Det koster flygtninge 2.100 kr. at sige ja til job-forløb

NEGATIVT INCITAMENT: For eneforsørgere kan det bedre betale sig at modtage integrationsydelse end at indgå i et offentligt IGU-forløb, som ellers udgør hjørnestenen i trepartsaftalen om integration. Integrationsministeren kaldes nu i samråd om sagen.

Match making mellem flygtninge og virksomheder fra Odder-området. For enlige flygtninge med børn vil det betyde en betydelig nedgang i indtægt, hvis de takker ja til en integrationsgrunduddannelse på den offentlige sektor.
Match making mellem flygtninge og virksomheder fra Odder-området. For enlige flygtninge med børn vil det betyde en betydelig nedgang i indtægt, hvis de takker ja til en integrationsgrunduddannelse på den offentlige sektor.Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hvis man ønsker at skabe en trædesten, er det da et virkelig dårligt udgangspunkt at tage 2.000 kroner om måneden fra folk, som skal forsørge deres børn

Karsten Hønge
Beskæftigelsesordfører, SF

Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder mantraet i regeringens beskæftigelsespolitik. Men for en del af de flygtninge, som fra juli måned siger ja til et kombineret job- og uddannelsesforløb, vil forsøget på at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked være ensbetydende med væsentlig færre penge mellem hænderne.

Det fremgår af et svar fra integrationsminister Inger Støjberg (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Ifølge ministeriets beregninger vil enlige forsørgere, som skifter integrationsydelse ud med en to-årig integrationsgrunduddannelse (IGU) i det offentlige, miste 2.100 kroner i disponibel indkomst om måneden.

Dokumentation

Disponibel indkomst pr. måned for flygtninge i henholdvis IGU-forløb i det offentlige og på integrationsydelse

  IGU-forløb Integrationsydelse Forskel
Enlig 2.900 2.300 500*
Enlig med ét barn 6.200 8.400 -2.100*

Disponibel indkomst pr. måned for flygtninge i hhv. IGU-forløb under slagterioverenskomsten og på integrationsydelse

  IGU-forløb Integrationsydelse Forskel
Enlig 7.000 2.300 4.700
Enlig med ét barn 10.000 8.400 1.700*

Der er forudsat en månedlig husleje for en enlig uden børn på 2.825 kr. og en månedlig husleje på 6.191 kr. for en enlig med 1 barn samt øvrige boligudgifter på 756 kr. for en enlig og 1.069 for en enlig med 1 barn. Det forudsættes endvidere, at flygtningen ikke er medlem af folkekirken, får fuld børnefamilieydelse, og at der ikke modtages dansktillæg som følge af bestået danskprøve. Det antages, at kommuneskat svarer til landsgennemsnittet. Det er forudsat, at den enlige uden børn er fyldt 30 år eller ikke bor hos en eller begge forældre.

* Forskellen i disponibel indkomst på IGU-forløb og integrationsydelse er beregnet på baggrund af nøjagtige tal og derefter afrundet til hele hundrede.

Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets beregninger og Skatteministeriets familietypemodel, december 2015.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00