansk Elbil Alliance vil vi på vores årsmøde 14. november præsentere en køreplan for, hvordan vi når en million elbiler i 2030.

I Norge er halvdelen af alle nye biler i dag grønne. Det tog 7-8 år at øge de grønne bilers markedsandel fra to procent til 50 procent.

I Danmark ligger salget af elbiler og opladningshybrider i dag på 2-3 procent af bilsalget – og målet er 100 procent om 12 år. Det mål kan vi godt nå.

Med samme indfasning som i Norge kan vi på syv år, i 2025, komme op på 50 procent, og derefter har vi fem år til at komme fra 50 til 100 procent.

Men det forudsætter, at vi kommer i gang nu, at vi har en solid køreplan, der er bredt forankret i Folketinget, og som giver de nødvendige rammevilkår, samt at vi i 2020 har en grøn bilandel af bilsalget på mindst ti procent.

Sikkerhed på den korte og lange bane
En central byggeklods i vores køreplan er en langsigtet, bæredygtig afgiftsmodel, hvor elbiler ikke nødvendigvis får særbehandling, men hvor hele afgiftsstrukturen; registreringsafgifter, firmabilbeskatning, brændstofafgifter og så videre er baseret på bilernes CO2-udledning.

En sådan afgiftsmodel kan vi ikke gennemføre her og nu, og derfor er udskydelsen af stigninger i afgifter på elbiler nødvendig.

Men det er ikke kun politikerne, der skal levere.

Hvis Folketinget på den lange bane laver en troværdig målsætning om 1 million grønne biler i 2030 og sikrer de nødvendige rammevilkår, er forudsætningerne der for, at bilimportørerne kan tage flere – og flere forskellige – modeller af grønne biler hjem til Danmark, og for at investeringer i ladeinfrastruktur, smart integration med elnettet med videre bliver foretaget.

På den måde kan elbilbranchen være med til at skabe den nødvendige grønne omstilling i Danmark.

Men først kræver det en bred politisk aftale inden nytår, der giver forbrugere den nødvendige sikkerhed, når deres næste valg skal være en af de snart 1 million grønne, danske biler, og som lægger de første spor til 2030.

Forrige artikel DTU-forsker: Biobrændsel til fly kan blive Danmarks nye eksporteventyr DTU-forsker: Biobrændsel til fly kan blive Danmarks nye eksporteventyr Næste artikel Lektor: Danskere på landet skal også kunne lade deres elbil Lektor: Danskere på landet skal også kunne lade deres elbil
Dan Jørgensen får en næse for klimanøl

Dan Jørgensen får en næse for klimanøl

KRITIK: Klimaminister Dan Jørgensen modtager en næse af Folketinget for at være nølende med at indkalde til forhandlinger om iblandingskrav for biobrændstof i brændstof.