Om  
Kurt Westergaard

Satiretegner Kurt Westergaard er død

Satiretegneren Kurt Westergaard, der stod bag en Muhammed-tegning, er sovet stille ind efter længere tids sygdom, 86 år gammel.

Kurt Westergaard er blevet hædret med talrige priser, blandt andet Danske Bladtegneres hæderspris.<br><br>
Kurt Westergaard er blevet hædret med talrige priser, blandt andet Danske Bladtegneres hæderspris.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Satiretegneren Kurt Westergaard er sovet stille ind. Det oplyser hans mangeårige ven, kunsthandleren Erik Guldager, til DR Nyheder.

Den læreruddanende Kurt Westergaard var skoleinspektør, før han i 20 år blev bladtegner på Jyllands-Posten og kendt i en stor offentlighed, da han i 2005 – sammen med 11 andre – skabte en karikatur af den islamiske profet Muhammed. En tegning, han altid stod ved og aldrig fortrød.

Anledningen var, at flere unavngivne danske illustratorer ikke havde turdet risikere at tegne billeder af profeten til en planlagt børnebog om islam. Ifølge muslimsk tradition må det religiøse overhoved ikke vises.

Det ville Jyllands-Posten protestere imod med en artikel om ytringsfrihed og selvcensur, hvor tegningerne indgik som illustrationer.

Kurt Westergaard bidrog så med en satirisk tegning af Muhammed. Men tegningen af Muhammed med en bombe i sin turban blev i store dele af den muslimske verden set som et symbol på det, der blev udlagt som Jyllands-Postens krænkelse af islam.

Handelsboykot
Det udløste en diplomatisk krise for den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i forhold til dele af den muslimske verden, hvor Dannebrog blev afbrændt i gaderne.

Der blev indført handelsboykot af danske varer, hjemkaldelse af ambassadører, overfald på Arla-ansatte samt afbrænding af de danske ambassader i Damaskus og Beirut.

For Kurt Westergaard var det samtidig slut med at leve som en fri mand. I de sidste mange år af sit liv måtte han leve under beskyttelse af livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, hvilket han dog affandt sig fint med. Hans hus blev også udstyret med hele 80 overvågningskameraer, ligesom politiet byggede til ved parrets hjem til sine medarbejdere.

I 2012 overlevede Kurt Westergaard et attentatforsøg i sit eget hjem, hvor en 28-årig somalisk mand trængte ind med en økse, og raserede hans hjem. Det lykkedes dog Westergaard at undslippe ved at låse sig inde på et sikret toilet.

Kurt Westergaard stoppede som 75-årig på Jyllands-Posten, hvorefter han brugte sin tid på sit kunstneriske virke, skriver DR.

Han er blevet hædret med talrige priser, blandt andet Danske Bladtegneres hæderspris.

Kurt Westergaard, der blev 86 år, efterlader sin kone, fem sammenbragte børn, ti børnebørn og et oldebarn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kurt Westergaard

Tegner, debattør
lærer (Ranum Seminarium 1958)

0:000:00