Debat

Uddannelsesdirektører: Der skal snart komme en afklaring for FGU

Kommunerne henviser ikke i tilstrækkeligt omfang unge, som har brug for en ekstra trædesten på uddannelses- eller jobvejen. FGU-institutionernes kompetencer udnyttes ikke, skriver Jørgen Ravnsbæk og Steffen Lund.

FGU virker. Det kan derfor undre, at man ikke har kunnet blive enige om at skabe gode rammebetingelser for den nye ungdomsuddannelse, skriver Jørgen Ravnsbæk og Steffen Lund.
FGU virker. Det kan derfor undre, at man ikke har kunnet blive enige om at skabe gode rammebetingelser for den nye ungdomsuddannelse, skriver Jørgen Ravnsbæk og Steffen Lund.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Steffen Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Erhvervslivet, regeringen og partierne på tværs af Folketinget er alle enige om, at det er en katastrofe, at 50.000 unge er uden uddannelse eller job. Et kæmpe uforløst potentiale, som kunne komme både samfundet og erhvervslivet til gode.

Og det er ekstra ærgerligt, når løsningen faktisk allerede findes. I sommer sendte FGU Nordvestsjælland 156 elever videre ud i verden. Af dem gik 66 procent direkte videre i uddannelse, og knap 11 procent gik videre i job.

I disse dage bliver der i mange danske hjem talt om, hvilken uddannelse familiens teenager skal vælge. I de fleste familier er det en relativ let sag at vælge enten gymnasiet, hf eller en erhvervsuddannelse.

Men cirka 15 til 20 procent af en årgang opfylder af forskellige årsager ikke adgangskravene til en gymnasie- eller erhvervsuddannelse. En stor del af dem er tidligere faldet mellem to stole eller aldrig kommet videre.

I dag findes der faktisk et tilbud til dem, nemlig FGU, problemet er bare, at kommunerne ikke i tilstrækkeligt omfang henviser de unge, som har brug for en ekstra trædesten på uddannelses- eller jobvejen, og at FGU-institutionernes kompetencer derfor ikke udnyttes optimalt. På trods af, at FGU blev etableret med stor opbakning fra arbejdsmarkedets parter og et enigt folketing.

Løsningen findes

FGU virker. Det kan derfor undre, at når det handler om at gøre en vigtig indsats for Danmarks fremtid, som på alle måder er til gavn for samfundet, at man så ikke har kunnet blive enige om at skabe gode rammebetingelser for den nye ungdomsuddannelse og ikke henviser i tilstrækkeligt omfang.

Temadebat

Hvordan hjælper vi bedst de 50.000 unge uden uddannelse eller job?
Knap 50.000 unge er hverken i gang med en uddannelse, har gennemført en eller er i beskæftigelse.

Statsministeren kalder det "en katastrofe", at gruppen er så stor. Så hvordan får man gjort gruppen mindre? Udfordringerne for de 50.000 individer er åbenlyst meget forskellige.

Altinget Uddannelse spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter, hvor og hvordan der bedst kan sættes ind fra et uddannelsesperspektiv.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har Danmark råd til, at så stor en gruppe af hver ungdomsårgang ikke får en uddannelse eller får varigt fodfæste på arbejdsmarkedet? Det mener vi ikke.

Men på trods af svære odds, tror vi på, at det kan det lykkes. Og det er FGU Nordvestsjælland et bevis på.
Kort før sommerferien sidste år etablerede vi et overgangskombinationsforløb med en af vores aftagere, Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.

Overgangskombinationsforløbet indebærer et tæt samarbejde mellem de to skoler, og at FGU Nordvestsjælland følger eleven tæt i det første stykke tid, efter at han eller hun er begyndt på sin erhvervsuddannelse. Det giver tryghed og kontinuitet for eleven.

Lige før jul lavede vi en opgørelse over forløbet: Alle elever, der har deltaget, holder stadig ved; ingen er faldet fra.
Løsningen findes.

Bedre rammebetingelser

Vi har fra dag ét nydt godt af stor opbakning fra de tre kommuner – Holbæk, Kalundborg og Odsherred – hvor vores afdelinger ligger. Det bør gælde hele landet.

Cirka 15 til 20 procent af en årgang opfylder af forskellige årsager ikke adgangskravene til en gymnasie- eller erhvervsuddannelse

Jørgen Ravnsbæk og Steffen Lund
Direktør ved FGU Nordvestsjælland og direktør ved EUC Nordvestsjælland

Når eleverne fra FGU Nordvestsjælland begynder på deres nye uddannelse, er de klædt godt på såvel fagligt som personligt.

Det betyder, at de kan deltage aktivt i undervisningen på en erhvervsskole, og at eleverne er mere afklarede i forhold til, hvilken uddannelsesretning de vil tage.

FGU er løsningen for unge op til 25 år, som har brug for en ekstra trædesten, der sikrer, at de kommer videre og får gode meningsfulde liv til glæde for alle.

Derfor er der fra begge institutioners side et ønske om, at der snart kommer en afklaring, så der kan blive skabt bedre rammebetingelser for FGU-institutionerne, end der er på nuværende tidspunkt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Lund

Direktør, Nordvestsjællands Erhvervs-og gymnasieuddannelser, bestyrelsesformand, VUC Roskilde, bestyrelsesmedlem FGU Nordvestsjælland
Cand.merc. (CBS 2007)

0:000:00