Debat

FN: Der er brug for en ny tilgang til humanitære kriser

DEBAT: Vi skal blive bedre til at knytte de humanitære strategier sammen med landenes udviklingsplaner, når humanitære kriser rammer, skriver Stephen O’Brian og Tegegnework Gettu.

Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stephen O’Brian og Tegegnework Gettu
Henholdsvis undergeneralsekretær for Humanitære Anliggender i FN og undergeneralsekretær og fungerende chef for UNDP.

En dreng sidder i et område ødelagt af brand i en lejr for internt fordrevne Rohingya-muslimer i staten Rahkine, Myanmar.

Af de 65,3 millioner fordrevne i verden er over 40 millioner, eller seks ud af ti, internt fordrevne – det vil sige flygtninge i deres eget land. De er det usynlige flertal af mennesker på flugt. Disse mænd, kvinder og børn er blandt de mest sårbare mennesker i verden.

Begrebet flygtning betyder officielt en person, der har været tvunget til at flygte fra deres hjemland. Ligesom internationale flygtninge, har internt fordrevne (Internally Displaced People – IDP's) mistet alt i konflikter eller katastrofer – deres hjem, lokale tilhørsforhold, ejendele og livsgrundlag. Men fordi de ikke har krydset en landegrænse, i modsætning til flygtninge, er IDP's ikke beskyttet under international lovgivning.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

IDP's er de mest sårbare, når nye katastrofer rammer, som når tørke opstår, og sult tager fat. Det er ikke tilfældigt, at de fire lande med størst risiko for hungersnød i dag har et betydeligt antal internt fordrevne. Dette er blot ét aspekt af de komplekse udfordringer, vi står over for, og som har resulteret i de største humanitære behov siden anden verdenskrig.

Business as usual er ikke nok
Størstedelen af udfordringerne kommer i form af kriser, der indebærer en ødelæggende kombination af natur- og menneskeskabte farer, som det ses i de fire lande, der i dag står over for hungersnød: Nigeria, Sydsudan, Somalia og Yemen. Disse kriser varer ofte i årevis og forårsager hundredtusinder af dødsfald.

Størstedelen af udfordringerne kommer i form af kriser, der indebærer en ødelæggende kombination af natur- og menneskeskabte farer, som det ses i de fire lande, der i dag står over for hungersnød: Nigeria, Sydsudan, Somalia og Yemen

I disse situationer er "business as usual" ikke nok. Ingen enkelt aktør har løsningen. I erkendelse af dette underskrev FN's Udviklingsprogram (UNDP) og FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA) sammen med syv andre FN-organisationer, og støttet af Verdensbanken, en forpligtende aftale om at arbejde tættere sammen ved sidste års humanitære topmøde i Istanbul.

Målet er at sammenkæde humanitære- og udviklingsindsatser bedre for at levere bedre løsninger til mennesker i komplekse kriser. Det skal ske ved at arbejde mere tværgående i FN-systemet og i tættere samarbejde med lokale og internationale partnere for at imødekomme behov og på samme tid understøtte langsigtet udvikling, uden at gå på kompromis med de humanitære principper, og på basis af organisationernes særskilte ekspertise.

Det overordnet mål er ikke kun at imødekomme de humanitære behov, men helt at eliminere dem.

Siden da har vi arbejdet på at føre dette ud i praksis. Syv lande, der er ramt af komplekse kriser – Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Den Demokratiske Republik Congo, Haiti, Somalia og Sudan – har humanitære strategier, der er knyttet sammen med landenes langsigtede udviklingsplaner. I Etiopien arbejder vi på at tilpasse de humanitære aktiviteter til de nationale velfærdsordninger.

Udviklingsaktørernes rolle
I Myanmar, Chad og Yemen har vi skabt nye fora for dialog for at koordinere vores planlægning. I mellemtiden har Verdensbanken forpligtet sig til at investere mere end 14 milliarder dollars over de næste tre år i kriseramte stater med store humanitære behov. I disse langvarige og tilbagevendende kriser er udviklings- og humanitære aktører begyndt at arbejde tættere sammen end nogensinde før. Synes det modstridende?

I lyset af de akutte behov, bør vi så investere i demokratisk regeringsførelse, jobskabelse, og i klima og modstandsdygtighed over for katastrofer, og ikke bare udelukkende fokusere på det kortsigtede mål om at redde liv, og bekymre os om den langsigtede udvikling senere?

Faktum er, at internt fordrevne, som så mange af de problemer, vi står over for, er et langsigtet problem. I gennemsnit er folk nu fordrevne fra deres hjem i 10-20 år. I sådanne situationer forsøger humanitære organisationer at yde livreddende beskyttelse og bidrage med nødforsyninger, vand og medicinsk hjælp.

Denne form for hjælp er vigtig, men den er ikke tilstrækkelig til at takle de langsigtede udfordringer. Igen og igen hører vi fra mennesker i disse situationer, at de ikke ønsker at blive afhængige af nødhjælp.

Det er her, at udviklingsaktører træder ind for at hjælpe internt fordrevne med at finde job, sikre børn adgang til skole, sikre adgang til jord og boliger, samt yde støtte til de lokale myndigheder, så de kan forsyne både de lokale værtssamfund og de fordrevne med basale fornødenheder som vand, elektricitet og sundhedsydelser.

Udviklingsaktører hjælper også med at opbygge modstandsdygtigheden hos værts- og fordrevne samfund, så de er bedre rustet til at klare fremtidige kriser. Det  gøres blandt andet ved at reducere fattigdom og, hvor det er muligt, ved at styrke retsstaten, sikkerhed og fredsopbygning.

Det Humanitære Topmøde var kun begyndelsen på de ændringer, der er sat i gang. Succes vil afhænge af, hvordan vi leverer og holdes ansvarlige. Men humanitære- og udviklingsorganisationer kan ikke erstatte behovet for robuste politiske tiltag for at løse kriser, øge respekten for international humanitær- og menneskerettighedslovgivning og for at forebygge fremtidige kriser.

Det vil kræve en global indsats at indfri ambitionerne for ’Agenda for Humanity’ og vores kollektive løfte om ikke at lade nogen i stikken. UNDP og OCHA står ved vores løfte om at bidrage og opfordrer andre til at gøre det samme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00