Debat

K: Sanktioner mod Israel vil slå fejl

Lars Barfoed
Lars Barfoed Udenrigspolitisk ordfører, Konservative.

DEBAT: Udenrigsministeren mangler forståelse for diplomatiske virkemidler, når han tror, at sanktioner mod Israel kan være et skridt mod en endelig fredsløsning, skriver Lars Barfoed, udenrigspolitisk ordfører, Konservative. Han mener, der skal lægges pres på begge parter.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Barfoed 
Udenrigspolitisk ordfører, Konservative

Vores radikale udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har nogle verdensfjerne tanker om sanktioner mod Israel. Det ville have været godt, hvis han havde nøjedes med at cirkulere dem i lukkede radikale kredse, hvor de åbenbart har deres ophav.

Palæstinenserne må stoppe deres vedvarende aggressive angreb på Israel, og Israel må trække bosættelser tilbage fra de besatte områder. Der skal med andre ord lægges pres på begge parter.

Lars Barfoed
Udenrigspolitisk ordfører, Konservative

Det har muligvis givet klapsalver på Det Radikale Venstres landsmøde, men det har ikke ført os tættere på en aftale om fred i Palæstina. Og det må vel være det, der er målet.

Løsning har lange udsigter
Efterhånden forekommer det ganske vist så naivt at tale om en varig løsning på Palæstinakonflikten, at man næsten ikke kan få sig selv til at gøre det. Det skyldes naturligvis, at der er dårlige erfaringer fra de forsøg, der er gjort på at finde en permanent aftale, der kan skabe fred og sikkerhed i området.

Fakta
Fra 23. september og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus Israel-Palæstina konflikten.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget : udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Noget går altid galt. Man er let at friste med den forklaring, at parterne i realiteten ikke ønsker en varig løsning. Det giver opbakning på de indre linjer at have en ydre fjende.

Omvendt er det svært at tro, at der ikke i befolkningerne er et dybfølt ønske om at få etableret den stabilitet og tryghed, der er forudsætningen for at leve et normalt liv. Sørgeligt er det, at konflikten i Palæstina er så gammel, at børn og unge vokser op uden nogensinde at have kendt til et liv i fred og tryghed.

Pres begge parter
Men omvendt skal vi tro på det. Der har da også gennem de seneste 10 år været en række tilløb, hvor parterne har været tæt på. Det står også klart, hvad de grundlæggende ingredienser skal bestå af, hvis det skal lykkes. En endelig aftale kræver imidlertid, at begge parter giver sig, og at der er den fornødne vilje til at eksekvere aftalen.

Israel skal sikres sin eksistens bag sikre grænser. Det skal anerkendes af alle, og det internationale samfund må stå som garanter. Palæstinensernes ret til deres egen stat skal også anerkendes og garanteres på tilsvarende vis.

Palæstinenserne må stoppe deres vedvarende aggressive angreb på Israel, og Israel må trække bosættelser tilbage fra de besatte områder. Der skal med andre ord lægges pres på begge parter.

Udenrigsminister fejlvurderer løsning
På den baggrund var det helt utidigt, at den danske udenrigsminister for nylig pludselig erklærede, at europæiske sanktioner mod Israel kunne komme på tale. Det skete i tilknytning til Det Radikale Venstres årsmøde, hvor tillidsfolk tilsyneladende havde krævet en aggressiv kurs mod Israel. Men når man er udenrigsminister, repræsenterer man hele regeringen, og man repræsenterer sit land.

Udtalelsen faldt kort efter, at de seneste stridigheder mellem Israel og Hamas var stoppet, efter at Hamas endelig havde indstillet deres raketangreb på Israel.

At tro, at det kan være et skridt frem mod en endelig fredsløsning at true den ene af parterne med sanktioner, er et udtryk for manglende forståelse for de diplomatiske virkemidler. Endnu mere mærkværdigt forekommer det at true Israel kort efter, at Hamas havde lanceret en ny konflikt med raketbyger ind over Israel.

Der er derfor grund til at glæde sig over, at statsministeren fik sat sin udenrigsminister på plads og afvist tanken om sanktioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00