Guterres åbner FN’s generalforsamling med brandtale mod olieselskaber

FN's generalsekretær opfordrer til beskatning af olieselskabers ekstraordinære overskud i sin åbningstale til FN's generalforsamling. Appellen kommer i lyset af skyhøje energipriser og en fortsat klimakrise. 

"Klimakrisen er vor tids mest definerende problemstilling. Den må være højeste prioritet for hver regering og multilaterale organisation," sagde generalsekretær António Guterres i åbningstalen til FN's generalforsamling.
"Klimakrisen er vor tids mest definerende problemstilling. Den må være højeste prioritet for hver regering og multilaterale organisation," sagde generalsekretær António Guterres i åbningstalen til FN's generalforsamling.Foto: Amr Alfiky/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Fortalerne for en særskat på energiselskabers usædvanligt høje overskud efter Ruslands invasion af Ukraine fik i dag en ny mand på holdet: FN's generalsekretær, António Guterres.

"I dag opfordrer jeg alle industrilande til at beskatte fossile energiselskabers ekstraordinære overskud," sagde Guterres, da han i dag åbnede FN's generalforsamling nummer 77.

"Midlerne bør omdirigeres til to områder: Til de lande, der lider tab og skader som konsekvens af klimakrisen, og til de mennesker, der lider under stigende fødevare- og energipriser."

Fodslæbende klimahandling

Appellen om sætte gevaldigt turbo på den grønne omstilling bød også på en bredside til de politikere, der, i følge Guterres, er fodslæbende på klimapolitikken. På trods af stor folkelig opbakning.

"Klimakrisen er vor tids mest afgørende problemstilling. Den skal være højeste prioritet for hver regering og multilaterale organisation," dundrede Guterres.

"Alligevel skubber man klimahandlingen foran sig – på trods af overvældende støtte fra verdens befolkning," lød det.

Generalsekretæren fremhævede særligt tre indsatsområder: Inden for vedvarende energi, klimatilpasning og loss and damage – altså kompensation og støtte til de lande, der rammes hårdest fra de lande, der forurener mest. 

"Det er på høje tid at bevæge os videre fra de endeløse diskussioner. Udsatte lande har brug for meningsfuld handling," sagde generalsekretæren.

Internationalt fokus på windfall taxes

Det er ikke kun Guterres, der i denne uge sætter beskatning af overnationale profitter, såkaldte windfall taxes, på den internationale dagsorden.

I sin årlige "State of the Union"-tale onsdag satte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ligeledes fokus på de virksomheder, der profiterer på sort energi midt i en energikrise. Hun præsenterede i talen Kommissionens forslag om at sikre over 140 milliarder euro i beskatning fra energiselskaber.

Pengene, fortalte von der Leyen, skal fordeles til dem, krisen rammer hårdest:

"I disse tider er det forkert at modtage rekordstore profitter fra krig og på bekostning af forbrugere. I disse tider må profitterne blive delt og uddelt til dem, der har mest brug for dem," lød det fra Ursula von der Leyen i talen.

António Guterres' åbningstale åbner for FN's generalforsamlingsdebat, der løber fra 20. til 26. september. Fra Danmark deltager blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) samt HKH Kronprins Frederik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

António Guterres

Generalsekretær for FN, fhv. portugisisk premierminister
fysik og el-ingeniørvidenskab (Instituto Superior Técnico i Lissabon)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00