Debat

Samuelsen: Danmark støtter fortsat fredsprocesserne i Syrien

DEBAT: Danmark støtter en demokratisk udvikling i Syrien med politiske reformer. Den kan Assad ikke være en del af, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Det er ikke nogen nem vej frem i Syrien, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen.<br>
Det er ikke nogen nem vej frem i Syrien, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen.
Foto: Thomas L
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Samuelsen (LA)
Udenrigsminister

Det startede med en protest fra overvejende unge i Daraa i Syrien. De ville have reformer, mere frihed, og bedre fremtidsudsigter.

I dag er flere lande militært engageret, ISIL sidder fortsat på store områder, hundredetusinder dræbt i Syrien, over halvdelen af befolkningen fordrevet fra deres hjem og civilbefolkningens lidelser ufattelige.

Situationen i Syrien er dyster, men den eneste vej til varig fred i Syrien – svært som det ser ud – er fortsat en politisk løsning. Det støtter Danmark, ligesom vi støtter den moderate opposition, giver stabiliseringsstøtte til områder befriet fra ISIL og massiv humanitær støtte.

Fakta
Krigen i Syrien til debat
Da krigen i Syrien brød ud i 2011, havde ingen set det komme: At det nu snart seks år efter har udviklet sig til den største humanitære katastrofe i nyere tid.

Altinget: udvikling spørger derfor politikere, militærfolk, eksperter og humanitære organisationer, hvorfor ingen har grebet ind i krigen, hvad Danmarks militære og humanitære bidrag har ført til, og hvordan fremtiden ser ud for Syrien.

Ønsker du at bidrage til debatten, så skriv til [email protected].

Ikke med militær magt 
I starten af 2017 er situationen en helt anden end i 2011, da de fredelige demonstranter i Daraa blev mødt med vold fra regimets side. Udover et utal af syriske grupperinger har flere lande involveret sig militært i konflikten.

Det har Danmark og vores allierede ikke villet. Iran og Rusland har gjort deres for at styrke et svækket regime, alt imens det internationale samfund har været ude af stand til at stoppe konflikten.

Derfor støtter Danmark op om den moderate oppositions ønsker om at skabe en mere demokratisk fremtid for Syrien. Den ser vi ikke, at Assad kan være en del af.

Anders Samuelsen, udenrigsminister, Liberal Alliance

Det syriske regime har fra start nægtet at anerkende oppositionen. I stedet har styret fastholdt en kynisk fortælling om, at den bekæmper terrorisme og har med henvisning hertil begået umenneskelige overgreb, blandt andet med brug af kemiske våben.

Imens har ISIL udnyttet konflikten og fået fodfæste i den østlige del af Syrien med hovedsæde i Raqqa og syriske kurdere har arbejdet for at konsolidere kontrollen over det nordlige Syrien – et område hvor Tyrkiet også har interesser og et militært engagement.

Politiske reformer er vejen frem
Selvom det ikke bliver nemt, så er den eneste vej frem for Syrien reelle politiske reformer.

Siden konfliktens start har Danmark derfor støttet op om det internationale samfunds arbejde med at skabe en vedvarende fred i Syrien. Vi tror stadigvæk på, at den bedste mulighed for varig fred i Syrien er igennem en inklusiv politisk forhandlingsproces, som FN skal koordinere. 

Vejen er anvist i diverse internationale aftaler om Syrien, herunder FN’s sikkerhedsrådsresolution 2254, som fortsat bør være grundlaget for forhandlingerne. Uden politiske forandringer vil det være umuligt at skabe den nødvendige forsoning og reducering af de sekteriske spændinger i Syrien, som konflikten har bragt frem og forøget.

Derfor støtter Danmark – især via vores særlige udsending til den syriske opposition – op om den moderate oppositions ønsker om at skabe en mere demokratisk fremtid for Syrien.

Den ser vi ikke, at Assad kan være en del af.

Danmark bidrager
Lige nu er der udsigt til, at FN vil genoptage fredsforhandlingerne den 8. februar. Her skal vi så se, om Assad-styret faktisk vil være villig til at drøfte de centrale spørgsmål, som vil være afgørende for at komme et skridt tættere på en politisk løsning.

Her støtter vi op om FN’s særlige udsending, Staffan de Mistura, og hans arbejde for at bringe konfliktens parter til forhandlingsbordet. Og vi presser gennem FN og EU på for, at det syriske regime og dets allierede skal indgå i reelle forhandlinger.

Parallelt med de politiske forhandlinger vil Danmark blive ved med at støtte der, hvor vi kan.

Siden 2011 har vi givet over 2 milliarder i støtte for at afhjælpe den forfærdelige humanitære situation i regionen. Vi har besluttet at give 330 millioner kroner til at støtte oppositionskontrollerede områder og stabilisere steder, der blevet befriet fra ISIL.

Det handler blandt andet om støtte til det frie syriske politi og det syriske civilforsvar. Og så bidrager vi jo massivt til kampen mod ISIL, militært og civilt.

Det er ikke nogen nem vej frem i Syrien. Kampen for det syriske folk, deres frihed og langvarig fred i landet fortsætter.

Det gør Danmarks indsats også – og vores støtte til den moderate syriske opposition og det syriske folk.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00