Debat

DI: Danske løsninger kan bidrage til at bremse den globale fødevarekrise

Hvis flere danske virksomheder får fodfæste på de afrikanske markeder, vil det bidrage til at løse konkrete problemer og styrke Danmarks relationer i de pågældende lande, skriver Marie Gad.

Fattige befolkningsgrupper i eksempelvis Østafrika rammes i stigende grad af ekstreme klimaudsving, som ødelægger den lokale fødevareproduktion, skriver Marie Gad. Arkivfoto.
Fattige befolkningsgrupper i eksempelvis Østafrika rammes i stigende grad af ekstreme klimaudsving, som ødelægger den lokale fødevareproduktion, skriver Marie Gad. Arkivfoto.Foto: Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Gad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter måneder med blokader af ukrainske havne kommer der nu igen korn ud fra verdens hvedecentrum, og priserne på råvarebørserne har stabiliseret sig, efter at den værste prisspekulation har toppet. Er den globale fødevarekrise så afblæst? Meget langt fra.

Som FN's fødevareorganisation, FAO, skriver, er krigen i Ukraine en forværring af en i forvejen kritisk sultkrise på grund af udbredt tørke og økonomiske konsekvenser af corona.

En krise, der naturligt medfører større politisk uro og migration på det afrikanske kontinent, for prisstigninger på basisfødevarer rammer selvsagt verdens fattige befolkninger særligt hårdt. Fattige befolkningsgrupper i eksempelvis Østafrika, der samtidig i stigende grad rammes af ekstreme klimaudsving, som ødelægger den lokale fødevareproduktion.

Ressourceeffektiv og bæredygtig produktion
Den situation råber selvfølgelig på hjælp fra mange fronter. En af dem er danske løsninger og den private sektor til at øge den lokale fødevareproduktion og reducere madspild og produktionstab i de tilhørende værdikæder.

En ekspertise, vores danske fødevarebranche er verdensførende i – og allerede hjælper med at udbrede både kommercielt og gennem den danske udviklingsbistand.

Den danske fødevarebranche har kort sagt afgørende know how til at forebygge fødevarekriser

Marie Gad
Chef for global udvikling og bæredygtighed i DI

I Etiopien og Tanzania hjælper Arla Food Ingredients eksempelvis i samarbejde med flere civilsamfundsorganisationer med at udvikle mere næringsrig og langtidsholdbar yoghurt, der skal bekæmpe fejlernæring.

Vi har også medlemsvirksomheder, der bidrager til at optimere udnyttelsen af den lokale kornproduktion og reducere tab undervejs. Den danske fødevarebranche har kort sagt afgørende know how til at forebygge fødevarekriser.

Overalt i danske virksomheder sidder der ildsjæle, der yder deres bidrag til at sikre, at morgendagens produktion er mere ressourceeffektiv og bæredygtig – både i Danmark og resten af verden.

Ved at fokusere udviklingsprojekter på øget lokal forarbejdning af fødevarer sikrer man nemlig ud over ordentlige lokale jobs nemlig også øget udnyttelse af landbrugets udbytte. Et område, der desperat er brug for optimering af, og hvor danske virksomheder kan spille en vigtig rolle i at sikre et større årligt udbytte.

Sats på danske løsninger
Danske virksomheder har over en bred kam nogle af verdens bedste løsninger på de konkrete udfordringer, som det afrikanske kontinent står overfor: Adgang til sikkert vand, ren energi, eller ernæringsrige fødevarer for nævne nogle få.

Samtidig er virksomhederne stærke ambassadører for danske værdier. For når de operer i Afrika, sikrer de over en bred kam ordentlige job med arbejdssikkerhed, medarbejderinddragelse og en anstændig løn. 

Det drejer sig hverken om at lave mindre diplomati eller nødhjælp. Men hvis flere danske virksomheder får fodfæste på de afrikanske markeder, vil det i den grad bidrage til at løse konkrete problemer og samtidig styrke Danmarks relationer med de pågældende lande.

Derfor er vi også rigtig glade for at være en central aktør i Danidas strategiske indsatser, så vi kan bidrage bedst muligt med dansk know how – senest via en ny partnerskabsaftale med 3F og Ulandssekretariatet.

Involvering af den private sektor i udviklingsindsatserne er en central og effektiv vej til at bremse voldsomme fødevare- og sultkriser som den, som vi desværre er midt i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00