Debat

Organisation: Inuit skal sidde med ved bordet til klimaforhandlinger

Inuit Circumpolar Council kræver, at det internationale samfund sikrer inuit-folkets indflydelse på beslutningsprocesser vedrørende klimaet. Rådet har fem anbefalinger til inddragelse af inuit i global klimapolitik i anledning af COP27, skriver Sara Olsvig.

Sara Olsvig er tidligere IA-formand og folketingsmedlem, i dag er hun international formand&nbsp;for ICC, der er en fællesorganisation for arktiske inuitfolk.<br>
Sara Olsvig er tidligere IA-formand og folketingsmedlem, i dag er hun international formand for ICC, der er en fællesorganisation for arktiske inuitfolk.
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Sara Olsvig
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

7. november var International Inuit-dag. På dagen fejrer vi årligt de mange gode resultater, inuit har opnået gennem tiden, både i Inuit Nunaat og internationalt. I år bringes inuits budskaber direkte til hele den internationale verden ved FN’s klimatopmøde, som finder sted i disse uger. Ved COP27 deltager en af ​​de største inuitdelegationer i et internationalt møde siden FN’s første topmøde om bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro i 1992.

ICC har udarbejdet fem klare anbefalinger til verdens ledere, forskningsverdenen, erhvervslivet og alle andre, som arbejder med politikudvikling, og som på forskellige måder har en indflydelse på verdens klimapolitik.

Anbefalingerne bygger på inuits erfaringer som et folk, der bor på tværs af fire meget forskellige nationale staters grænser, og som derfor kender det akutte behov for at sikre internationalt fællesskab og koordination om indsatser vedrørende klima, beskyttelse af biodiversitet og økosystemer samt det sårbare arktiske miljø.

Verden bør anerkende, at udviklede lande sat op over for udviklings-lande er et falskt modsætningsforhold

Sara Olsvig
International formand, ICC

At beskytte Arktis er at beskytte kloden. De buldrende klimaændringer og den akutte situation, vi står over for i vores arktiske hjemlande, ses nu også i mange andre dele af verden. De voldsomme klimarelaterede vejrmæssige begivenheder, verden har set i det seneste år, rammer stadig inuit, men også millioner af mennesker verden rundt.

Inuit har på nært hold oplevet virkningerne af klimaændringer i årtier, og de løsninger, verden finder sammen om, skal involvere inuit og andre oprindelige folk. Inuit kræver derfor, at den iboende ret til selvbestemmelse anerkendes ved, at inuit sikres deltagelse i beslutningsprocesser vedrørende klimaet.

Uhensigtsmæssige skel

Budskabet om at sikre en holistisk tilgang til klimaet og miljøet har været gentaget af inuit ved det ene klimatopmøde efter det andet. I år, hvor den geopolitiske situation sætter alt på spidsen, er det særligt vigtigt at minde om, at økosystemerne, klimaet, forureningen og de migrerende dyrearter ikke kender til statsgrænser.

Det vil give håb for fremtiden, hvis vi kan samarbejde om at sikre, at de globale temperaturstigninger holdes under tærsklen på 1,5 grader celsius ifølge Paris-aftalen på trods af den geopolitiske situation. Den nødvendige handling skal være af global karakter, og det kræver beslutsomhed og mod.

Et hovedfokus på dette klimatopmøde er at sikre adgang til finansiering af klimatilpasnings- og forebyggelsestiltag. Verden bør anerkende, at udviklede lande sat op over for udviklingslande er et falskt modsætningsforhold.

Inuit har som et folk, der bor på tværs af fire staters grænser, værdifuld erfaring med internationalt fællesskab

Sara Olsvig
International formand, ICC

Et forhold, som både gør beslutningsprocesserne ulige, og en retfærdig fordeling af klimatilpasningsmidler svær at opnå. For det første går meget af finansieringen til ikke-G20 lande, mens for eksempel inuit hovedsageligt bor i G20 lande, ligesom mange andre oprindelige folk gør. For det andet skaber dét, at man deler verden op i såkaldte udviklede og ikke-udviklede lande et skævt forhold i beslutningsprocesserne.

Inuit og andre oprindelige folk har et værdifuldt verdenssyn og en værdifuld viden, som enhver politikudformning kan drage nytte af. Vores bidrag gør beslutningerne stærkere, og vores opfordring til staterne er at inkludere os i de fælles bestræbelser på at skabe håb for fremtidige generationer. Ved at arbejde sammen om at løse de store udfordringer, kan vi skabe en mere retfærdig og ligeværdig verden. Inuits viden og erfaring kan bidrage til de løsninger, verden har brug for.

ICC's delegation og anbefalinger

ICC’s delegation omfatter international formand, Sara Olsvig fra Grønland, næstformand fra Canada, Lisa Koperqualuk, samt ældre og unge fra Canada, Alaska og Grønland og repræsentanter fra de canadiske inuit-regioner Nunavik og Nunatsiavut.

ICC’s anbefalinger er:

  1. Verdens ledere bør akut adressere uligheden i klimapåvirkningerne og respektere inuits iboende ret til selvbestemmelse og deltagelse i beslutningsprocesser. Inuit-ledede tiltag for tilpasning og afdæmpning af klimaændringer skal prioriteres.
  2. Inuits viden og erfaring spiller en nøglerolle i forhold til beslutninger om fremtiden. Inuits erfaring, tilgange og lederskab skal være i front i forhold til nationale og globale diskussioner og beslutninger, der understøtter tilpasning, holistiske tilgange og beslutningsprocesser, som er nødvendige i forhold til den hastige forandring i miljøet.
  3. Ethvert engagement med inuit skal være retfærdigt, etisk og følge de protokoller for engagement, inuit selv har fremlagt internationalt og lokalt. ICC har for nyligt udviklet protokoller for retfærdigt og etisk engagement med inuit. Protokollerne har til formål at sikre et paradigmeskifte inden for institutioner og fora, der engagerer sig i Arktis og med inuit for at garantere, at intet om os bliver gjort uden os.
  4. Inuit er en integreret del af det arktiske miljø. Det globale samfund må anerkende, at vores miljø, især vores hav og is, spiller en afgørende rolle for global temperaturregulering, biodiversitet, miljøets overordnede sundhed og menneskers livsvilkår i hele verden. Det arktiske miljø skal beskyttes gennem partnerskab med inuit.
  5. Vi opfordrer indtrængende verdens regeringer til at anerkende det falske modsætningsforhold mellem udviklingslandene og den udviklede verden og til at undersøge muligheder for at etablere en fond, som inuit kan få retfærdig adgang til svarende til klimasårbare samfund i ikke-G20-lande. Vi opfordrer også til, at der sikres en oprindelige folks repræsentant i Global Environment Facility, som uddeler økonomisk bistand.


Inuit Circumpolar Council (ICC)

Inuit fra Chukotka, Alaska, Canada og Grønland er organiseret gennem inuit-organisationen Inuit Circumpolar Council (ICC), som er en international oprindelige folks organisation. ICC er blandt andet FN-akkrediteret NGO, permanent deltager i Arktisk Råd og har observatørstatus som eneste oprindelige folks organisation i klimapanelet IPCC, samt en foreløbig konsultativ status i den internationale maritime organisation IMO. ICC udøver dermed sin indflydelse på vegne af inuit i en lang række internationale fora, herunder FN’s klimatopmøder.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Olsvig

International formand, Inuit Circumpolar Council, ph.d.-stipendiat, Ilisimatusarfik, medlem, Grønlands Råd for Menneskerettigheder
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00