Millionbesparelser svækkede kontrol med dyretransporter

DYREVELFÆRD: Mens antallet af dyretransporter er steget voldsomt, er midlerne til kontrollen over tre år blevet skåret med 36 procent. Vanvittigt, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, efter at Fødevarestyrelsen i flere år ikke har sanktioneret lovbrud.

For lange transporter af smågrise er blandt de lovovertrædelser, som Fødevarestyrelsen ikke har sanktioneret de senere år. På dette arkivfoto er smågrise på vej ud af en væltet lastbil. ARKIVFOTO. 
For lange transporter af smågrise er blandt de lovovertrædelser, som Fødevarestyrelsen ikke har sanktioneret de senere år. På dette arkivfoto er smågrise på vej ud af en væltet lastbil. ARKIVFOTO. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det lyder fuldstændig vanvittigt, at man får så mange flere arbejdsopgaver ind uden at få ekstra arbejdskraft. Det giver ingen mening.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Således er der indhentet personalebesparelser, før der var sikkerhed for, at logbogsmodulet reelt fungerede.

Redegørelse fra Fødevarestyrelsen
Fakta
Om logbøger
  • Chauffører skal føre logbog, hvis transporten af dyr til og fra Danmark overstiger otte timer.
  • Der skal føres logbog ved transport af kvæg, får, geder, svin og ikke-registrerede heste.
  • Logbogen skal indeholde relevante oplysninger om den pågældende transport fra afgangssted til bestemmelsessted, inklusive planlægningen af den givne transport.
  • Logbøger bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsens Eksport Kontrol Center (EKC) og er forankret i enheden for dyresundhed.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Stadig flere opgaver har sammen med betydelige effektiviseringskrav ført til, at chauffører har kunnet overtræde regler for lange dyretransporter uden konsekvenser.

Det står klart, efter Fødevarestyrelsen har afleveret sin redegørelse om, hvorfor de i adskillige år ikke har sanktioneret lovbrud i tilfælde af for lange dyretransporter og overlæs med grise og kvæg.

Redegørelsen viser, at styrelsens ansatte har ligget underdrejet i opgaven med at kontrollere logbøger fra chauffører, der transporterer levende dyr i længere end otte timer ud af Danmark.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00