Forsker: “Usædvanlig stort lockoutvarsel”

OK18: Det er en historisk stor lockoutvarsel, som vi er vidne til, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker. Formålet er at dræne fagbevægelsens strejkekasser, lyder analysen. Men den hårde retorik i offentligheden påvirker ikke nødvendigvis forhandlingsklimaet mellem parterne i Forligsinstitutionen.

2013 var første gang, at arbejdsgiverne benyttede sig af muligheden for lockout – selvom der ikke på forhånd var udsendt strejkevarsel. Dengang blev cirka 70.000 lærere lockoutet. Bliver de stridende parter ikke enige i Forligsinstitutionen, kan hele 440.000 offentligt ansatte blive lockoutet 10. april. 
2013 var første gang, at arbejdsgiverne benyttede sig af muligheden for lockout – selvom der ikke på forhånd var udsendt strejkevarsel. Dengang blev cirka 70.000 lærere lockoutet. Bliver de stridende parter ikke enige i Forligsinstitutionen, kan hele 440.000 offentligt ansatte blive lockoutet 10. april. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) betegnede på KL’s kommunalpolitiske topmøde torsdag den nuværende situation i OK18-stridighederne som en “historisk situation”. Og det har statsministeren ret i ifølge arbejdsmarkedsforsker på FAOS ved Københavns Universitet Mikkel Mailand.

Lockout er blevet brugt før, men det er usædvanligt, at det er så stort. Det er tæt på at være en total lockout af den offentlige sektor.

Mikkel Mailand
Arbejdsmarkedsforsker ved FAOS, Københavns Universitet

For ser man på, hvor omfattende en eventuel konflikt står til at blive, er det netop, hvad man kan betegne konflikten som, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand.

“Lockout er blevet brugt før, men det er usædvanligt, at det er så stort. Det er tæt på at være en total lockout af den offentlige sektor,” siger Mikkel Mailand.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00