Debat

FTF: Vækst forudsætter en stærk offentlig sektor

DEBAT: En understøttende offentlig sektor kan danne rammen for vækst i den private sektor samt styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter i ulandene. Det skriver Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

Vækst gennem bistand? Det lyder måske som et reklameslogan og lugter måske lidt af, at vi blot selv vil score kassen på at give udviklingsbistand til de fattige lande. Men sådan ser jeg ikke på det.

Det er faktisk muligt at skabe vækst på flere fronter gennem udviklingsbistand. Men forudsætningen er opbygningen af en offentlig sektor, der med uddannelser, omsorg og regulering kan understøtte vækst-initiativer og jobskabelse og understøtte med handelsinitiativer.

Det overordnede mål for dansk civilsamfundsstøtte er at bidrage til udviklingen af et stærkt, uafhængigt og mangfoldigt civilsamfund i udviklingslandene. Vi kan bidrage, ikke bare med penge, men med viden om og stor erfaring med et tæt samarbejde mellem arbejdsgivere og fagbevægelse, om hvordan udfordringer med et svagt arbejdsmarked skal tackles.

Vi har desuden stor viden om, hvordan man opbygger kapacitet, så der kommer en understøttende organisering omkring de store udfordringer, mange lande befinder sig i.

Når udviklingslandene hjælpes til at få en bedre uddannet befolkning, får højnet sundheden og skabt stabile strukturer på arbejdstager- og arbejdsgiversiden, så hjælper vi med at danne rammen for vækst i den private sektor i disse lande. Samtidig vil vi herhjemme få skabt ny viden og indsigt i nye mulige markeder.

Danske virksomheders eksportmarkeder udvides, når velstanden vokser udenlands. Det forudsætter imidlertid, at virksomhederne inddrages i udviklingsarbejdet på så tidligt et tidspunkt som muligt i udviklingsforløbet - netop for at skabe netværk, forbindelser, ideer og forretningsmodeller. Samtidig er det afgørende, at vi støtter op om lokale lønmodtagerrettigheder og fagbevægelse. Her kan dansk fagbevægelse bidrage med viden og kontakt.

Den rette mellemvej
Udviklingsbistand skal ikke bare være noget, vi giver, fordi vi vil skabe øget efterspørgsel efter danske produkter. Men dansk udviklingsbistand er og bør være en integreret del af den samlede danske udenrigspolitik - herunder også handelspolitikken - og den skal ikke gives ud i blinde.

Der er ingen modsætning i at yde udviklingsbistand og samtidig udbygge naturlige synergieffekter. Denne mellemvej er den rette vej frem, hvis udviklingsbistanden både skal gavne i modtagerlandene og bevare sin folkelige opbakning i Danmark.

Fakta

Fra 1. april og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på vækst gennem bistand.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

FTF’s strategi for udviklingsbistand tager udgangspunkt i den danske model, som har vist sig at skabe et af de rigeste, mest demokratiske og lige samfund i verden. En model, som fungerer på markedsbetingelser med en stærk privat sektor, en repræsentativ og ansvarlig fagbevægelse, velorganiserede arbejdsgivere og gode rammebetingelser gennem en effektiv offentlig sektor.

Jeg ved godt, at vi ikke kan eller skal pådutte andre vores model, men vi kan bidrage med de gode erfaringer, som vi gennem årtier har opbygget.

FTF har valgt at fokusere på fire områder, som er vigtige for udviklingen af ethvert samfund og for en bedre og mere sikker verden:

1. God regeringsførelse og den offentlige sektor.
2. Offentlige serviceydelser, sociale sikkerhedsnet, uddannelse og sundhed.
3. Den offentlige sektor og rammebetingelserne for vækst i den private sektor.
4. Sikkerhed og skrøbelige stater.

Hjælp til selvhjælp
FTF ønsker at styrke en bæredygtig økonomisk vækst i udviklingslandene, så der skabes gode job i både den private og offentlige sektor. På den måde sikres fundamentet for en konkurrencedygtig og lokal forankret privat sektor, der på sigt kan overleve uden udviklingsbistand.

Hjælp til selvhjælp skal nemlig være en gennemgående præmis for udviklingsstøtten. Støtten, der gives, skal kombineres med en forpligtigelse til at udvikle god regeringsførelse. I mange afrikanske lande er der i dag en vækst på fem procent, men den er mange steder jobløs. Det er derfor afgørende, at væksten understøttes af regeringer - eksempelvis gennem understøttende uddannelsestiltag, offentlige og private partnerskaber og langsigtede strategier.

I sidste ende skal udviklingsbistanden resultere i, at vi bekæmper og udrydder fattigdom. Det gøres bedst ved at skabe et privat og offentlig arbejdsmarked med anstændige jobs.

Bente Sorgenfrey
Formand for FTF

I sidste ende skal udviklingsbistanden resultere i, at vi bekæmper og udrydder fattigdom. Det gøres bedst ved at skabe et privat og offentlig arbejdsmarked med anstændige jobs. De ansatte skal have en løn, de kan leve og betale skat af, og de skal have ret til at forhandle kollektive overenskomster. Det er afgørende, at der samtidig skabes en offentlig sektor, der kan levere sociale sikkerhedsnet, sundhed og uddannelse.

Dialog mellem arbejdsmarkeds parter
Et aktuelt eksempel, som er i gang netop nu og på sigt kan bidrage til at skabe job og vækst i Danmark, ved at der skabes mere vækst og økonomisk aktivitet og dermed øget købekraft, er FTFs og den danske fagbevægelses udviklings- og bistandsorganisation; Ulandssekretariatets, projekt i Filippinerne.

Danmark har netop åbnet en ambassade i Filippinerne, og det tyder på, at der er vækst og handelspotentiale. Men selv om, der er vækst i landet, er der samtidig massivt brug for at løfte den offentlige sektor og styrke samarbejdet mellem fagbevægelse og arbejdsgivere.

Fagforeningen af offentligt ansatte i Filippinerne, PSLINK, henvendte sig allerede i 2003 til FTF, fordi arbejdsmiljøet på lokale sundhedsfaciliteter og skoler var præget af konflikt og manglende tillid mellem arbejdstagere og arbejdsgivere. Partnerne havde kun begrænset mulighed for at samarbejde og forbedre arbejdsmiljøet og dermed produktiviteten, hvilket er afgørende for at skabe vækst.

I samarbejdet mellem PSLINK, FTF og Ulandssekretariatet har vi gennem en årrække fået styrket den sociale dialog i den offentlige sektor, hvilket har gavnet arbejdsvilkår, ledelse og produktivitet. Projektet har bidraget til at forbedre kvaliteten i sundheds- og uddannelsessektoren og dermed skabe grundlag for økonomisk og social udvikling i Filippinerne.

I dag er der skabt dialog og forhandlinger mellem ledelse og tillidsrepræsentanter om et bedre arbejdsmiljø på mange skoler og sundhedsklinikker. Der er etableret sikkerhedsudvalg og skabt tillid. Ledelsen og medarbejderne samarbejder i dag om køb at nyt udstyr og nyansættelser mv. I hele forløbet har konsulenter og ressourcepersoner fra både FTF, KL og Danske Regioner bidraget med dansk viden og erfaringer.

Forløbet fra Filippinerne viser, at ideer, metoder og arbejdsgange også kan være en ressource og en eksportvare. Vi ser det allerede nu på sundheds- og plejeområdet, hvor danske metoder efterspørges i eksempelvis Østen.

På samme måde er der efterspørgsel efter vores erhvervsrettede uddannelser, fordi vi i Danmark er langt fremme med hensyn til AMU-kurser, erhvervsuddannelser, tekniske uddannelser m.m. Vi har med andre ord meget at byde på i et tæt og respektfuldt samarbejde med de lande i verden, der har brug for kapacitetsopbygning, penge og handel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00