Landbrug
(Foto: Colourbox)

Dansk handlingsplan for politikkohærens til debat

3. juni 2014 kl. 6:00
PRÆSENTATION: Hvordan kan Danmark skabe en sammenhængende politik, som fremmer udviklingspolitikken i såvel dansk som i EU-kontekst? Det sætter Udviklingsdebatten fokus på. Læs mere her, og mød panelet.
| Flere
Selvom kohærensprincippet står centralt i Lissabon-traktaten, er der fortsat kritik af f.eks. EU's landbrugsstøtte og klima- og handelspolitik for at bremse udviklingen i verdens fattigste lande.
 
Den danske regering lancerer den 16. juni 2014 sin  meget forsinkede og længe ventede nye handlingsplan - udviklingsvenlig politikkohærens i EU - eller samordningsplan, som regeringen har døbt den.
 
Det store spørgsmål er så: Hvordan kan og skal sådan en handlingsplan udmøntes i praksis samt i dansk og europæisk politik for at gøre en reel forskel?

Det vil vores nye panel med blandt andet handels- og udviklingsminister Morgens Jensen (S) debattere over den næste måned, når Altinget | Udvikling lægger spalteplads til debat om en kommende dansk samordningsplan.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.dk.

Læs om denne måneds otte debattører her: 

Mogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister.
Mogens Jensen har taget fagbevægelsens lederuddannelse ved LO-skolen. Han har været politisk aktiv i mange år. Han fungerede blandt andet som formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom på Mors og i Viborg Amt 1979-1982. Mogens Jensen blev for første gang valgt ind i Folketinget  i 2005, og han har siden blandt andet været formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og statsrevisor. Siden 2012 har Mogens Jensen været næstformand for Socialdemokraterne og blev tildelt posten som handels- og udviklingsminister i 2014.

Per Stig Møller, udviklingsordfører for Det Konservative Folkeparti.
Per Stig Møller har siden 1984 været medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti, som han var formand for i perioden 1997-1998. Han var miljøminister fra 1990 til 1993 og udenrigsminister fra 27. november 2001 til 23. februar 2010. Herefter overtog han hvervet som kultur- og kirkeminister indtil regeringsskiftet 3. oktober 2011. I dag er Per Stig Møller bl.a. formand for Folketingets Udenrigsudvalg.

Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Christian Juhl er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som bl.a. miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør. I Silkeborg har han været fagforeningsformand for 3F fra 1998-2011. 15. september 2011 blev han valgt til Folketinget for Enhedslisten i Sjællands Storkreds. Christian Juhl er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget. Derudover er han medlem af bestyrelsen for Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD).

Laust Leth Gregersen, Senior Børnepolitisk Rådgiver, Red Barnet.
Laust Leth Gregersen er uddannet kandidat i Politisk Kommunikation og Ledelse fra CBS. Han har debatteret og skrevet om dansk og global udviklingspolitik i mange forskellige sammenhænge. Han har været drivende i at dagsordenssætte Politik Sammenhæng for Udvikling i både Danmark, EU og OECD de seneste år, blandt andet som formand for Concord Europe’s arbejde med Politik Sammenhæng for Udvikling.

Lars Koch, Politik og Kampagnechef, IBIS.
Lars Koch er uddannet cand.scient.pol. med speciale i udviklingspolitik. Han har gennem sit arbejdsliv fokuseret på finansiering af udvikling med særligt fokus på gældseftergivelse, handel, bistand, investeringer, skatteunddragelse og udvindingsindustrien som kilder til finansiering af bekæmpelse af fattigdom. Gennem de sidste år har fokus hovedsageligt været på Afrika, men Lars Koch har også en god indsigt i Latinamerika fra 2½ års arbejde i Bolivia og Sydamerika med de oprindelige folks rettigheder.

Knud Vilby, journalist og udviklingsdebattør.
Knud Vilby har blandt andet tidligere fungeret som formand for Mellemfolkeligt Samvirke. Derudover er han tidligere medlem af Danidas styrelse og af Folkekirkens Nødhjælps styrelse. Knud Vilby har også være bestyrelsesmedlem og medstifter af FairFishing, Somaliland. Han har skrevet en stribe bøger om miljø og udvikling.

Mads Hove, konstitueret sekretariatsleder hos Concord Danmark.
Mads Hove er uddannet cand.scient.adm fra Roskilde Universitet og Master of International Law and International Relations fra UNSW i Sydney. Han har det seneste halve år været konstitueret sekretariatsleder hos Concord Danmark og er efter Concord Danmarks sammenlægning med NGO FORUM politikmedarbejder i det nye fælles sekretariat. Mads Hove har tidligere arbejdet med udvikling, nødhjælp og menneskerettigheder hos Amnesty, Danida og på Christiansborg.

Kira Boe, politikmedarbejder hos Concord Danmark og NGO FORUM.
Kira Boe har en Bachelor i International Relations with Development Studies fra University of Sussex i England og har efterfølgende læst Afrikastudier på Københavns Universitet. Kira er politikmedarbejder hos Concord Danmark og NGO FORUM. Kira Boe har tidligere arbejdet med blandt andet handel, landbrug og udvikling i Europa-Parlamentet i Bruxelles og på Christiansborg, og har i en årrække fungeret som projektkoordinator for den danske NGO Axis. Kira Boe skriver debatindlæg i samarbejde med Mads Hove.

Mads Bugge Madsen, sekretariatsleder, Ulandssekretariatet.
Mads Bugge Madsen er uddannet som styrmand i Mærsk Line, men har siden 1990 arbejdet med udviklingsbistand på arbejdsmarkedet. Først med seks års udstationering i Asien og siden som afdelingsleder i Ulandssekretariatets (Fagbevægelsens Udviklings- og Bistandsorganisation) Asien-afdeling. Mads Bugge Madsen skriver, at han især har fokuseret på menneskerettigheder på arbejdsmarkedet, social dialog og etablering af trepartssystemer i udviklingslande. Før engagementet i udviklingsbistanden har han arbejdet for Danmarks Radio.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK