Få overblik over omfordeling af rammebevilllinger

DOKUMENTATION: Én ngo henter yderligere over fire millioner på næste års finanslov på grund af en ny fordelingsmodel, mens andre må sige farvel til millioner. Få overblikket her.

Camilla Qvirinius WraaeKasper Frandsen

CARE er den helt store vinder, når det kommer til fordelingen af rammebevillingerne fra 2016. Organisationen øger sin såkaldte rammebevilling, der ligger på finansloven, med 4,1 mio. kr. til samlet 52,1 mio. kr. fra 2015 til 2016.

Lige efter kommer Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors, der henholdsvis henter yderligere 3,2 og 2,2 mio. kr. fra næste år. Den nye RAM-model - eller ressourceallokeringsmodel - vurderer de enkelte organisationers præsentationer overfor hinanden ud fra en lang række af parametre.

Omvendt giver den nye model færre penge til udviklingsarbejde for især organisationer som ADRA og Ulandssekretariatet, der næste år får henholdsvis 3,7 og 3,1 mio. kr. mindre i rammebevilling.

Kilde: Udenrigsministeriet og egne beregninger.

Med den nye model kan den enkelte organisation maksimalt miste 10 procent og omvendt maksimalt øge sin rammebevilling med 20 procent. Blandt andet derfor er der ikke sket ændringer på, hvem der får mest eller mindst.

Mellemfolkeligt Samvirke er således fortsat den største rammeorganisation med en samlet bevilling på 147,5 mio. kr. i 2016.

Listen viser kun de organisationer, der blev vurderet i denne omgang - dvs. dem, der var rammeorganisationer i 2013. Siden da er der kommet syv nye organisationer til, som eksempelvis Caritas samt Sex og Samfund. Se dem alle i finansloven her.

Kilde: Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet har målt på 24 parametre, som organisationerne har fået point efter, hvor godt de har klaret sig indenfor. 

Herunder ses et såkaldt 'vægtet gennemsnit' for hver enkelt organisation, der viser, hvor godt den enkelte ngo har klaret sig overfor andre ud fra Udenrigsministeriets nye model. 

Kilde: Udenrigsministeriet

Dokumentation

Om ram-modellen:

Udenrigsministeriet har i samarbejde med de folkelige organisationer, der har flerårige rammeaftaler med Udenrigsministeriet, udviklet en ny ressourceallokeringsmodel (RAM). Det skyldes et ønske om at skabe øget transparens og objektive kriterier for fordeling af udviklingsbistanden til de danske hjælpeorganisationer.

Modellen er for første gang blevet benyttet på den strategiplan og resultatberetning, som de 11 organisationer, der havde rammeaftaler i 2013, indsendte i efteråret 2014. Modellen er opbygget over 24 indikatorer, der ser på resultaterne af organisationernes indsatser, deres strategi for det fremtidige arbejde, foruden organisationernes arbejde med strategisk finansiering og deres rolle som civilsamfundsorganisation i Danmark. Vurderingsmodellen anvendes til fordeling af finanslovsbudgettet til organisationerne. Planen er at foretage sådanne vurderinger hvert fjerde år, således at næste vurdering planlægges gennemført i år 2018.

Samlet set fører modellen til en forventning om, at der for finansåret 2016 vil skulle omfordeles 13,3 mio. kr. mellem organisationerne (ud af en aktuelt samlet bevilling på 717 mio. kr.). En sådan omfordeling vil til sin tid naturligvis skulle vedtages i forbindelse med vedtagelsen af Finansloven for 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00