Debat

L&F: Transport skal tilbage på klimadagsordenen

TRANSPORTDEBATTEN: Der mangler overordnede strategier for en grønnere transportsektor fra både den danske regering og fra EU, skriver adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.
Foto: Landbrug & Fødevarer
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Gade
Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer

For ca. 10 dage siden havde jeg et indlæg her på Altinget, der fokuserede på EU's uambitiøse transportvisioner.

Jeg efterspurgte bindende målsætninger om iblanding af avancerede og bæredygtige biobrændstoffer i EU's energi og klimapolitik. 

Nu har jeg hørt, at der i Bruxelles måske er ved at ske en positiv udvikling i forhandlingerne om at fremme de avancerede biobrændstoffer frem mod 2020.

Fakta

Transportdebatten på Altinget | Transport har til formål at fokusere og styrke den transportpolitiske og transportfaglige debat i Danmark.
Løbende inviterer Altinget | Transport derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for transportområdet.

Syvende udgave af Transportdebatten sætter fokus på den grønne omstilling på transportområdet herhjemme.

Regeringen har nedsat et udvalg, der skal komme med en køreplan for en mere grøn transport, hvor den overordnede ambition er fossilfri transport i 2050. Men er det for uambitiøst? Eller urealistisk? Og hvilke tiltag skal sparke gang i omstillingen? Og hvornår?

I denne udgave af Transportdebatten vil otte debattører - både politikere, fagpersoner og interessenter på transportområdet - give deres svar på nogle af disse spørgsmål. Alle vil de give deres besyv med i forhold til, hvordan man skal komme i mål med en grøn omstilling af transportsektoren i Danmark.

Deltag i debatten:

Send dit indlæg til [email protected].

Jeg er beskeden nok til at tro, at det ikke skyldes mit indlæg på Altinget, men det glæder mig under alle omstændigheder.

Nu håber jeg så, at klimaministeren vil påtage sig at understøtte den konstruktive udvikling.

Hvis Danmark skal leve op til de ambitiøse mål om en fossilfri transportsektor, bliver vi nødt til at tænke langsigtet.

Søren Gade
Adm. direktør

Vi må nemlig ikke glemme det lange sigt frem mod 2050 og efter. Og her ser jeg desværre ikke tegn på, at EU er særlig ambitiøs.

Mangler konkrete ideer
Jeg tænker her på den tunge transport som for eksempel busser, lastbiler og fly, hvor omstillingen både er svær og tidskrævende.

Ikke engang millioner af subsidier til elektricitet vil kunne hjælpe her. Et fly kan ikke flyve på elektricitet.

Her mangler jeg konkrete og omkostningseffektive ideer fra EU.

Vi har virkemidler nu, som vi kan søge fremmet, og som kan hjælpe os til at løse udfordringerne med den tunge transport allerede inden 2050. Det gælder brugen og produktionen af de avancerede biobrændstoffer og gas.

Med en håndfuld gasfyldestationer i Danmark er vi stadig langt efter vores nabolande, men bevægelsen er dog sat i gang mod en infrastruktur med gas som et tilgængeligt alternativ i transportsektoren.

Det er positivt.

Energistyrelsen har ved flere lejligheder dokumenteret, at anvendelse af naturgas i transporten har en god miljøprofil og en positiv samfundsøkonomi.

Det er endda sådan, at hvis man som i Sverige kan anvende opgraderet biogas i transporten, vil CO2-udledningen forbundet med kørsel teknisk set være negativ! 

Skridt på vejen
Omstillingen foregår også så småt derude i Danmark. Blandt andet i Holstebro, hvor bybusserne skal køre på gas.

Der er også internationalt større projekter i gang inden for luftfarten, hvor de første fly allerede har fløjet på avancerede biobrændstoffer.

Jeg har derfor forhåbninger til arbejdet i Roadmappen for en fossilfri transportsektor, hvor transportministeren og klimaministeren bør sætte pejlemærker op for omstilling til en klimavenlig transportsektor.

Hvis Danmark skal leve op til de ambitiøse mål om en fossilfri transportsektor, bliver vi nødt til at tænke langsigtet.

Vi kan ikke nøjes med at tro på én teknologi alene. Vi skal have fat i hele paletten - og vi skal have EU med.

Så transportsektoren skal tilbage på klima- og energidagsordenen, og det kan kun gå for langsomt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00