Færre flygtninge giver millioner til nærområderne

OVERSKUD: Der er kommet halvt så mange flygtninge til Danmark i år, som regeringen budgetterede med i finansloven for 2018. Derfor ryger der nu 365 millioner kroner retur til udviklingsbistanden, som regeringen vil bruge i nærområderne.

Da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015, kom der 21.316 asylansøgere til Danmark. I år er der indtil udgangen af september kommet 2.608 asylansøgere. 
Da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015, kom der 21.316 asylansøgere til Danmark. I år er der indtil udgangen af september kommet 2.608 asylansøgere. Foto: /ritzau/Martin Lehmann/
Anders Brønd Christensen

Vi synes helt principielt, at man ikke skal bruge en øre af udviklingsbistanden på asylmodtagelse i Danmark.

Laust Leth Gregersen
Forperson, Globalt Fokus
Fakta
Regeringen vedtog sidste år at indføre en reguleringsmekanisme, der skal sikre, at den danske udviklingsbistand ligger på præcis 0,7 procent af BNI, uanset hvor meget antallet af asylansøgere svinger fra det, man har budgetteret med.
Hvis det faktiske antal flygtninge, der søger asyl i Danmark, afviger fra det antal, som man har budgetteret med i finansloven, op- eller nedjusterer Udenrigsministeriet det beløb, der kan bruges til udviklingsbistand uden for Danmark. 
Da regeringen sidste år tog reguleringsmekanismen i brug for første gang, var det et beløb på 1,8 milliarder kroner, som man omfordelte fra flygtningemodtagelsen i Danmark til brug for "styrket nærområdeindsats og for at modvirke befolkningsvækst." 

Kilde: Udenrigsministeriet

Færre flygtninge i Danmark er lig med mere dansk udviklingsbistand i nærområderne.

Det er budskabet fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der oplyser til Altinget, at man regner med at kunne bruge 365 millioner kroner mere til at hjælpe i nærområderne, fordi antallet af asylansøgere i år har været lavere end forventet. 

Det sker som følge af den reguleringsmekanisme, der blev indført sidste år, og som skal sikre, at den danske udviklingsbistand altid ligger på 0,7 procent af BNI, uanset hvor meget antallet af flygtninge svinger (se faktaboks). 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00