Debat

Transportformerne skal samarbejde mere

DEBAT: Der er behov for en ny internetportal, som kan øge samarbejdet mellem transportformerne, skriver dagens debattør fra Danske Havne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Uffe Steiner Jensen
Formand for Danske Havne

Der er meget tradition og rutine forbundet med transport. Ikke mindst valg af transportform. Derfor transporteres mere gods på lastvogn end nødvendigt, og søtransport bliver ikke undersøgt som en alternativ mulighed.

Transportsektoren skal være mere innovativ og overskuelig. Det er ikke alene ønskeligt med mere kombination mellem bil, bane og skib, det er også nødvendigt, hvis de stigende godsmængder i de næste 20 år skal flyttes lige så hurtigt og effektivt som i dag.

Der er brug for adfærdsændringer i den danske transportsektor. Ændringer af rammerne, så flere kan udbyde flere serviceydelser overfor kunderne - og ændringer i opfattelsen af, hvad en god og effektiv transportløsning er. Det sker ikke fra den ene dag til den anden.

En Transport Portal skal være et forum, der kan medvirke til et bedre kendskab til hele branchen og de forskellige transportformer. Vi ser i andre sektorer, hvordan den ene portal efter den anden skyder i vejret med gode resultater til følge for brugerne.

Uffe Steiner Jensen
Danske Havne

Brug for information om havnenes muligheder
Havne som transportcentre for effektive logistiksystemer og nye intermodale løsninger ligger i sagens natur lige for. Havne har alle dage været centrum for flere transportformer på én gang. Men det kræver en særlig informationsindsats overfor hele transportsektoren, hvis intermodalitet og multimodale transportløsninger for alvor skal slå igennem.

Danske Havne mener, vi kan gå en anden vej. En vej, der handler om formidling af viden om, hvilke logistikmuligheder, der eksisterer på markedet, hvordan de fungerer i praksis, tidshorisont, priser, sikkerhed, frekvens og lignende parametre, som enhver dansk transportkøber prioriterer højt. Med andre ord at give transportkøberne det samme grundlag at træffe deres beslutninger på som f. eks. forbrugerne.

Erfaringer fra andre områder er positive
En Transport Portal skal være et forum, der kan medvirke til et bedre kendskab til hele branchen og de forskellige transportformer. Vi ser i andre sektorer, hvordan den ene portal efter den anden skyder i vejret med gode resultater til følge for brugerne. Danske Havne er ikke i tvivl om, at en Transport Portal er ét af midlerne til mere samspil mellem transportformerne og intermodalitet i Danmark.

Transport Portalen kan etableres i et samarbejde mellem transportudbydere, havne og Transport- og Energiministeriet eller den kan etableres mellem aktørerne på rent kommercielle vilkår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Steiner Jensen

Bestyrelsesformand, Naturbydelen Ringkøbing K, bestyrelsesmedlem Holstebro-Struer Havn, bestyrelsesmedlem Haderslev Boligselskab
Civilingeniør (Polyteknisk Læreranstalt 1975)

0:000:00