Fond til sårbare landes tab og skader på plads: "Kan være en gamechanger"

Allerede på COP’ens første dag landede aftalen om den omdiskuterede fond for tab og skader. Mattias Söderberg, der er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, kalder det en stor sejr, og ifølge udviklingsminister Dan Jørgensen (S) er det en mulig gamechanger for de kommende forhandlinger.

Sultan Al Jaber, der er årets COP-præsident, kunne torsdag konkludere, at verdens lande nu har vedtaget at etablere en fond, som skal finansiere særligt sårbare landes klimaskabte tab og skader.
Sultan Al Jaber, der er årets COP-præsident, kunne torsdag konkludere, at verdens lande nu har vedtaget at etablere en fond, som skal finansiere særligt sårbare landes klimaskabte tab og skader.Foto: Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix
Christina HoulindRasmus Raun Westh

Der var stående bifald i salen, efter Sultan Al Jaber torsdag havde svunget hammeren og konkluderet, at fonden for klimaskabte tab og skader nu var vedtaget.

Dermed har COP28 allerede kastet det første resultat af sig, og der er en stor sejr, siger Mattias Söderberg, der er chefrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

"Ikke mindst for de fattigste og mest sårbare lande, som har følt, at de stod helt alene uden at blive hørt. Nu er der en fond, hvor man kobler klima med de katastrofer, de står over for," siger han.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00