Regioner efterlyser statslig transportstrategi

ANALYSER: To nye rapporter fra Danske Regioner og Region Hovedstaden sætter fokus på behovet for og vejen til bedre mobilitet. Regionerne ønsker en sammenhængende statslig transportplan.

En ny analyse fra Danske Regioner sætter fokus på trængselsproblemer flere steder i landet.
En ny analyse fra Danske Regioner sætter fokus på trængselsproblemer flere steder i landet.Foto: Dennis Lehmann/Scanpix
Kim Rosenkilde

Danske Regioner benytter sin generalforsamling i Aarhus til at sætte fokus på trængselsproblem og mobilitet.

Det sker med afsæt i en helt ny transportanalyse som kortlægger trængsel i Danmark og kommer med bud på løsninger.

Ifølge analysen er presset på den danske infrastruktur stigende, ikke mindst på grund af det stigende antal biler. Over de seneste år er antallet af biler ifølge analysen steget med 380.000 svarende til 18 procent.

Dokumentation

Anbefalinger fra regionernes analyse

Regionale mobilitetsstrategier
Regionerne vil fremover udarbejde mobilitetsstrategier i tilknytning til den regionale vækst- og udviklingsstrategi. Strategierne vil tage udgangspunkt i principperne for mobilitetspyramiden (se figur 14 i analysen) og dels beskrive de tiltag regionen og kommunerne selv kan gennemføre, og dels de tiltag staten er ansvarlig for. Strategierne vil, som nu, blive udarbejdet i samarbejde med kommunerne.

En statslig transportplan
En sammenhængende statslig transportplan for veje og baner vil kunne sikre effektiv prioritering af de offentlige investeringer og understøtte vækst, udvikling og beskæftigelse i hele landet. Det foreslås, at staten – med inspiration fra Sverige og Norge – vedtager en langsigtet transportplan på tværs af vej og bane, så de danske vækstbetingelser understøttes bedst muligt, og de finansielle midler der er til rådighed anvendes mest effektivt. Planen følges op af en investeringsplan, så der er midler til at realisere planen.

Det foreslås, at den statslige transportplan udarbejdes efter dialog med regioner og kommuner samt på baggrund af de regionale mobilitetsstrategier. Der bør derfor indføres et fast forum for dialog mellem staten, regioner og kommuner om sammenhængen mellem de regionale mobilitetsstrategier og den statslige transportplan.

Kilde: Danske Regioner


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00