Oppositionen forlader forhandlinger om elbiler

STOP: Regeringen får ikke en bred aftale om elbiler, da en samlet oppositionen fredag formiddag forlod forhandlingerne. Regeringen sender i stedet forslaget i folketingssalen. Rød blok fører valgkamp, mener DF.

Der bliver ikke en stor bred aftale om elbiler.

Det står fast, efter en samlet opposition fredag formiddag har valgt at forlade forhandlingerne om en ny aftale om billigere elbiler de næste to år.

Oppositionen har krævet, at aftalen også skulle forpligte regeringen på en ambitiøs målsætning om, hvor mange elbiler der skal være i Danmark i 2030.

Det har regeringen ifølge oppositionen ikke været villig til at give.

”Socialdemokratiet ønsker en reel indsats i klimapolitikken, og det har Lars Løkkes regering slet ikke været i stand til at levere. Derfor må vi klart sige nej til en så uambitiøs aftale,” siger klima- og energiordfører Jens Joel (S) i en pressemeddelelse.

Vil revolutionere bilafgifter
Oppositionen har henvist til, at Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale til Folketinget i oktober selv omtalte et mål om en million grønne biler i 2030.

Der er dog intet, som tyder på, at vi er på vej mod det mål, lyder det fra Radikale, der har ønsket at få regeringen med på at ”totalt revolutionere afgifterne på elbiler".

”Der er større chance for, at vi har en million flyvende biler end en million elbiler i 2030 med den politik, regeringen lægger op til. Det er for slapt,” siger Radikales klimaordfører, Ida Auken, i en pressemeddelelse.

Regeringen svarer igen
Regeringen har hurtigt svaret igen og fremsat sit lovforslag til behandling i Folketinget.

Lovforslaget vil udskyde indfasningen af registreringsafgiften og forhøje bundfradraget for elbiler. Det betyder, at der ikke skal betales registreringsafgift på elbiler op til 400.000 kroner. Lovforslaget skal sikre, at registreringsafgiften på elbiler ikke stiger 1. januar, hvilket sker uden en lovændring.

”Med lovforslaget lader vi det nu være op til Folketinget, om de også vil gøre de grønne biler til et mere attraktivt alternativ til benzin- og dieselbilerne – det tror og håber jeg på, at et stort flertal gerne vil,” siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Heri fortæller han, at lovforslaget skaber ro på markedet for elbiler på kort sigt, mens regeringen er på vej med en grøn transportkommission, der kommer med forslag til en grøn omstilling på længere sigt.

DF: Oppositionen fører valgkamp
Dansk Folkeparti er uforstående overfor, at oppositionen har valgt at takke nej til det, som ligger på bordet. Her har man ikke formelt taget stilling til lovforslaget, men partiet kan umiddelbart ”godt se sig i aftaleteksten".

”Det, som ligger på bordet, er bedre end det forslag, oppositionen selv har sendt til afstemning i Folketinget. Jeg synes, det er en underlig situation, at oppositionen bare går, men det er vel for at gøre det til et valgkampstema,” siger skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær.

Tirsdag 1. behandles regeringens lovforslag i Folketinget.

Forrige artikel Danmarks Statistik: Næsten alle pendlere kan klare turen på arbejde i elbil Danmarks Statistik: Næsten alle pendlere kan klare turen på arbejde i elbil Næste artikel Lokomotivførere og DSB lander ny aftale om arbejdstid Lokomotivførere og DSB lander ny aftale om arbejdstid