Dansk kritik af forslag om gratis togrejse til 18-årige

KRITIK: En række danske parlamentarikere langer ud efter et forslag om, at EU skal give alle europæiske unge et Interrail-pas i 18-års fødselsdagsgave. Margrete Auken er uenig i kritikken og mener, at det er en god mulighed for alle unge i Europa.

Står det til formanden for Europa-Parlamentets konservative EPP-gruppe skal alle europæere have en gratis Interrail-billet, når de fylder 18 år. 
Står det til formanden for Europa-Parlamentets konservative EPP-gruppe skal alle europæere have en gratis Interrail-billet, når de fylder 18 år. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det lugter langt væk af, at man forsøger at bestikke unge mennesker til at kunne lide EU.

Anders Vistisen (DF)

Det giver en hel masse unge mennesker mulighed for at rejse ud. Også dem, der ikke lever i en verden, hvor det er en selvfølgelighed, at de rejser rundt.

Margrete Auken (SF)

STRASBOURG: Det er en ”fantastisk dårlig” idé, at EU skal give alle unge en gratis Interrail-billet i 18-års fødselsdagsgave.

Det mener Socialdemokratiets medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose.

”Magen til populisme skal man lede længe efter,” siger hun.

Dokumentation

Bag forslaget

Transportkommissær Violeta Bulc siger, at omkring 300.000 bruger Interrail hvert år. De køber pas, der har en værdi af mellem 200 og 480 euro. Derfor er der behov for at regne på, hvad omkostningerne vil blive, hvis alle 18-årige skal have et gratis 3-ugerspas til Interrail.

Derudover skal det undersøges, om togselskaberne kan håndtere den ekstra mængde rejsende, det kan medføre.

Det tyske nyhedsmedie Tagesschau.de har regnet på, hvad omkostningerne for forslaget kan løbe op i. Deres bud lyder på 1,5 milliarder euro om året.

De tager udgangspunkt i, at der er cirka 5,4 millioner 18-årige i EU, og at der er 50 til 70 procent af dem, der vælger at gøre brug af billetten.


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00