Aids-Fondet: Danmark bør gå forrest og udvikle en hiv-vaccine til udsatte grupper

Coronavaccinen hjalp os igennem pandemien. I dag er det International hiv-vaccine-dag og en anledning til at minde de rige lande om, at en hiv-vaccine kan bremse epidemien, hvis de mest udsatte får adgang til den, skriver Rikke Nagel.

Coronavaccinen hjalp os igennem pandemien. Nu skal Danmark og andre rige lande
gå forrest og fortsat investere i forskning og udvikling af vacciner og
forebyggelse af hiv og andre smitsomme sygdomme, skriver Rikke Nagel.
Coronavaccinen hjalp os igennem pandemien. Nu skal Danmark og andre rige lande gå forrest og fortsat investere i forskning og udvikling af vacciner og forebyggelse af hiv og andre smitsomme sygdomme, skriver Rikke Nagel.Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Nagell

Det er forår i Danmark, og coronaepidemien føles som et fjernt minde. De sidste babyblå mundbind samler støv i skuffer og tasker, og daglige opdateringer om pandemiens hærgen i Danmark og udlandet ligger ikke længere i toppen af nyhedsmediernes hjemmesider. Sådan er vores virkelighed, fordi vaccinen blev udviklet og i Danmark udrullet ekstremt hurtigt.  

Uden vacciner er det svært at få bugt med smitsomme sygdomme. I 1980 blev virussygdommen kopper, som den første menneskelige sygdom nogensinde, erklæret udryddet af WHO efter en omfattende og målrettet vaccinationskampagne. Udover corona har vacciner også spillet en kæmpe rolle i at få sygdomme som mæslinger, polio og ebola under kontrol.  

En af de smitsomme sygdomme, der stadig ikke har en vaccine, og som endnu ikke er under kontrol globalt, er hiv. Hiv-epidemien blev først kendt i 1981, og siden er i alt næsten 80 millioner blevet smittet med hiv og over 36 millioner er døde som følge af aids på verdensplan.  

0:000:00