Debat

Radikale: Reel CO2-reduktion kræver ny registreringsafgift

DEBAT: Kun ved at omlægge registreringsafgiften kan vi få Danmark ud af slæbesporet, når det kommer til salget af elbiler, skriver De Radikales nye trafikordfører, Andreas Steenberg.

En ny registreringsafgift kan komme en stor del af CO2-udledningen fra benzinbiler til livs, mener Andreas Steenberg (R).
En ny registreringsafgift kan komme en stor del af CO2-udledningen fra benzinbiler til livs, mener Andreas Steenberg (R).Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R)
Trafikordfører

Transport betyder noget for alle mennesker. Tænk bare på, hvad Danmark havde været uden Storebæltsbroen, København uden S-tog og Metro – eller hvad vejene har betydet for eksempelvis Herning og Vendsyssel.

Hver dag bruger vi transport til at aflevere børnene, køre på arbejde eller mødes med familie og venner. Og hver dag skal fødevarer transporteres, så vi kan få mad på bordet.

Men vores færden rundt i landet påvirker ofte naturen, miljøet og klimaet negativt. Derfor skal vi sikre, at vores transport bliver grønnere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Her bør efterårets trafikforlig være første stop. Det er afgørende, at trafikforliget kommer med reelle reduktioner af udledningen af drivhusgasser og sikrer, at vi får Danmark ud af det sorte slæbespor og ind på den grønne overhalingsbane.

Og der er nok at tage fat på.

Elbiler og andre biltyper på vedvarende energi skal være det oplagte valg for mange.

Andreas Steenberg (R)
Trafikordfører

CO2-reduktion kræver mod
Ifølge FN's klimapanel, IPCC, er kørsel på vejene kilde til langt størstedelen af udledningerne fra transportsektoren. Herhjemme kommer man heller ikke uden om transportsektoren, hvor CO2-udledningen fra person- og lastbiler udgør over en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning. 

Med forståelsespapiret, der danner rammen for den nye regering, har vi taget et skridt i den rigtige retning. Det er lidt af et månelandingsprojekt, at vi nu har aftalt 70 procents CO2-reduktion i 2030. For at nå det mål kræves, at vi tør træde nye veje.

Det kræver også, at klimapolitikken ikke bliver ny symbolpolitik, men at vi tager fat på konkrete, reelle løsninger, så vi kan sikre reelle CO2-reduktioner. Derfor skal vi bruge alle de muligheder, vi har. Og her skal vi tage grundlæggende og strukturelt fat med instrumenter, som konkret og sikkert vil nedbringe CO2-udslippet.

Vi vil have en grøn transport, hvor vi erstatter forurenende biler med alternative transportformer. Elbiler og andre biltyper på vedvarende energi skal være det oplagte valg for mange. Og vi vil sikre, at vi når 1 million elbiler i 2030.

Nødvendigt at omlægge afgift
Det kan vi kun ved at lave en gennemgribende forandring af den danske registreringsafgift til en teknisk afgift, hvor bilerne beskattes efter deres CO2-belastning. Det vil have en reel CO2-effekt og hjælpe branchen med at omstille sig til at være bæredygtig.

Og vi vil stoppe salget af nye benzin- og dieselbiler i 2025. Men det skal ske gennem beslutning i EU og ved at forberede de danske forbrugere på omstillingen. Målet er, at ingen nye biler i EU skal have en forbrændingsmotor i 2030. Vi vil også lave en plan for at få alle offentlige køretøjer til at køre på vedvarende energi, så busser, skraldebiler og hjemmepleje stopper med at køre rundt og forurene.

Kigger vi mod nord, ved vi, at det kan lade sig gøre at skabe en grønnere trafik. I 2018 blev der solgt 46.154 elbiler i Norge. I Danmark var tallet 1.545.

Det svarer til, at hver tredje bil i Norge var en batteridreven elbil. Dette lykkedes, fordi det ganske enkelt er billigere at købe og køre i en elbil, end det er at købe en benzinbil hos vores naboer. 

Næste stop: trafikforliget
Så er det ikke på tide, at vi dropper skattelettelserne på benzin og dieselbiler og bruger dem på klimavenlige biler? Det synes jeg.

Læs også

Mange rystede på hovedet, da vi for årtier siden turde drømme stort og sætte kursen mod en 100 procent grøn energisektor. Med energiforligene fra 2012 og 2018 når vi i mål. Nu er tiden kommet til, at vi gør det samme med transportsektoren.

Næste stop: trafikforliget. Lad os bruge det til at skabe et grønt systemskifte, hvor vi får Danmark ud af det sorte slæbespor og ind på det grønne. Vejen ind i fremtiden skal være brolagt med grøn energi.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00