Debat

FGU-elever: Vi skal gøre skolerne mere attraktive

Mange unge ved ikke, hvad FGU er, og hvad de kan få ud af at tage uddannelsesforløbet. Derfor er vi nødt til at gøre skolerne mere attraktive og formidle styrken ved FGU, skriver elever fra Modstrøm.

Vi vil som forening for unge på og omkring FGU gerne inviteres med til bords, når de konkrete løsninger for at nå de 50.000 unge skal findes, skriver elever fra Modstrøm.
Vi vil som forening for unge på og omkring FGU gerne inviteres med til bords, når de konkrete løsninger for at nå de 50.000 unge skal findes, skriver elever fra Modstrøm.Foto: Modstrøm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores erfaringer og oplevelser siger os helt klart, at FGU kan hjælpe mange af de unge, der ikke fik taget en ungdomsuddannelse i første hug. Ikke blot på vej i uddannelse eller i job, men også i fællesskaberne og relationerne.

Det undrer det os, at FGU ikke oftere bliver nævnt som en del af løsningen.

FGU-elever

Men for at det kan lykkes, er det afgørende, at FGU får flere midler til at drive skolerne. En sag, som vi netop har besluttet at kæmpe for i 2022 på vores årlige generalforsamling.

Hele efteråret har vi som elever på FGU berettet i radioprogrammer, debatindlæg, sociale medier og sågar i en demonstration foran Christiansborg om dårlige forhold på FGU. Manglende undervisningslokaler og undervisningsmaterialer og mange skiftende lærere giver en ustabil skoledag for alt for mange elever.

Derfor vil første skridt være at sørge for, at FGU får de nødvendige midler, der er brug for, for at kunne være et velfungerende undervisningsmiljø for de unge, der ikke har fået taget en ungdomsuddannelse eller er i arbejde.

Blev mødt, som jeg var

Faldende elevtal og kommuner, der ikke henviser unge i målgruppen til FGU, er et problem, når det kommer til at styrke og bruge FGU som vejen for de 50.000 unge. Der er stadigvæk mange unge, der ikke ved, hvad FGU er, og hvad de kan få ud af at tage et uddannelsesforløb her.

Derfor mener vi, at vi er nødt til at gøre skolerne mere attraktive for potentielle elever og formidle styrken ved at tage et FGU-forløb.

Temadebat

Hvordan hjælper vi bedst de 50.000 unge uden uddannelse eller job?
Knap 50.000 unge er hverken i gang med en uddannelse, har gennemført en eller er i beskæftigelse.

Statsministeren kalder det "en katastrofe", at gruppen er så stor. Så hvordan får man gjort gruppen mindre? Udfordringerne for de 50.000 individer er åbenlyst meget forskellige.

Altinget Uddannelse spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter, hvor og hvordan der bedst kan sættes ind fra et uddannelsesperspektiv.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Se bare 20-årige Frede Jensen, der forleden blev sendt videre med tre ja'er og masser af ros fra dommerne i X-Factor. Hans historie byder på mange svære oplevelser i folkeskolen, men for tre år siden begyndte det at vende for Frede.

Han begyndte på FGU, hvor han oplevede et rummeligt og positiv fællesskab: "Jeg elsker det sted. Jeg blev fra start mødt, som jeg var."

Fredes historie siger netop noget om dét, som så mange af os på FGU oplever: Et rummeligt fællesskab, hvor der er tid og rum til at være, dem vi er. Hans oplevelse med FGU, viser os, hvor vigtig FGU er for unge, der står uden for uddannelse og arbejde – for os unge, der går mod strømmen.

Når vi hører politikere tale om, hvad vi skal gøre med de 50.000 unge uden uddannelse og arbejde, undrer det os, at FGU ikke oftere bliver nævnt som en del af løsningen.

En del af løsningen er at inddrage os unge i samtalen. Og vi er slet ikke i tvivl om, at Modstrøm som fællesskab og organisation kan være en del af den samtale. Derfor vil vi som forening for unge på og omkring FGU gerne inviteres med til bords, når de konkrete løsninger for at nå de 50.000 unge skal findes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00