Fonde finansierer mere af nødhjælpen men på andre vilkår end hr og fru Danmark

Mens indsamlingsorganisationerne oplever stor interesse fra private bidragydere, når nye katastrofer bryder ud og fylder mediernes sendeflader, vælger mange fonde i stedet at lave flerårige aftaler om nødhjælp, som ikke er øremærket en specifik indsats et bestemt sted. Det gør livet lettere, både for fondene og for indsamlingsorganisationerne.

Foranlediget af FN’s lyn-appel om humanitær bistand til Gaza besluttede Novo Nordisk Fonden i slutningen af oktober at bevilge op til 15 mio. kr. til World Health Organization (WHO) og World Food Programme (WFP) som begge er ikke-politiske internationale organisationer, som fonden tidligere har samarbejdet med i forbindelse med humanitære kriser. Organisationerne skal ifølge fonden assistere med at få livsvigtig medicin, essentielle sundhedstjenester og madforsyninger frem til dem, som har brug for det. Foto: WHO
Foranlediget af FN’s lyn-appel om humanitær bistand til Gaza besluttede Novo Nordisk Fonden i slutningen af oktober at bevilge op til 15 mio. kr. til World Health Organization (WHO) og World Food Programme (WFP) som begge er ikke-politiske internationale organisationer, som fonden tidligere har samarbejdet med i forbindelse med humanitære kriser. Organisationerne skal ifølge fonden assistere med at få livsvigtig medicin, essentielle sundhedstjenester og madforsyninger frem til dem, som har brug for det. Foto: WHOFoto: WHO
Mikala Satiya Rørbech

Det går lige i hjertet, når et lille barn med store øjne og beskidte hænder ser direkte ind i ens øjne. Når man ser billeder af familier, der sidder lamslåede tilbage i ruinerne efter et jordskælv. Eller når mennesker med forrevne ansigter og bombesplinter i huden bliver båret gennem sammenstyrtede huse og grå murbrokker af modige folk med redningsveste på.

Indsamlingsorganisationerne er specialister i, hvad der virker på hr. og fru Danmark, når man skal samle penge ind til nødhjælp i krige og katastrofer.

Men det, man ikke ser bag de mange kampagner og akut-indsamlinger i sociale medier, på tv og på gaden er, at donationerne fra erhvervsdrivende og almennyttige fonde har fået større betydning for indsamlingsorganisationernes økonomi.

I virkelighed er fondenes indtog på nødhjælpsscenen et af de største nybrud, vi har set i mange år.

Stig Fog

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00