Debat

Klimarådet: Her er vores forslag om afgifter på elbiler

REPLIK: Klimarådets beregninger peger på, at det kan være nødvendigt at indfase op imod 1 million elbiler frem mod 2030, hvis Danmark skal leve op til EU's reduktionskrav. Men Klimarådet har ikke foreslået, at elbiler helt fritages for afgift, skriver Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.

Foto: Klimarådet
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Birch Sørensen
Formand for Klimarådet og professor i økonomi ved KU

I Altingets spalter 16. juni kunne man fejlagtigt læse, at Klimarådet foreslår en afgiftsfritagelse på 1 million elbiler i 2030. Det er imidlertid ikke tilfældet.

I Klimarådets seneste rapport "Afgifter der forandrer – forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger" har vi analyseret, hvad der med stor sandsynlighed skal til, hvis den danske transportsektor skal leve op til EU’s krav i 2030. Ifølge Klimarådets beregninger vil det være nødvendigt med omkring 1 million elbiler, hvis mængden af drivhusgasser skal reduceres med 40 procent i forhold til 2005.

Tallet er selvsagt stort og bør give anledning til overvejelser omkring opgavens størrelse. Hvordan man får 1 mio. elbiler på vejene afhænger af en række forskellige faktorer, men først og fremmest af hvordan Danmark vælger at opfylde målet fra EU om reduktion af drivhusgasser fra den såkaldte ikke-kvotesektor.

Fakta
Altinget har korrigeret artiklen, Peter Birch Sørensen henviser til. Altinget beklager fejlen.

Transporten udgør sammen med landbruget størstedelen af denne sektor, og det er derfor på disse områder, Danmark er nødt til at sætte ind. EU beslutter senere det præcise reduktionsmål for Danmark. Derudover vil teknologiudviklingen spille en stor rolle for omkostningerne. Hvor stort et prisfald, der vi ske inden for elbilsteknologierne i de kommende år er uvist, men meget tyder på, at det vil blive markant billigere at købe en elbil end i dag.

Ikke en fuld afgiftsfritagelse
I vores seneste rapport foreslår Klimarådet, at registreringsafgiften sænkes for elbiler ved at fritage batteriet for registreringsafgift. Klimarådet foreslår dermed ikke en fuld afgiftsfritagelse, men en lempelse der vil gøre elbilers konkurrencevilkår mere lige i forhold til konventionelle biler.

I Altingets spalter 16. juni kunne man fejlagtigt læse, at Klimarådet foreslår en afgiftsfritagelse på 1 million elbiler i 2030. Det er imidlertid ikke tilfældet.

Peter Birch Sørensen
Formand for Klimarådet

Klimarådets forslag vil bringe os et stykke af vejen mod de 1 mio. elbiler, men der vil blive behov for flere tiltag. Forslaget vil naturligvis betyde mindre indtægter til statskassen. Et godt bud er 3,5 mia. kr. i 2030. Som beskrevet i vores rapport vil de manglende provenuindtægter for eksempel kunne hentes ved at hæve ejerafgiften for alle biler.

Klimarådets seneste rapport "Afgifter der forandrer – forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger" kan læses på klimaraadet.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00