Debat

Børneorganisationer: Inddrag børn i den nye udviklingsstrategi og sæt handling bag ordene

Der mangler fokus på udsatte børn og unge i den nye udviklingspolitiske strategi. Vi har i Børnekonventionen lovet børn ret til sikkerhed, uddannelse og rettigheder. Nu skal der handling bag ordene i den nye strategi, skriver Unicef, Red Barnet, SOS Børnebyerne og Planbørnefonden.

Millioner af børn i Afrika er kastet ud i fattigdom oven på covid-19. Mange kommer ikke tilbage til skolerne og er i risiko for at ende i farligt arbejde. Derfor skal der fokus på børn i den nye udviklingsstrategi, skriver en række børneorganisationer.
Millioner af børn i Afrika er kastet ud i fattigdom oven på covid-19. Mange kommer ikke tilbage til skolerne og er i risiko for at ende i farligt arbejde. Derfor skal der fokus på børn i den nye udviklingsstrategi, skriver en række børneorganisationer.Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse uger forhandles en ny, dansk udviklingspolitisk strategi, der sætter rammen for de kommende års strategiske udviklings- og humanitærindsatser.

Forhandlingerne foregår i en tid, hvor covid-19 har vendt op og ned på det meste og ramt de mest udsatte hårdest; herunder børn og unge. Desværre synes vi ikke, at denne gruppe står centralt nok i udviklingsministerens oplæg, der ellers indeholder flere kloge elementer.

Ministeren ønsker et stort fokus på Afrika, han fremhæver værdier som frihed, ligestilling og menneskerettigheder som en ramme for de danske prioriteter, og han lægger særligt vægt på, at vi har et moralsk og globalt ansvar for vores medmennesker og for verdens mest udsatte.

Børnene må ikke blive overset i en ny, dansk udviklingspolitisk strategi. Udgangspunktet for at kunne klare sig i en skrøbelig kontekst er markant bedre, hvis man som barn har fået en skolegang, støtte til at trives og indgå i fællesskaber.  

Karen Hækkerup m.fl.
Se faktaboks

Alt det er godt, men vi må ikke glemme at halvdelen af befolkningen i udviklingslandene er under 18 år. Derfor kræver børn og unge et selvstændigt og dedikeret fokus, ligesom forholdene for piger, kvinder og minoriteter bør være øverst på vores prioritetsliste.

Der mangler fokus på børn
Der er stort fokus på Afrika, og det er der god grund til. Udviklingsministeren lægger særligt vægt på, at vi har et moralsk og globalt ansvar for vores medmennesker og for verdens mest udsatte.

Han fremhæver værdier som frihed, ligestilling og menneskerettigheder som en ramme for de danske prioriteter. Selv om han nævner piger og kvinder, minoriteter og unge, synes vi, der mangler et tydeligere fokus på, at halvdelen af befolkningen i udviklingslandene er børn under 18 år. 

Afrika er verdens yngste kontinent, hvor næsten to tredjedele af befolkningen er under 30 år. Samtidig har kontinentet desværre også en kedelig rekord med flest børn og unge, der har mistet en eller begge forældre.

Støt børn og unge i at indfri deres potentiale
Situationen er blevet markant værre på grund af covid-19, som har kastet millioner af mennesker ud i fattigdom og øget desperationen og medført flere konflikter og sammenstød med videre.

Overalt ser vi stigninger i kønsbaseret vold og tvangsægteskaber, og vi forventer, at mange millioner børn ikke kommer tilbage i skolerne, når de åbner igen. Der er en øget risiko for, at mange af de børn ender i farligt arbejde, i kriminalitet eller bliver nødt til at flygte fra deres hjem. Men sådan behøver det ikke at være.

Indlægget er skrevet af:
  • Karen Hækkerup, generalsekretær, UNICEF
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Mads Klæstrup Kristensen, direktør, SOS Børnebyerne
  • Dorthe Petersen, direktør, PlanBørnefonden

En ny, dansk udviklingspolitisk strategi bliver ren brandslukning, hvis børn og unge ikke prioriteres højt. Børn og unge har verden over i de senere år vist vejen i klima-dagsordenen, og hvis en ny udviklingspolitisk strategi skal være både bæredygtig og langsigtet, skal vi støtte børn og unge i at indfri deres potentiale, så de kan skabe bedre samfund med mere retfærdighed og ligestilling. 

Handling bag ordene
Børn og unges rettigheder og muligheder er på spil nu. Danmark har, sammen med 189 andre lande, skrevet under på FN’s Børnekonvention, der fastslår, at børn under 18 år har ret til beskyttelse og omsorg, adgang til uddannelse, kendskab til deres rettigheder med videre.

Men der skal mere handling bag ordene i en dansk udviklingspolitisk strategi.

Børnene må ikke blive overset i en ny, dansk udviklingspolitisk strategi. Udgangspunktet for at kunne klare sig i en skrøbelig kontekst er markant bedre, hvis man som barn har fået en skolegang, støtte til at trives og indgå i fællesskaber.

Det er vanskeligt at sikre piger og kvinder retten til at bestemme over deres egen krop, hvis de er blevet udsat for psykisk og fysisk vold og overgreb i deres barndom. Eller at gøre børn til ressourcestærke borgere, hvis de er vokset op på gaden med kaos og kriminalitet, overgreb og mangel på fremtidsmuligheder.

Læs også

Det gør det også vanskeligt at sikre unge en god start på arbejdsmarkedet, hvis de aldrig har gået i skole eller blevet oplært i et fag.

Gør Børnekonventionen til et fundament i strategien
Børn og unge er de største eksperter i deres eget liv, og det er ikke bare sund fornuft at inddrage dem i strategien – det har vi sådan set lovet dem i den konvention, Danmark har skrevet under på.

En ny, dansk udviklingspolitisk strategi bør derfor gøre Børnekonventionen til fundamentet for at sikre børn og unges rettigheder. Det er forudsætningen for, at børn og unge kan udvikle sig til ressourcestærke borgere, der kan bidrage til en stabil og fredelig udvikling i deres lokalsamfund med fremtidshåb og -udsigter. 

En børne- og unge-fokuseret udviklingsstrategi vil være en investering i fremtiden, en fremtid som vil se lysere ud for alle verdens børn.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?

Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  

Her er debattørerne:

  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00