S-ordfører: Mærsks CO2-udledning er dansk ansvar

NYHED: Klimaminister Connie Hedegaard (K) ønsker CO2-problemer løst internationalt. Oppositionen kræver mere handling på nationalt niveau.
Foto: Altinget.dk
Kasper Frandsen

Danmark har et moralsk og politisk ansvar i sagen.

Mette Gjerskov
S-ordfører for klima- og energipolitik
Hidtil tilbageholdte tal om omfanget af A.P. Møller - Mærsks samlede CO2-udledning blev i går bragt frem i dagens lys i Berlingske Tidende. Tallene viser, at alene fra koncernens 1.000 skibe og aktiviteterne i Nordsøens udledes der lige så meget CO2 som i hele Danmark tilsammen - nemlig 40-50 mio. ton om året. A. P. Møller - Mærsk har samtidig fremlagt en plan for en samlet sænkning af deres CO2-udledning på 5 pct. over en femårig periode.

Regeringen mener kun, at det giver mening at løse udfordringen med skibsfartens CO2-udslip med internationale aftaler.

"Det er helt afgørende, at skibsfartens CO2-udledning bliver reguleret, men også at det sker internationalt. Ellers giver det ingen mening og vil bare resultere i, at skibe flager ud. Derfor er det godt, at A.P. Møller - Mærsk erkender behovet og nu er med til at drive arbejdet fremad i den internationale søfartsorganisation, IMO," siger Connie Hedegaard (K) i dag i en pressemeddelelse.

Ifølge klimaministeren har Danmark og EU givet IMO en frist til oktober i år til selv at finde en løsning. Alternativet kan være en bindende aftale, hvor skibsfarten kommer til at indgå i en global klimaaftale i forbindelse med klimakonferencen i København i 2009.

Mere handling, tak!
Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Mette Gjerskov, er i dag klar i mælet og ønsker, at klimaministeren skal gå mere aktivt ind i sagen ved at lægge et større pres på A.P. Møller - Mærsk.

"Jeg vil forlange, at Connie Hedegaard kommer med en redegørelse om, hvordan hun vil håndtere de nye oplysninger. Redegørelsen skal også omhandle, hvad ministeren i dag gør for at lægge internationalt pres på søfartsorganisationen IMO for at finde løsninger på skibstransportens CO2-udledning," siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Til Altinget har Mette Gjerskov uddybet sine forhåbninger til klimaministerens fremtidige ageren i sagen.

"Jeg forestiller mig ikke 'hardcore' dansk lovgivning på dette område. Derimod ville en såkaldt to-pindsløsning være at foretrække. Første pind er en international aftale, der lægger maksimalt pres på alle rederier. Den anden er, at Danmark, på grund af A.P. Møller - Mærsks tilknytning til Danmark, har et politisk og moralsk ansvar i sagen," siger Mette Gjerskov.

0:000:00