Ambassadør: Danmark og Emiraterne støtter hinandens kandidatur til FN's Sikkerhedsråd

Det flugter ikke med ambitionen om at føre en værdibaseret udenrigspolitik, at Danmark og Emiraterne angiveligt har aftalt at støtte hinandens kandidatur til en plads i FN’s Sikkerhedsråd, mener forsker i diplomati.

"Hvis man mener noget om værdibaseret udenrigspolitik, skal man være parat til at gå all the way. Ellers er det hykleri," siger diplomatiekspert.
"Hvis man mener noget om værdibaseret udenrigspolitik, skal man være parat til at gå all the way. Ellers er det hykleri," siger diplomatiekspert.Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Selvom Forenede Arabiske Emirater har store udfordringer med menneskerettigheder, har Danmark støttet landet i at få en plads i FN's Sikkerhedsråd. Til gengæld lover Emiraterne at stemme på Danmark, når der næste gang skal vælges nye medlemmer til Sikkerhedsrådet.

Det bekræfter landets ambassade i København over for Altinget.

"Danmark er ét af de lande, som har stemt på Emiraterne," lyder det.

Værdiløs interessepolitik er kortsigtet realpolitik. Dét holder ikke i det lange løb

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister (citat fra oktober 2020)

Bekræftelsen kommer, efter at ambassadør Fatema Khamis Al Mazrouei under det betalte arrangement Diplomatic Talks – en sponsoreret samtalerække med udenlandske ambassadører i Danmark, som udbydes af Altingets konferenceafdeling Arena – udtalte følgende om landets plads i rådet i 2022/2023:

"Jeg vil også gerne takke den danske regering for dens støtte til vores kandidatur, og jeg vil også gerne bekræfte vores støtte til den danske regering i forbindelse med dens kandidatur til perioden 2025/2026".

Udenrigsministeriet vil ikke kommentere direkte på meldingen fra Emiraterne, der ifølge en opgørelse fra FN’s menneskeretsorgan, OHCHR, har undladt at ratificere en række FN-traktater, og som ifølge både Amnesty International, Human Rights Watch og det amerikanske udenrigsministerium fortsat har store udfordringer med menneskerettighederne på en række områder i landet. 

"Udenrigsministeriet oplyser ikke, hvilke lande Danmark stemmer på til internationale valg, idet der gælder en forventning om fortrolighed herom," skriver ministeriet i en mail.

Fra interesser til værdier

Aftalen om at give en stemme mod at få en stemme hænger dårligt sammen med regeringens ambition om at føre en værdibaseret udenrigspolitik. Det mener professor Martin Marcussen, som forsker i småstatsdiplomati ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

"Vi har historisk tradition for at lave stemmebytteaftaler," siger han. 

"Men hvis tiderne skifter – og det gør de åbenbart, fordi vi skal have en værdibaseret udenrigspolitik – er det sådan nogle ting her, man er nødt til at genoverveje".

Det er udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i efteråret bekendtgjorde, at Danmark skal udskifte den interessebaserede udenrigspolitik med værdier.

Hvis man mener noget om værdibaseret udenrigspolitik, skal man være parat til at gå all the way. Ellers er det hykleri

Martin Marcussen
Professor og forsker i småstatsdiplomati ved Københavns Universitet

"Uden et klart værdipolitisk kompas farer vores interessevaretagelse vild. Værdiløs interessepolitik er kortsigtet realpolitik. Dét holder ikke i det lange løb. For denne vej giver os ikke svar på, hvor vi skal stille os i den globale værdikamp, der lige nu tager fart. Derfor skal værdipolitikken trækkes tydeligere frem i dansk udenrigspolitik," skrev han i oktober sidste år.

Men når man bytter stemmer med et land som Emiraterne, er det "en interessebaseret forhandling, man går ud og laver", siger professor Martin Marcussen. 

"Som i udelukkende kun baseret på interesser. Der er ikke et gran af værdier i det".

“Værdi-washing"

Forenede Arabiske Emirater, der altså indtager en plads i FN’s Sikkerhedsråd næste år, er blandt andet blevet kritiseret for deres såkaldte "kafala-system".

Det indebærer ifølge Human Rights Watch, at migrantarbejderes visum er bundet til deres arbejdsgivere, sådan at de hverken må skifte eller forlade en arbejdsgiver uden tilladelse. Hvis de gør det alligevel, kan de blive straffet for at stikke af.

Fakta

15 lande sidder i FN's Sikkerhedsråd

  • Sikkerhedsrådet består af 15 medlemmer. Det tager sig af spørgsmål om fred og sikkerhed og træffer blandt andet beslutninger om økonomiske sanktioner mod andre lande og udsende fredsbevarende FN-styrker.
  • Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA er alle permanente.
  • De ti lande, der ikke sidder i Sikkerhedsrådet permanent, vælges på FN's generalforsamling for to år ad gangen.

Den olierige stat beskyldes også for at begrænse ytrings- og pressefriheden, ligesom kvinder ifølge Amnesty International fortsat er lavere stillet end mænd.  Derudover risikerer fængslede at blive udsat for tortur, landets ledelse er ikke demokratisk valgt, og der er politiske fanger, opsummerer det amerikanske udenrigsministerium i en rapport om menneskerettigheder i Emiraterne.

Er den danske stat med til at legitimere et land som Emiraterne, når vi laver stemmebytteaftaler her?

"Det er præcis det, det handler om. Hvis man mener noget om værdibaseret udenrigspolitik, skal man være parat til at gå all the way. Ellers er det hykleri," svarer diplomatieksperten.

Han kalder det "værdi-washing" af Emiraterne. 

"Blandt andet hvis man er med til at give ambassadøren mulighed for at sige, at "Danmark står bag os". Den mulighed har hun fået, og den bruger hun. Og det vil hun gøre ved mange andre lejligheder".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Fatema Khamis Al mazrouei

Emiraternes ambassadør i Danmark

Martin Marcussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d.

0:000:00