Debat

Jeppe Kofod: Uro i Mellemøsten kræver dansk maratondiplomati

DEBAT: Vores overordnede mål er at reducere spændingerne og finde en konstruktiv vej frem i Mellemøsten gennem deeskalation. Det skal ske i fællesskab med vores allierede og partnere, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kommenterer udviklingen mellem Irak og Iran 8. januar 2020.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kommenterer udviklingen mellem Irak og Iran 8. januar 2020.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Min twitterprofil fra de første uger af januar minder mest af alt om en krisedagbog. Først samtale med min franske kollega. Så med præsident Trumps sikkerhedsrådgiver. Opkald til EU’s udenrigsrepræsentant i Bruxelles. Så min kollega i Bagdad. Kuwait, Jordan og Nederlandene.

Udvekslinger med den iranske udenrigsminister dagen efter. Hasteindkaldelse af Det Udenrigspolitiske Nævn. Ekstraordinært EU-udenrigsministermøde i Bruxelles.

Møde med Nato’s generalsekretær for at slå fast, at Danmark stadig står klar til at overtage lederskabet af Nato’s træningsmission i Irak. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Situationen i Mellemøsten er heldigvis mindre anspændt nu end i starten af januar. Men der er stadig meget at gøre.

Og der er fortsat brug for det maratondiplomati, jeg og den danske udenrigstjeneste kastede os ud i, efter spændingerne i Irak og Iran brød ud i lys lue – kulminerende med iranske missilangreb mod baser med danske soldater og den dybt tragiske nedskydning af et ukrainsk passagerfly over Teheran. 

Danmark skal også være med til at sætte retningen og lægge de diplomatiske spor. Det kræver en omfattende indsats, hvor alle midler skal bringes i spil.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Isil må ikke få fodfæste
Min telefon forbliver rødglødende. Allerede i denne uge samles 30 lande fra kernen af koalitionen mod Isil i Udenrigsministeriet. Med Danmark for bordenden skal koalitionen tage bestik af situationen i Mellemøsten.

Vi skal beslutte vores næste træk. Regeringens holdning er klar. Kampen mod Isil er ikke slut endnu. 

Når sikkerhedssituationen tillader, at træningsopgaverne kan genoptages, vil vores soldater igen udføre deres vigtige opgave. Det står fast.

Isil må ikke igen få fodfæste i Irak.

På sit højeste spredte Isils rædselskalifat sig over landområder på størrelse med Storbritannien. Nu er det geografiske kalifat nedkæmpet.

Men terrororganisationen eksisterer fortsat og udgør en trussel mod Danmark og Europa. Isil må ikke få lov at genvinde fordums styrke.

Det ville have alvorlige konsekvenser for både vores egen sikkerhed og stabiliteten i regionen. Danmarks og danskernes tryghed er helt centralt for regeringen.

Kampen mod international terrorisme må derfor fortsætte.  

Irak er endnu ikke selv i stand til at bekæmpe Isil på egen hånd. Koalitionen bestående af 82 partnere, heriblandt Nato, EU og Irak selv, har derfor stadig meget at gøre.

Men vores militære indsats kan bestemt ikke stå alene. 

Fordømmer angreb
Danmark skal også være med til at sætte retningen og lægge de diplomatiske spor. Det kræver en omfattende indsats, hvor alle midler skal bringes i spil.

Jeg har derfor sendt vores ambassadør til Irak, til Bagdad for at fortsætte den gode dialog, jeg har haft med den irakiske udenrigsminister, og for at drøfte, hvordan Danmark kan understøtte politisk stabilitet i landet og i regionen.

Jeg har selv drøftet situationen med den iranske udenrigsminister, Zarif, ad flere omgange. Her har jeg fordømt de iranske angreb på koalitionens baser.

Angreb, der udsatte danske soldater for fare.

Samtidig var det med en opfordring til nedtrapning, dialog og efterlevelse af atomaftalen. Aftalen er stadig det bedste kort, vi har på hånden for at forhindre, at Iran får atomvåben.

Det er budskaber, der også er blevet understreget af Udenrigsministeriets politiske direktør, der for nylig selv har besøgt Teheran. 

Læs også

Roen har ikke sænket sig
Det overordnede mål er at reducere spændingerne og finde en konstruktiv vej frem i Mellemøsten gennem deeskalation. Det bør være i alles interesse.

Vi kan gøre meget selv. Det gør vi også. Men det er i fællesskab med vores allierede og partnere, at vi for alvor kan skubbe på for en positiv udvikling.

Derfor vil jeg gå konstruktivt ind i drøftelserne om en større europæisk rolle i Mellemøsten. Uro i Europas nærområde kalder på europæisk engagement gennem dialog, stabiliseringsindsatser og støtte.

Roen har endnu ikke sænket sig i Mellemøsten. Situationen er stadig alvorlig. Vores tryghed og sikkerhed er på spil.

Vi må fortsætte kampen mod Isil, arbejde for deeskalation, støtte Irak med stabilisering og kapacitetsopbygning og gennem atomaftalen søge at afholde Iran fra at få atomvåben.

Diplomatiet vil fortsætte i højeste gear.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00