Debat

DF: Med ret følger der pligt – det gælder også i ulandsbistanden

DEBAT: Danmark må stille krav til gengæld for den langsigtede udviklingsbistand. Vi skal ikke acceptere den nuværende situation, hvor andre lande kynisk udnytter den tillid, vi viser dem, skriver Alex Ahrendtsen.

Danmark må stille gennemsigtige og letforståelige krav til lande, der vil modtage udviklingsbistand. Vi må være herrer i eget hus, skriver Alex Ahrendtsen (DF). 
Danmark må stille gennemsigtige og letforståelige krav til lande, der vil modtage udviklingsbistand. Vi må være herrer i eget hus, skriver Alex Ahrendtsen (DF). Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert år giver Danmark milliarder væk i såkaldt langsigtet udviklingsbistand (ODA – Official Development Aid) og den mere direkte nødhjælp. Desværre er det ofte ikke fulgt op af noget for noget. Vi glemmer at stille krav. Det vil Dansk Folkeparti gerne lave om på.

Der er noget rivravruskende forkert i, at vi sender danskernes hårdt tjente skattepenge til fremmede lande i Mellemøsten og Afrika og til store lande som Indien, der har råd til at udvikle atomvåben, eller til lande, som kun vil samarbejde, når vi kommer med penge.

Når vi så flyver en udvisningsdømt voldtægtsmand eller drabsmand hjem, hvor han hører til og kommer fra, så opstår der pludseligt samarbejdsproblemer. Det skal og vil vi selvfølgelig ikke acceptere.

Krav til modtagerlande
Der skal derfor være gennemsigtige og letforståelige krav til modtagerlandene, hvis de vil have én eneste krone.

Der er noget rivravruskende forkert i, at vi sender danskernes hårdt tjente skattepenge til fremmede lande i Mellemøsten og Afrika og til store lande som Indien, der har råd til at udvikle atomvåben, eller til lande, som kun vil samarbejde, når vi kommer med penge.  

Alex Ahrendtsen (DF)
Udviklingsordfører

Danmark skal ikke samarbejde med muhammedanske lande, som intet gør for at forhindre, at små piger bliver barnebrude, og som aktivt forfølger minoriteter, herunder homoseksuelle og kristne, alt i mens deres egne ledere rejser verden rundt i jetfly og køber ejendomme i Paris og London for bistandspenge og bloddiamanter.

I Danmark lyder det ofte, at vi jo skal overholde vores internationale forpligtelser. Vi vil gerne være anstændige og gøre det rigtige. Vi er jo danskere. Vi er jo ordentlige mennesker. Men jeg har faktisk mine tvivl, om der faktisk er nogen i dette land, som er tilfreds med status quo, hvad angår ulandsbistanden. Er de derude, må de gerne melde sig.

Vi må ikke glemme selvrespekten
Det tilbagevendende spørgsmål er nemlig, hvad vi skal gøre med de lande, som kynisk udnytter den tillid, vi viser dem? Som udnytter den tillid, vi har til hinanden i Danmark? Hvad skal vi gøre med de lande, som ikke overholder deres forpligtelser over for os, over for Danmark? Lande, som modtager danske skattekroner med den ene hånd, og med den anden hånd krydser fingrene bag ryggen?

Det er mig en gåde, hvorfor vi har accepteret denne situation i så mange år. I Danmark har vi orden i eget hus, men lige på dette punkt må vi have en blind vinkel. I Dansk Folkeparti vil vi gerne hjælpe folk på fode, men det er på tide, vi stiller krav.

Læs også

Arbejderbevægelsens og Socialdemokratiets motto om, at man skal gøre sin pligt, før man kan kræve sin ret, skal også gælde i forbindelse med ulandsbistanden.

Vi må ikke glemme selvrespekten og anstændigheden i vores udviklingspolitik – for hvis vi ikke respekterer os selv og danskernes skattekroner, hvorfor skulle en diktator i et fremmed land så?

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?
Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.

Her er debattørerne:
  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00