Generalforsamling i Mission Øst: Formand vil ændre regnskabspraksis

ØKONOMI: Efter en kriseramt sommer med udskiftning i ledelse og bestyrelse, vil Mission Øst ændre sit kritiserede regnskabsprincip. Den gældende regnskabspraksis er ikke hensigtsmæssigt, men der er ikke rod i økonomien, understreger formanden.

Den nye bestyrelsesformand for Mission Øst, Torben Andersenm, vil ændre organisationens regnskabspraksis.
Den nye bestyrelsesformand for Mission Øst, Torben Andersenm, vil ændre organisationens regnskabspraksis.Foto: Foto: Michael Schmidt/Mission Øst
Simon Engell Kjøller

Den tumultariske sommer i Mission Øst har budt på en fyret stifter og generalsekretær, mistillidsvotum mod den daværende bestyrelse og en ny formand.

Efter det kunne søndagens ekstraordinære generalforsamling, eller årsmøde, som Mission Øst kalder det, måske forventes at byde på lidt af hvert.

Men den smeltende varme eftermiddag i Sankt Lukas Stiftelsens festsal i Hellerup forløb i ro og orden for de godt 40 fremmødte.

Dokumentation

Tidslinje: Tumultarisk sommer for Mission Øst

Lørdag d. 20. juni: Bestyrelsen, med Carsten Wredstrøm i spidsen, fyrer generalsekretær Kim Hartzner og meddeler, at den planlagte generalforsamling er udsat, da bestyrelsen ikke kan godkende regnskabet.

Søndag d. 21. juni: Generalforsamling afholdes alligevel. Mission Østs medstifter René Hartzner fremsætter et mistillidsvotum mod bestyrelsen, hvorefter der vælges en ny bestyrelse med Pia Jensen som bestyrelsesformand og Kim Hartzner genansættes som generalsekretær.

Onsdag d. 24. juni: Den nyvalgte bestyrelse meddeler, at de vil iværksætte en uvildig undersøgelse af sig selv og organisationens praksis.

Onsdag d. 1. juli: Udviklingsminister Rasmus Prehn skriver i et svar til Udenrigsudvalget, at Udenrigsministeriet har anmodet om en skriftlig redegørelse for forløbet op til generalforsamlingen samt et udkast til organisationens årsregnskab for 2019 med henblik på en nærmere gennemgang. Ministeriet har derudover modtaget en skriftlig redegørelse for forløbet fra den forhenværende bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm. Rasmus Prehn skriver desuden, at Udenrigsministeriet har igangsat en intern gennemgang af Mission Østs regnskaber og den finansielle administration af ministeriets bevilling.

Onsdag d. 8. juli: Kim Hartzner trækker sig som generalsekretær og bliver fundraiser i organisationen. Pia Jensen træder tilbage som formand, da hun som tidligere revisor for Mission Øst har siddet med regnskaber for organisationen og derfor ikke må sidde i bestyrelsen.
Mission Østs programchef, Peter Drummond-Smith, bliver konstitueret generalsekretær.

Fredag d. 31. juli: Næstformand Torben Andersen bliver ny bestyrelsesformand.

Søndag d. 16. august: Ekstraordinær generalforsamling/årsmøde, hvor formand Torben Andersen fremlagde regnskab for 2019 og bebudede ændring i Mission Østs regnskabspraksis.

Mission Øst

Stiftet i 1991 af René Hartzner og hans søn Kim Hartzner. Hjælpeorganisationen arbejder i både Østeuropa, Afghanistan, Tadsjikistan, Nepal og Nordkorea.

Mission Øst har siden begyndelsen af 2018 haft en partnerskabsaftale med Danida som indebærer støtte på 19 millioner kroner hvert år frem til 2021 til organisationens arbejde i Afghanistan og Irak.

Mission Østs tyske søsterorganisation Mission East Deutschland (MED) blev stiftet i 2013 af Kim Hartzner med Otto Bernhardt (fætter til René Hartzner) som bestyrelsesformand.

Kilde: Mission Øst, Kristeligt Dagblad, Globalnyt


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00