Asylreform udfordrer Danmark: "Pest eller kolera"

DUBLIN-DILEMMA: EU-Kommissionens udspil til et nyt fordelingssystem for flygtninge i Europa rummer ingen lette løsninger for Danmark. Læs de politiske reaktioner.  

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Søren Elkrog FriisRikke Albrechtsen
Fakta
Dublin-systemet
  • Indført for at sikre, at asylansøgere kun kan få deres sag behandlet i ét EU-land - og ikke "shoppe rundt" efter et afslag.
  • Betyder, at det første land, som en asylansøger ankommer til, er ansvarlig for at behandle asylansøgningen.
  • Lande kan derfor sende asylansøgere tilbage til det land, hvor de først er registreret.
  • På grund af retsforbeholdet står Danmark udenfor EU's fælles lovgivning om asyl og indvandring, men deltager som eneste EU-land gennem en parallelaftale.
  • Danmark kan vælge at følge ændringerne fuldt ud eller at træde ud af aftalen, hvis systemet laves om.
  • Hvis Danmark ikke deltager i det reviderede Dublin-system, vil asylansøgere ikke længere kunne sendes ud af landet.
  • Norge, Island og Schweiz er tilsluttet Dublin-systemet som tredjelande.

Der er ingen bekvemme løsninger for Danmark i det udspil til en ny europæisk asylpolitik, som EU-Kommissionen fremlagde onsdag.

På den ene side vil regeringen og flere partier i Folketinget undgå, at Danmark bliver omfattet af en obligatorisk kvotefordeling af flygtninge. Ved at stå uden for et fælles fordelingssystem risikerer Danmark på den anden side at ende som magnet for flygtninge, som ikke vil omfordeles til et andet land.

Den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose betragter det som et valg mellem "pest eller kolera".

Dokumentation

Kommissionens forslag

EU-Kommissionen offentliggjorde onsdag et udspil til et nyt fordelingssystem for flygtninge i EU.

Udspillet er første skridt mod en reform af det fælles europæiske asylsystem, og beskriver forskellige modeller for en ny asylpolitik.

Kommissionen peger på fem områder, hvor asylsystemet bør forbedres:

Nyt retfærdigt Dublinsystem skal afgøre, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning: For at kunne håndtere det store antal migranter bedre og sikre en retfærdig ansvarsfordeling vil Kommissionen kunne foreslå at ændre Dublinforordningen ved enten at strømline og supplere den med en korrigerende og fair mekanisme eller ved at gå over til et nyt system baseret på en fordelingsnøgle.

Sikre større konvergens og mindre asylshopping: Kommissionen vil foreslå en yderligere harmonisering af asylprocedurerne for at sikre en mere menneskelig og ensartet behandling i EU og fjerne de "pullfaktorer", der får migranter til at søge mod nogle få medlemsstater. Kommissionen vil kunne foreslå en ny forordning, som skal erstatte direktivet om asylprocedurer, og en ny forordning til erstatning af kvalifikationsdirektivet. Det kan også komme på tale at foreslå målrettede ændringer af direktivet om modtagelsesforhold.

Forebygge sekundære bevægelser i EU: For at sikre, at Dublinsystemet ikke bringes i fare på grund af misbrug og asylshopping, vil Kommissionen kunne foreslå foranstaltninger for at afskrække og sanktionere irregulære sekundære bevægelser. Visse rettigheder kan navnlig blive gjort betinget af registrering, optagelse af fingeraftryk og tilstedeværelse og ophold i den medlemsstat, der skal behandle ansøgningen.

Nyt mandat til EU's asylstøttekontor: Kommissionen vil kunne foreslå at ændre Det Europæiske Asylstøttekontors mandat, så det kan spille en ny rolle i politikgennemførelsen og en øget operationel rolle. Dette kan også omfatte forvaltning af fordelingsmekanismen inden for rammerne af et ændret Dublinsystem, overvågning af medlemsstaternes overholdelse af EU's asylregler, fastlæggelse af foranstaltninger til at afhjælpe de konstaterede mangler og kapacitet til at træffe operationelle foranstaltninger i nødsituationer.

Styrke Eurodacsystemet: For at fremme anvendelsen af et ændret Dublinsystem vil Kommissionen kunne foreslå at tilpasse Eurodacsystemet og udvide dets anvendelsesområde, sikre en bedre lagring og udveksling af fingeraftryk samt støtte tilbagesendelser.

Udspillet er et oplæg til diskussion. De konkrete lovforslag fremsættes først senere - efter al sandsynlighed først efter den britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab 23. juni.

Kommissionen foreslår samtidig en række tiltag, der skal skabe bedre rammer for lovlig indvandring til EU.

Læs mere om udspillet her.


0:000:00