Debat

Færdselskommission: Ambitiøs handlingsplan skal løftes af lovgivning og trafikanter

DEBAT: Trafikulykker skal forhindres gennem lovgivning, kontrol, undervisning samt vejteknik og sikkerhedsteknologi, skriver Andreas Steenberg (R) og Kristian Pihl Lorentzen (V).

I handlingsplanen har vi udvalgt fem fokusområder: Eneulykker, frontalkollisioner, krydsulykker, lette trafikanter og unge bilførere, skriver Andreas Steenberg og Kristian Pihl Lorentzen. 
I handlingsplanen har vi udvalgt fem fokusområder: Eneulykker, frontalkollisioner, krydsulykker, lette trafikanter og unge bilførere, skriver Andreas Steenberg og Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R) og Kristian Pihl Lorentzen (V)
Færdselskommissionens formand og næstformand

Omkring 180 personer mister livet i trafikken hvert år. Det svarer til knap syv skoleklasser. Ja, det er voldsomt!

Og her er et tal mere. Flere end 3000 personer kommer til skade på vores veje hvert år. Det svarer til fem og en halv gange antallet af passagerer på en Airbus A380, som er verdens største fly.

Det er alt, alt for mange mennesker. Udgifterne for samfundet er store, og der er så mange ødelagte liv og knuste drømme i slipstrømmen af en ulykke.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fart og uopmærksomhed
Ulykkerne sker meget tit, fordi der bliver kørt alt for hurtigt. Ikke nok med det, så sker det alt for ofte samtidig med, at vi er uopmærksomme.

Det er derfor nødvendigt med en styrkelse af trafikmoralen og et opgør med opfattelsen af, at hastighedsgrænserne er vejledende.

Flere end 3000 personer kommer til skade på vores veje hvert år. Det svarer til fem og en halv gange antallet af passagerer på en Airbus A380, som er verdens største fly.

Andreas Steenberg og Kristian Pihl Lorentzen
Hhv. Færdselskommissionens formand og folketingsmedlem fra det Radikale Venstre, samt næstformand og folketingsmedlem for Venstre

Det er ikke en let opgave og kræver, at der løftes i flok. Alle – også trafikanterne – skal tage et ansvar.

Vi har i Færdselssikkerhedskommissionen sat et nyt mål for de næste ti år. Vi ønsker, at der på de danske veje i 2030 højst må blive dræbt 90 mennesker, og højst 900 må komme alvorligt til skade i politiregistrerede trafikulykker.

Målet svarer til en halvering af antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i forhold til niveauet de seneste år og lever desuden op til EU’s målsætning for 2030.

Læs også

Det er en ambitiøs handlingsplan, javel. Men når det drejer sig om trafiksikkerhed og menneskeskæbner, har man pligt til at være ambitiøs.

Og vores ambitioner er ikke bare tomme ord og skåltaler. De hviler på et solidt grundlag.

Målrettet handlingsplan
I den nye handlingsplan har vi således fra en start udvalgt fem fokusområder: Eneulykker, frontalkollisioner, krydsulykker, lette trafikanter og unge bilførere. Og det er ikke tilfældigt!

Netop disse ulykkestyper er dem, som der er flest af, og hvor trafikanterne er mest udsatte eller mest involverede i en ulykke.

Hvis vi skal nå målet - og det skal vi - så skal vi tage fat der, hvor problemet er størst.

I Færdselssikkerhedskommissionen har vi den faste overbevisning, at ulykker kan forhindres og personskadernes alvorlighed formindskes gennem lovgivning og kontrol, undervisning og kampagner samt vejteknik og sikkerhedsteknologi i køretøjerne.

Arbejdet skal forankres i den seneste opdaterede, forskningsbaserede viden på området.

Vi skal fortsat bekæmpe ulykker
Vi vil som formand og næstformand i Færdselssikkerhedskommissionen gerne understrege, at det også er vigtigt for os, at handlingsplanen bliver et redskab for de politiske beslutningstagere og for de aktører, der hver dag arbejder med at forbedre trafiksikkerheden.

Vi har derfor valgt at dele planen op, så den bliver et mere overskueligt og redskabsorienteret værktøj.

Samtidig ved vi godt, at handlingsplanen strækker sig over ti år, og meget kommer til at ske over den periode.

Vi har derfor valgt, at denne plan skal være en levende plan. Det betyder, at kommissionen allerede i 2024 og igen i 2027 skal tage stilling til, om der skal anbefales nye indsatser.

For at slutte, hvor vi startede, er 180 dræbte i trafikken alt for mange. Derfor må arbejdet med at bekæmpe ulykker aldrig gå i stå.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Kristian Pihl Lorentzen

Stedfortrædende MF (V) for Mads Fuglede (16/4-24), næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

0:000:00