Debat

Dansk Institut for Partier og Demokrati: Der skal flere kvinder i politik, hvis vi vil sikre demokratiets overlevelse

Sammenfaldet mellem svækkelsen af kvinders rettigheder og nye bølger af autokratisering er ikke til at overse. Det understreger vigtigheden af kvinders repræsentation i politik for at sikre og styrke demokratiet globalt, skriver Lisbeth Pilegaard. 

Tror man, at det går nogenlunde med den kønsmæssige repræsentation i politik, når den franske præsident Emmanuel Macron på et EU-topmøde&nbsp;taler med fire kvindelige statsoverhoveder, tager man fejl. Globalt er kun 26 procent af parlamentssæderne besat af kvinder. Det skal ændres, skriver Lisbeth Pilegaard.&nbsp;<br>
Tror man, at det går nogenlunde med den kønsmæssige repræsentation i politik, når den franske præsident Emmanuel Macron på et EU-topmøde taler med fire kvindelige statsoverhoveder, tager man fejl. Globalt er kun 26 procent af parlamentssæderne besat af kvinder. Det skal ændres, skriver Lisbeth Pilegaard. 
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Lisbeth Pilegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går vel meget godt i Danmark når det gælder ligestilling, eller? Kvinder har stemmeret, kvinder er opstillingsberettigede og vi har en kvindelig statsminister. Nummer to endda.

Alligevel er kun seks ud af 20 ministerposterne besat af en kvinde. Ved det seneste kommunalvalg i november sidste år var kun 36 procent af de valgte kvinder, hvilket endda var en fremgang, og kun 21 ud af landets 98 borgmesterposter er en kvinde.

Hvis vi sammenligner os med vores nordiske naboer, har både Island, Finland, Norge og Sverige en lige fordeling mellem mænd og kvinder på ministerposterne end Danmark.  

Det ser altså ikke så godt ud i Danmark, når det kommer til ligelig repræsentation af kvinder i politik. Det samme gør sig gældende i langt de fleste lande i resten af verden. Globalt er kun 26 procent af parlamentssæderne besat af kvinder og mindre end 23 procent af ministre i verden er kvinder. I nogle lande er kvinder slet ikke repræsenterede i politik.

Manglende kvinder er et demokratisk problem

Forskning viser, at det er afgørende, at politikerne afspejler en retvisende repræsentation af deres befolkning.

Det er derfor et demokratisk tab, når kvinder ikke er repræsenteret ligeligt i politik

Lisbeth Pilegaard
Direktør for Dansk Institut for Partier og Demokrati

Det er mindre sandsynligt, at befolkningen engagerer sig og føler sig motiverede til at deltage i politik, hvis de ikke ser sig selv repræsenteret blandt beslutningstagerne.

Det er derfor et demokratisk tab, når kvinder ikke er repræsenteret ligeligt i politik. Og det er det ikke kun for kvinderne selv, det er det for demokratiet som styreform.

Autokratierne kommer, hvis vi ikke får kvinderne med

I store dele af verden er der en opblussen af autokratier og antidemokratiske styreforme. Seneste demokratirapport fra Varieties of Democracy Instituttet viser, at hele 33 lande lande bevæger sig mod mere lukkede autokratier. Det er rekordhøjt sammenlignet med de seneste 50 år.

Samtidig er kvinders rettigheder under massivt pres i selvsamme dele af verden. Der er et stort sammenfald mellem fremmarchen af autokratiske ledere og styreformer og tilbagerulningen af kvinders rettigheder. 

Derfor går arbejdet for ligestilling og kvinders rettigheder hånd i hånd med arbejdet for at støtte og udvikle demokratiet og kvindelig repræsentation.

Udfordringer med repræsentation og politisk deltagelse blandt kvinder finder ikke sted, fordi kvinder ikke vil engagere sig i demokratiet, men fordi adskillige barrierer afholder eller modarbejder kvindelig politisk deltagelse.

Barrier for kvinder i politik

Kvinder vil, som alle andre, gerne engagere sig i deres samfund og deltage i politik. Men de bliver ofte mødt af barrier, der er svære at forcere.

Mange af de barrier, som kvinder møder, lever i bedste velgående i autokratiske styrer: sexisme, vold mod kvinder og digitale krænkelse for at nævne nogle få, men ikke desto mindre meget kedelige eksempler.

Forskning viser, at fredsaftaler er mere bæredygtige, når kvinder er med til de politiske fredsforhandlinger. 

Lisbeth Pilegaard
Direktør for Dansk Institut for Partier og Demokrati

En analyse fra det amerikanske National Democratic Institute (NDI), understreger at vold mod kvinder, både fysisk, psykisk og økonomisk, er den største barriere mod kvinder, der forsøger at deltage i politik.

Samtidig viser undersøgelser, også her i Danmark, at kvinder, i langt højere grad end mænd, bliver udsat for sexisme og digitale krænkelser, når de træder ind på den politiske scene.

Når kvinder i langt højere grad end mænd oplever chikane, online, fysisk og økonomisk, er det et tydeligt bevis for, at der er antidemokratiske kræfter, der forsøger at holde kvinder ude af demokratiet og den politiske indflydelse.

Kvinder fremmer demokratiet som styreform

I arbejdet for at styrke og støtte demokratiet globalt, skal vi derfor arbejde for at skabe bedre repræsentation af kvinder.

Undersøgelser viser, at når kvinder er til stede og deltager ved store bevægelser og demonstrationer i verden, har bevægelsen en langt større succesrate og vil i højere grad ende i langtidsholdbare demokratiske forbedringer. Det beskriver det amerikanske Foreign Affairs

Samtidig viser forskning, at fredsaftaler er mere bæredygtige, når kvinder er med til de politiske fredsforhandlinger. 

Skal vi sikre demokratiets overlevelse globalt, skal vi derfor arbejde for at sikre bedre inklusion.

Vi skal sikre kvinders sikkerhed i politik

For at komme chikane og vold mod politisk aktive kvinder til livs, skal der sættes ind på flere niveauer.

Et stort arbejde ligger i at skabe opmærksomhed blandt befolkningen om, de uacceptable oplevelser kvinder i politik står med. Det skal være tydeligt for alle, at krænkelser og chikane ikke skal tolereres.

Dette skal understøttes i lovgivningen. En juridisk nultolerance overfor chikane af kvinder, der deltager i politik, er afgørende for at etablere nye adfærdsnormer i verdens demokratiske institutioner.

Derudover er det vigtigt, at der bliver taget hånd om politiske kvinders daglige sikkerhed i deres virke, så det sikres, at kvinder kan deltage i politik på lige fod med mænd.

Demokratiets overlevelse er afhænger af det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Pilegaard

cand.phil. i retorik (Københavns Uni. 1995)

0:000:00