Debat

Folkekirkens Nødhjælp: Tættere samarbejde giver mere Danmark i verden

DEBAT: Dansk udenrigspolitik må have blik for det udenrigspolitiske aktørlandskab og i endnu højere grad udnytte og understøtte den brede danske tilstedeværelse overalt i verden. Det skriver Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

For udenrigstjenesten, virksomheder og NGO’er deler det, at vi er formet af en dansk tradition. Vi deler principper, som har gjort os stærke og beundrede ude i verden. Principper om samarbejde og ligeværd. En erkendelse af, at Danmark er en del af et globalt fællesskab. Det mener Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
For udenrigstjenesten, virksomheder og NGO’er deler det, at vi er formet af en dansk tradition. Vi deler principper, som har gjort os stærke og beundrede ude i verden. Principper om samarbejde og ligeværd. En erkendelse af, at Danmark er en del af et globalt fællesskab. Det mener Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Efter 7 smalle år kommer oftest 7 fede. Bare ikke i udenrigstjenesten, som år efter år må skære. Det kan ikke undgås at gå ud over opgaveløsningen og Danmarks tilstedeværelse. Denne erkendelse er der næppe nogen, der er uenige i, og således også statsministeren, der har etableret sin udenrigsudredning netop med det formål at få mere indflydelse for pengene.

Udenrigspolitikken skal fokuseres og være interessebaseret. Ifølge nogle er dette en noget nær umulig opgave, der blot vil gøre opgaven dyrere at løfte. For andre er det en blank erkendelse af, at vi nu får et discountdiplomati. Faktum er, at besparelser unægtelig risikerer at betyde mindre Danmark i verden.

At ville fokusere udenrigstjenesten er ikke en ny snak. Tænk på de evigt tilbagevendende diskussioner om repræsentationsstrukturen. Skal vi øge handelstilstedeværelsen? Hvor mange innovationscentre skal der være? Og hvor? Skal vi være i Buenos Aires eller Abuja? Hvad med Bern, Zagreb eller Harare? Fordi pengene er små, og verden konstant forandrer sig, risikerer geografisk og tematisk fokusering at komme til at se ud, som om man springer fra tue til tue.

Fakta
Fra 30. marts og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens danske diplomati og udenrigstjeneste.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Udenrigstjenesten er ikke ”the only show in town”
Derfor er det så heldigt, at udenrigstjenesten ikke er ”the only show in town”. Også danske virksomheder og ikke mindst danske udviklingsorganisationer er bredt til stede ude i verden og repræsenterer også Danmark i verden.

For udenrigstjenesten, virksomheder og NGO’er deler det, at vi er formet af en dansk tradition. Vi deler principper, som har gjort os stærke og beundrede ude i verden. Principper om samarbejde og ligeværd. En erkendelse af, at Danmark er en del af et globalt fællesskab.

Men man skal ikke være blind for den værdi, der er for Danmark i at have en tilstedeværelse fra ikke-statslige aktører rundt omkring i verden. Også de steder, som Danmark ikke prioriterer politisk.

Birgitte Qvist-Sørensen
Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Når Folkekirkens Nødhjælp arbejder med vores partnere i Uganda, Malawi, Nepal, Myanmar og mange andre steder, gør vi det således på en måde, der afspejler disse værdier. Vi eksporterer en dansk måde at gøre tingene på og skaber kendskab til ikke blot vores eget navn, men også til Danmark.

Men vi eksporterer ikke kun danske principper og værdier. Nej, vi leverer også vigtig viden om verden tilbage til Danmark, danskerne og danske virksomheder. Mit yndlingseksempel er Myanmar, hvor Folkekirkens Nødhjælp var til stede, selv da det var ambassaden i Bangkok, der tog sig af Burma, som det dengang hed. Pludselig blev Burma til Myanmar, danske virksomheder fik øjnene op for landet, og Danmark har nu en ambassade i Yangon. Vi modtog de første handelsdelegationer, for vi havde bedre viden om landet end mange andre. Det afspejler rigtig godt, hvor vigtigt det er med dansk tilstedeværelse, selv i lande, der lige nu ikke er specielt ”hotte”.

Mere Danmark i verden
Umiddelbart er det selvfølgelig en fordel for den diplomatiske tilstedeværelse i et land, hvis der er andre ”danskere” i byen. Man kan koordinere, udveksle erfaringer og viden, trække på hinandens netværk. Det styrker Danmarks umiddelbare interesser. Men man skal ikke være blind for den værdi, der er for Danmark i at have en tilstedeværelse fra ikke-statslige aktører rundt omkring i verden. Også de steder, som Danmark ikke prioriterer politisk. Ikke-statslige aktører kan på den måde blive en vaccine mod fejlprioriteringer og pludselige forskydninger i verdensbilledet.

En fokusering af Danmarks udenrigspolitik bliver derfor nødt til at have blik for det udenrigspolitiske aktørlandskab og bliver nødt til i endnu højere grad at udnytte og understøtte den brede danske tilstedeværelse overalt i verden. For også udviklingsorganisationerne har oplevet besparelser, som har ført til lukninger af landekontorer.

Vi skal nedbryde siloer og inddrage hinandens viden og kompetencer overalt, hvor Danmark, danske organisationer og/eller virksomheder er til stede. En anerkendelse af den værdi, vi sammen kan skabe, kan give mere Danmark i verden i en tid, hvor det politiske fokus indsnævres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00