Debat

Producent: Postloven er et forældet system, der ikke tager højde for vores nutidige forbrugsmønster

Hvis bare pakkepost blev vurderet lige så vigtigt som brevpost i postloven, ville det gøre livet nemmere for de millioner af danskere, der ønsker en lettere adgang til deres pakker skriver Kenneth Steinmetz.

Hvilken nytte har en postkasse, når det kun rummer reklameaviser, der også er på retræte, og små pakker?, skriver Kenneth Steinmetz.
Hvilken nytte har en postkasse, når det kun rummer reklameaviser, der også er på retræte, og små pakker?, skriver Kenneth Steinmetz.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I takt med digitaliseringen rykker flere og flere deres kommunikation og post online. Postkortet fra sommerferien på Kreta er blevet erstattet af en opdatering på sociale medier, og bankens informationer fylder ikke længere i mappen på kontorhylden, men ligger nu placeret i en online indbakke. I 2018 sendte danskerne 70 procent færre breve sammenlignet med i 2009.

Samtidig er der sket en voldsom eksplosion i danskernes onlineforbrug. Som følge af coronanedlukningen i 2020, er der ifølge Nets sket en stigning af e-handel af fysiske varer på 17 procent sammenlignet med 2019.

Det har mange også kunnet genkende fra de lange køer til pakkeudleveringsstederne. Landets mange kiosker og pakkehuse har nemlig lidt under et enormt pres som følge af stigningen, og de har haft svært ved at kunne følge med på både plads og udlevering.

Der er sket en tydelig udvikling i vores forbrugsmønster, men den samme udvikling er desværre ikke til at finde i postloven

Kenneth Steinmetz
Administrerende direktør i Renz

Der er sket en tydelig udvikling i vores forbrugsmønster, men den samme udvikling er desværre ikke til at finde i postloven. Her gælder reglerne, at alle helårsboliger skal have en postkasse monteret ved indgangen, og i etageejendomme gælder det, at der skal være monteret et brevkasseanlæg ved gadedøren.

Det er der i og for sig ikke noget galt med, for loven er lavet for at tage bedst mulig hånd om postbudene og sikre dem det bedste arbejdsmiljø. Det vil jeg på ingen måde stå i vejen for, tværtimod. Problemet ligger i, at det er et forældet system, der ikke tager højde for vores nutidige forbrugsmønster.

En sms om, at du ikke har været hjemme
Lad mig give dig et eksempel. Du har bestilt din mors, kærestes eller svigerfars fødselsdagsgave online for at spare tiden på at gå forgæves fra butik til butik, stå i lange køer til kassen og bruge transporttid frem og tilbage. Du har endda betalt ekstra for, at det kommer hjem til dig.

Når ordren er bekræftet, venter du spændt på dagen, hvor pakken ankommer, og holder dig hjemme i tidsrummet fra 08.00 til 16.00, hvor pakken bliver leveret. Men klokken 16.15 er der stadig ikke dukket nogen pakke op. I stedet modtager du en sms med informationen om, at du ikke var hjemme i det tidsrum, pakken skulle leveres, og at den nu er at finde på et posthus i den modsatte ende af byen.

Læs også

En anden slutning på historien kunne være, at pakken er blevet placeret på trappetrinnet foran din hoveddør, hvilket ifølge postloven betyder, at den må placeres ved fodenden af trappen i opgangen, men pakken er ikke til at finde. Og nu står du med en træls forsikringssag frem for en fødselsdagsgave.

Begge tilfælde er for mange genkendelige men ærgerlige eksempler på en manglende opdatering af postloven. Det ville ellers kunne være med til at gøre livet nemmere for de millioner af danskere, der ønsker en lettere adgang til deres pakker, hvis bare pakkepost blev vurderet lige så vigtigt som brevpost i postloven. Og hvorfor egentlig ikke?

Pakkepostanlæg i stedet for postkasser
Vi har mulighederne for at opsætte tidssvarende pakkepostanlæg, der kan rumme alt fra breve og pakker, til dagligvareleveringer og renseritøj. Det giver mulighed for afhentning og returnering døgnet rundt, maksimum sikkerhed for pakkens fremkomst og nul administrativt besvær ved ændring af navne på postkassen eller forsvundne postkassenøgler.

Ved at inkludere postkasser, der har rum til pakker i postloven, vil vi kunne styre uden om de mange problematikker, der desværre ofte følger med pakkelevering. Men vi bliver overset i byggeprocesserne, fordi fokus er på at sætte en postkasse op. Og hvilken nytte har den, når det kun rummer reklameaviser, der også er på retræte, og små pakker?

De gældende regler for postkasser og brevsprækker er fra 2010, hvor postloven sidst var igennem en større revurdering. Det er vist på tide, at vi tager et kig på den igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024