Headhuntere skal finde departementschef til UM

TOPPOST: Udenrigsministeriet har hyret et privat konsulentfirma til at hjælpe med at finde dets nye departementschef. Og der begynder at dannes et felt af favoritter til posten.
EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen nævnes som favorit til at blive Udenrigsministeriets nye departementschef.
EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen nævnes som favorit til at blive Udenrigsministeriets nye departementschef.Foto: Det Europæiske Råd
Lasse Lange
Den kommende departementschef i Udenrigsministeriet skal stå i spidsen for en proces, der skal effektivisere og målrette ministeriet.

Den opgave løses måske bedst af en person, der har erfaring fra andre steder end Asiatisk Plads, vurderes det i ministeriet, der derfor har hyret konsulentfirmaet Mercuri Urval til at hjælpe med at finde den rette kandidat.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med en række anonyme kilder i udenrigstjenesten.

Posten som departementschef bliver ledig, når den nuværende person på posten, Claus Grube, 1. oktober bliver ambassadør i London. Mens Claus Grube har stået i spidsen for flere omlægninger og ændringer i ministeriet, får den nye departementschef i første omgang to vigtige opgaver, skriver Jyllands-Posten. Vedkommende skal gennemføre en række allerede vedtagne besparelser. Og så skal der tages hul på en følsom diskussion om, hvor i verden Danmark skal være repræsenteret.

"Det vil være en fordel at få friske kræfter på posten, efter at Grube har stået i spidsen for en række reformer. Dette arbejde er afsluttet, og derfor kan det være godt med en, der kan se på tingene med friske øjne," siger en kilde fra udenrigstjenesten til avisen.

EU-ambassadør er favorit
Ifølge Jyllands-Posten er der allerede en række navne i spil på rygtebørsen. Favoritten i diplomatiet er den nuværende EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der har en fortid i Statsministeriet.

Andre mulige kandidater, der nævnes, er ambassadør i Washington, Peter Taksøe, den kommende Nato-ambassadør, Michael Zilmer-Johns, og chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, der var udenrigspolitisk rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, da denne var statsminister.

Også Thomas Ahrenkiels afløser, Ulrik Vestergaard Knudsen, der for nyligt skiftede stillingen ud med et job hos i det private i London, og tidligere departementschef i Statsministeriet, DI-direktør Karsten Dybvad, bliver nævnt.

Selv om man benytter sig af privat konsulentbistand, når den nye departementschef i Udenrigsministeriet skal findes, træffes den endelige beslutning i regeringens ansættelsesudvalg, hvor statsministeren, økonomi- og indenrigsministeren, erhvervs- og vækstministeren og finansministeren sidder.

Ansættelsesudvalget træffer sin beslutning på baggrund af en indstilling fra udenrigsministeren og departementscheferne i Statsministeriet og Finansministeriet.

Dokumentation
Forventninger til den kommende departementschef
Vedkommende:
  • Har forståelse for politiske processer og erfaring med rådgivning af den politiske ledelse
  • Kan prioritere strategisk og skabe resultater på tværs af den offentlige sektor og i samarbejde med de danske virksomheder og organisationer
  • Udviser handlekraft og synligt lederskab og er i stand til at udvikle en effektiv, innovativ og driftssikker organisation
  • Udviser personlig og professionel integritet og evner at samarbejde med centrale interessenter.

Herudover vil følgende blive vægtet

  • Ledelseserfaring på højt niveau, gerne fra en politisk ledet organisation
  • Dokumenterede resultater som leder, herunder erfaring med organisationsudvikling
  • International erfaring og indsigt i Udenrigsministeriets faglige områder
  • Erfaring med økonomi- og virksomhedsstyring
  • Erfaring fra andre sektorer, fx den private sektor
  • Stærke kommunikative evner.
Kilde: Udenrigsministeriets og Mercuri Urvals stllingsoplag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Grube

Seniorrådgiver, fhv. ambassadør (London), fhv. departementschef, Udenrigsministeriet, bestyrelsesmedlem, Danmark-Amerika Fondet, Hamlet Scenen i Helsingør og Ærø Museum
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Departementschef, Udenrigsministeriet, fhv. generalsekretær, EU's ministerråd
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1992), msc i internationale relationer (London 1990)

Michael Zilmer-Johns

Fhv. protokolchef, Udenrigsministeriet, fhv. ambassadør, Danmarks Faste Repræsentation ved Nato
cand.polit. (Københavns Uni. 1982)

0:000:00