Lene E. på vej mod nederlag om dyretransporter

NYHED: Et flertal uden om regeringen vil stramme justitsministerens lovforslag om en klippekortordning for dyretransporter.
Justitsminister Lene Espersen (K) vil ikke imødekomme oppositionens krav og kan derfor se frem til et nederlag i folketingssalen.
Justitsminister Lene Espersen (K) vil ikke imødekomme oppositionens krav og kan derfor se frem til et nederlag i folketingssalen.
Niels Th. Dahl

Mit udgangspunkt har hele tiden været tre klip – men nu skal vi lige drøfte det sammen og komme med et fælles udspil. Det bliver i hvert fald ikke ministerens ordning.

Christian H. Hansen
Dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti
Fakta

Justitsministerens lovforslag vil i hovedtræk indebære følgende:

  • Der indføres en klippekortordning for dyretransporter, som er inspireret af den lignende ordning på færdselsområdet.
  • Tre overtrædelser af reglerne om transport af dyr (bestemmelser om arealkrav, indvendig højde, ventilation, fodring og vanding, hvil, transportegnethed og strøelse) begået inden for en periode på tre år skal medføre en betinget frakendelse af retten til at transportere dyr med en prøvetid på tre år.
  • Ved betinget frakendelse skal vedkommende chauffør eller transportør bestå en kontrollerende prøve om behandling af dyr under transport.
  • Tre yderligere overtrædelser af reglerne om transport af dyr, begået i prøvetiden for den betingede dom, skal medføre en ubetinget frakendelse af retten til at transportere dyr.
  • Der indsættes en udtrykkelig hjemmel i dyreværnsloven til - også uden for klippekortordningen - at frakende retten til at transportere dyr i tilfælde af mishandling eller groft uforsvarlig behandling af dyr, og som også giver hjemmel til at idømme en betinget frakendelse af retten til at transportere dyr.
  • Der indføres adgang til at frakende selskaber mv. (juridiske personer) retten til at beskæftige sig med erhvervsmæssig transport af dyr.
  • Det generelle bødeniveau for overtrædelser af reglerne om transport af dyr skærpes, således at der i forhold til landmænd og transportører bliver tale om en fordobling af minimumsbøderne.
  • Det fremhæves i dyreværnsloven, at der skal ske konfiskation, hvis der er opnået en økonomisk fordel ved overtrædelse af dyreværnsloven. Kan der ikke ske konfiskation, skal der tages særskilt hensyn hertil ved udmåling af bøden.
  • Der indsættes en hjemmel i dyreværnsloven, hvorefter politiet kan tilbageholde udenlandske køretøjer indtil en bøde for overtrædelse af reglerne om transport af dyr er betalt.
  • Der gennemføres en ordning med "vejesedler", som indebærer at landmanden skal udarbejde og aflevere en "vejeseddel" til transportøren med oplysning om antallet og vægten af de dyr, som skal transporteres.
  • Det overvejes at udvide kravet om navigationssystem i køretøjer, der anvendes til lange dyretransporter, til også at omfatte rent nationale transporter. 

Kilde: Justitsministeriet

Justitsminister Lene Espersen (K) er på vej mod et nederlag i Folketinget, efter at forhandlingerne mellem ministeren og oppositionen om en klippekortordning for dyretransporter i går eftermiddags brød sammen kort før målstregen.

Selv om der var enighed om en kraftig stramning af mange af reglerne, ville Lene Espersen ikke imødekomme de sidste og afgørende krav fra oppositionspartierne, nemlig at bødestørrelserne hæves med 150 pct., og at tilladelsen til at køre med levende dyr kan fratages efter fire klip i kortet frem for seks.

Ændringsforslag i sigte
Lene Espersen vil nu fremsætte sit lovforslag uden de sidste ønskede stramninger, mens oppositionen agter at gennemtrumfe en række ændringsforslag.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00