Rød blok i kapløb om elbiler

MÅL: Socialdemokratiet vil have en halv million el- og brintbiler i Danmark i 2030 – Radikale vil have en hel million. Alternativet vil kræve, at alle nye biler fra 2025 skal være fossilfri.

Under den nuværende aftale vil der være fuld afgift på elbiler fra 2022. Det vil partierne i rød blok forhindre.
Under den nuværende aftale vil der være fuld afgift på elbiler fra 2022. Det vil partierne i rød blok forhindre.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Der skal gang i salget af elbiler igen, og staten skal hjælpe til.

Det lader der til at være enighed om i rød blok. Hen over weekenden var Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ude med en melding om, at partiet ønsker et mål om 500.000 elbiler, opladningshybrider og brintbiler i Danmark i 2030.

Konkret vil partiet blandt andet udskyde indfasningen af afgift på elbiler.

”Vi foreslår at sørge for, der bliver ved med at være en lav registreringsafgift, så det bedre kan betale sig at købe en elbil end en almindelig bil," siger Mette Frederiksen til DR

Derudover vil Socialdemokratiet give tilskud til nye turboladestandere og give kommuner 10.000 kroner i tilskud per grøn bil og firmaer lavere beskatning af grønne biler.

Budkrig i rød blok
De øvrige partier i rød blok er enige i retningen, men ønsker et højere niveau. Få timer efter Frederiksens udmelding, var Radikale klar med en fordobling.

”Det er vores opfattelse, at en halv million elbiler ikke er ambitiøst nok. Vores forslag er meget ambitiøst, men det er dét, der skal kendetegne det næste energiforlig. At vi ikke bare gør det, der ligger på den flade hånd og næsten kommer af sig selv, men at vi løfter barren og siger, at vi vil være i den grønne førertrøje, når det handler om transporten," siger politisk leder Morten Østergaard til DR

Virkemidlerne skal være det samme tilsat bedre parkerings- og køreforhold.

For nylig var forslaget fra SF, at det fra 2030 skulle være forbudt at sælge nye benzin- og dieselbiler.

Også de må se sig overgået. Alternativet brugte nemlig Socialdemokratiets udmelding til på sociale medier at minde om et af forslagene fra deres energiudspil om, at benzin- og dieselbiler skal forbydes allerede fra 2025.

”Socialdemokratiet vil have 500.000 elbiler i 2030. Det er fedt – men ikke nok. Alle nye biler skal være elbiler fra 2025,” står der på partiets grafik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00