Debat

DI: Erhvervslivet har brug for et stærkt udenrigsministerium

DEBAT: Hvis danske virksomheders investeringer skal nå deres fulde potentiale i de dele af verden, der har mest brug for dem, kræver det et stærkt udenrigsministerium til at bane vejen, skriver Peter Thagesen, underdirektør i DI.

Verdensmålene tegner til at spille en vigtig rolle både i den kommende udenrigspolitiske udredning og i den kommende udviklingspolitiske strategi. Dermed bliver de også et vigtigt pejlemærke for den danske udenrigstjeneste i årene frem mod 2030. Det mener Peter Thagesen, underdirektør i DI.
Verdensmålene tegner til at spille en vigtig rolle både i den kommende udenrigspolitiske udredning og i den kommende udviklingspolitiske strategi. Dermed bliver de også et vigtigt pejlemærke for den danske udenrigstjeneste i årene frem mod 2030. Det mener Peter Thagesen, underdirektør i DI.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Thagesen
Underdirektør, DI

Den 18. marts afholdt DI sammen med Udenrigsministeriet og de tre FN-organisationer UNDP, UNOPS og UNHCR konference om de nye verdensmål. En af de konklusioner, der stod lysende klart, da deltagerne sluttede dagen af, var, at der er behov for partnerskaber for at nå verdensmålene. Virksomhederne kan ikke gøre det alene. Udviklingsorganisationerne kan ikke gøre det alene. Og det danske Udenrigsministerium – eller alle verdens regeringer for den sags skyld – kan ikke gøre det alene.

Vi kan kun nå de mål, som er forudsætningen for en bæredygtig fremtid, hvis vi samarbejder og trækker på hinandens ressourcer. Derfor er jeg helt enig med Birgitte Qvist-Sørensen, når hun skriver, at også danske virksomheder og udviklingsorganisationer er med til at repræsentere Danmark i verden. Begge parter leverer et værdifuldt bidrag.

Det gælder Folkekirkens Nødhjælps arbejde med partnere i Uganda, Malawi, Nepal og Myanmar, som Birgitte Qvist-Sørensen skriver. Det gælder, når Ulandssekretariatet og DI arbejder med at udvikle dialogen mellem erhvervslivet og fagbevægelsen i Tunesien og Tanzania med udgangspunkt i en dansk model. Og det gælder, når en virksomhed som Orana indfører danske arbejdstider og ligestillingsnormer på en fabrik i Vietnam, der gør det muligt at sikre en ordentlig work-life balance for mandlige og kvindelige ansatte.

Vi kan kun nå de mål, som er forudsætningen for en bæredygtig fremtid, hvis vi samarbejder og trækker på hinandens ressourcer.

Peter Thagesen
Underdirektør, DI

Vi er alle ambassadører
Alle sammen er vi ambassadører for nogle danske normer og værdier.

Verdensmålene tegner til at spille en vigtig rolle både i den kommende udenrigspolitiske udredning og i den kommende udviklingspolitiske strategi. Dermed bliver de også et vigtigt pejlemærke for den danske udenrigstjeneste i årene frem mod 2030.

Virksomhederne sendte nogle klare signaler på konferencen den 18. marts. De ser Verdensmålene som en relevant ramme for deres fremtidige aktiviteter. De vil gerne bidrage til at frembringe nogle af de løsninger, der skal til for at nå målene. Der var mange, der pegede på, at dansk erhvervsliv kan være med til at sikre adgang til gode og næringsrige fødevarer, rent vand og sanitet, vedvarende energi og de løsninger, der er behov for til at udvikle mere bæredygtige byer.

Men også ligestilling, ordentlige arbejdspladser og bæredygtigt forbrug og produktion er emner, som virksomhederne ønsker at bidrage med. Virksomhederne er klar til at investere i nye forretningsmodeller og nye teknologier.

Brug for et stærk udenrigsministerium
Men hvis virksomhedernes løsninger og investeringer skal nå deres fulde potentiale og nå ud til de dele af verden, der har mest brug for dem, har de brug for et stærkt udenrigsministerium, der kan være med til at bane vejen. Virksomhederne kaldte på en øget indsats mod korruption og reformer, der gør det nemmere at handle med og imellem udviklingslande.

De efterspurgte finansielle instrumenter, der kan supplere de gode muligheder, der allerede i dag er hos IFU, EKF og Udenrigsministeriet selv. Organisationer som UNDP og UNOPS bakkede op med anbefalinger om bedre rammevilkår for erhvervsudvikling og nye instrumenter, der kan reducere risikoen for den private sektor.

Besparelserne i Udenrigsministeriet stiller krav om en endnu bedre udnyttelse af de tilbageværende ressourcer og samarbejde med de øvrige aktører. En målrettet brug af de kompetencer og den indflydelse, som udenrigsministeriet har, til at bane vejen for danske løsninger og værdier med henblik på at understøtte Verdensmålene vil kunne bringe erhvervslivet i spil på en helt ny måde.

Dokumentation

Fra 30. marts og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens danske diplomati og udenrigstjeneste.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Thagesen

Underdirektør, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00