Lavere afgifter får danskerne til at købe større biler

BILSALG: En ny opgørelse viser, at danskerne i højere grad vælger de mindre biler fra til fordel for større biler, efter registreringsafgiften er blevet lempet. Regeringens politik får folk til at købe mere sikre biler, mener minister.

Bilforhandlere sælger en større andel store biler, efter registreringsafgiften er blevet lempet. Særligt de såkaldte SUV'er er populære. (Arkivfoto.)
Bilforhandlere sælger en større andel store biler, efter registreringsafgiften er blevet lempet. Særligt de såkaldte SUV'er er populære. (Arkivfoto.)Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Billigere biler får ikke nødvendigvis danskerne til at bruge færre penge på biler. Tværtimod vælger mange at købe en større model, end de ellers ville have gjort.

Det er konklusionen i en opgørelse fra Skatteministeriet, som viser udviklingen i danskernes bilvalg, siden regeringen for første gang besluttede at sænke registreringsafgiften i 2015.

Her fremgår det, at særligt de mindste biler udgør en langt mindre andel af de nyregistrerede biler omkring årsskiftet til 2018 set i forhold til samme tidspunkt i 2015. Til gengæld er andelen af store biler steget.

Dokumentation

Lempelser af registreringsafgiften

Registreringsafgiften er blevet lempet tre gange i perioden 2015-18.

Først blev den høje sats sat ned fra 180 procent til 150 procent som led i finanslov 2016.

Dernæst blev grænsen for, hvornår en ny bil pålægges den høje sats – det såkaldte skalaknæk – forhøjet med 22.000 kroner for personbiler på finanslov 2017.

Endelig blev registreringsafgiften lempet yderligere i forbindelse med aftalen om omlægning af bilafgifterne i september 2017. Blandt andet blev den lave sats sat ned fra 105 til 85 procent, og skalaknækket blev hævet med yderligere 78.500 kroner, så grænsen for, hvornår der skal betales høj sats udgjorde 185.100 kroner (2017-niveau).

Kilde: Skatteministeriet


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00