Kristian Jensen: Når Trump trækker sig, viser Danmark grønt lederskab

Q&A: Når stats- og virksomhedsledere fra hele verden skyder det grønne P4G-topmøde i gang fredag i København, så kommer det både planeten og danske virksomheders bundlinje til gavn, fortæller Kristian Jensen (V).

P4G-topmødet skal både ses som en investering i en mere bæredygtig verden og som en stor mulighed for danske virksomheder til at få global opmærksomhed, siger finansminister Kristian Jensen (V). 
P4G-topmødet skal både ses som en investering i en mere bæredygtig verden og som en stor mulighed for danske virksomheder til at få global opmærksomhed, siger finansminister Kristian Jensen (V). Foto: Pressefoto/Nadia Fryd
Anders Brønd Christensen

Bæredygtighed og big business kan sagtens gå hånd i hånd.

Det har de seneste år været et slogan for Danmarks finansminister, Kristian Jensen (V), der er regeringens spydspids på indsatsen for at indfri FN’s verdensmål.

Sammen med resten af regeringen er han denne weekend vært på det stort anlagte grønne topmøde, Partnership for Green Growth and the Global Goals (P4G). Som optakt til topmødet fortæller Kristian Jensen, hvorfor Danmark har valgt at investere et trecifret millionbeløb i P4G, og hvad han håber at få for pengene.

Ikke bare snak
Kristian Jensen, der findes efterhånden en del store klima-initiativer som Paris-aftalen, verdensmålene med videre, så hvorfor har verden brug for endnu et klimainitiativ?

Fakta
P4G-topmødet foregår i København 19.-20. oktober. 
47 nationer deltager i topmødet sammen med mere end 100 civilsamfunds- og vidensinstitutioner, 18 af verdens største virksomheder og investeringsfonde såsom Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter. 
Topmødet har til formål at skabe nye partnerskaber mellem virksomheder, der bidrager til at løse FN's verdensmål og investeringsvillige offentlige og private aktører. 
Læs mere om topmødets program her: 

”Det har vi, fordi P4G har et andet mål end de andre topmøder,” forklarer Kristian Jensen (V).

”Det handler ikke bare om at mødes og lave erklæringer, men derimod om at mødes og lave handling og lave nye partnerskaber, der skal bære verdenen tættere på løsningerne. Og så handler topmødet jo ikke kun om klima – det er også en big deal for miljø, fødevarer og bæredygtige byer.”

Der er bare så mange ting, som Danmark kan på bæredygtighed, og det skal vi sørge for bliver registreret, omsat og anerkendt. Og det gør vi blandt andet ved at være dem, der sætter dagsordenen. 

Kristian Jensen (V)
Finansminister

Danmark er den primære initiativtager til P4G, som blev annonceret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på FN’s talerstol i New York i september sidste år (se faktaboks).

Tanken er, topmødet skal være med til at sætte fart på omstillingen frem mod 2030, blandt andet gennem en række partnerskaber mellem offentlige og private aktører, som Danmark støtter med 25 millioner kroner i 2018. 

Succes er 20 nye partnerskaber
Du har selv sagt, at det ikke er et topmøde med alenlange tekster, men derimod et møde, hvor man handler og skaber nyt. Hvad håber du, der bliver skabt på topmødet?

”Jeg kan ikke sige konkrete ting, såsom at vi skal kurere malaria eller sikre ordentlige toiletforhold alle steder, men fordi vi bringer myndigheder, virksomheder og interesseorganisationer sammen og er så handlingsorienterede i det, vi laver, så håber jeg, at der giver nye partnerskaber, der kan være med til at løse problemerne,” siger Kristian Jensen. Han nævner de indsatser mod madspild som det nu hedengangne Global Green Growth Forum (3GF) var med til at søsætte som et eksempel på, at partnerskaber på tværs af aktører kan bidrage med nye løsninger. 

"Det betyder, at vi i dag har reduceret madspildet i Danmark markant, men det havde brug for et forum som 3GF for at blive til virkelighed."

Hvad er succeskriteriet for P4G?

”Hvis vi får lavet 20 nye partnerskaber, så vil jeg sige, at det er en succes. I forhold til at få flere lande med til at snakke om, hvordan verdensmålene omsættes til konkret handling, synes jeg allerede, at det er en succes. Det at vi har fået flere lande med – Bangladesh, Korea, Holland bare for at nævne nogle af de lande, der er de mest prominente deltagere – så synes jeg allerede som udgangspunkt, at det er en succes. Men kunne vi lave 20 nye partnerskaber, så vil jeg være en rigtig glad mand lørdag eftermiddag.”

Danmark betaler
Det er den danske regering, der har taget initiativ til P4G, og selvom otte andre lande deltager som partnere, så er det også i første omgang Danmark, der betaler regningen.

Danmark har således investeret 37 millioner dollar svarende til 225* millioner kroner i driften af P4G frem mod 2022. Det er dog ikke kun gavmildhed og bekymring for planetens velbefindende, der ligger bag den beslutning, forklarer Kristian Jensen.

Hvordan kan det være, at vi betaler gildet? Er det bare Danmark, der er storsindet og gavmild, eller regner du også med, at Danmark får mere ud af topmødet end de andre lande?

”Jeg regner med, at vi får mere ud af topmødet. Først og fremmest er der langt flere danske virksomheder, der deltager end andre landes virksomheder, og for det andet er det en del af vores forpligtelse i forhold til udviklingsbistanden, at vi bidrager til, at verden udvikler sig i en positiv retning. Men når den gør det, er det også til gavn for Danmark. Det er til gavn for Danmark, at vi har et samfund, der er bæredygtigt både på kort og lang sigt. På kort sigt sikrer det, at folk ikke bliver klimaflygtninge eller på anden måde bevæger sig efter bedre forhold, og på langt sigt er det en fordel, fordi vores klode får det bedre.”

Så når Danmark tager initiativ til P4G, så er det udtryk for, at vi har set længere ud i krystalkuglen end andre lande?

”Der er ingen tvivl om, at Danmark ser længere frem end de fleste andre lande, ikke mindst fordi vi ser en mulighed for vores virksomheder i bæredygtigheden. Danske virksomheder er rigtig, rigtig langt fremme,” siger Kristian Jensen og nævner Arla, Grundfos og Vestas som eksempler på danske virksomheder, der går forrest med bæredygtige løsninger.

”Der er bare så mange ting, som Danmark kan på bæredygtighed, og det skal vi sørge for bliver registreret, omsat og anerkendt. Og det gør vi blandt andet ved at være dem, der sætter dagsordenen. Derfor kan P4G både ses som en investering i en bæredygtig verden, men også som en investering i en stor eksportmulighed for danske virksomheder.”

En dråbe i havet med ringe i vandet
Ifølge FN er en af de store udfordringer, at der stadig ikke investeres nok i initiativer, der fremmer verdensmålene. Således vurderede FN sidste år, at der alene i udviklingslandene hvert år frem mod 2030 skal investeres 16 billioner kroner mere, end det er tilfældet i dag, hvis målsætningerne i verdensmålene skal opnås.

Med tanke på det her store investeringshul kan du så forstå dem, der tænker, at tiltag som P4G kun kan være en dråbe i havet?

”P4G er en dråbe i havet, men det er en af de dråber, der kan gøre en forskel, for det skal gerne skabe ringe i vandet. P4G løser ikke udfordringerne alene, men topmødet kan være med til at vise vejen. Netop fordi vi samler dem, der har været mest innovative og vist sig bedst i stand til at skabe nye handlemåder, så tror jeg faktisk, vi kan vise den vej."

P4G blev offentliggjort sidste år, lidt under fire måneder efter at Donald Trump havde annonceret, at USA ville trække sig ud af Paris-aftalen. Skal man også forstå topmødet i det lys som et modsvar til andre landes retræte fra de internationale aftaler?

”Det er da et spørgsmål om at steppe op, når andre trækker sig tilbage. Når Donald Trump og andre trækker sig fra den internationale scene, så er det vigtigt, at der er andre, der fylder den rolle ud. Vi kan ikke bare vente på, at USA eventuelt får en ny politik; vi må også finde vores egne veje til at levere noget mere. Så selvom P4G havde været planlagt gennem længere tid, så blev det også lanceret med den timing for at sende et signal om, at vi er klar til at løfte, hvor andre ikke tager ansvaret," siger Kristian Jensen, men understreger, at det ikke er en lukket klub. 

"Alle lande, der gerne vil være med, skal være velkomne, også USA, for med deres størrelse og betydning, så vil det være et super signal, hvis de vil være med. Hvis ikke de vil det, så håber jeg selvfølgelig, at vi kan få enten amerikanske byer eller delstater til at bidrage endnu mere, for der er rigtig mange af de byer og stater, der rent faktisk løfter – også på klimadagsordenen – selvom USA og Donald Trump ikke tager det så alvorligt."

Den rigtige vej
På den hjemlige scene har der dog omvendt været stor konkurrence om at vise grønt lederskab. Ikke mindst har der i de seneste uger været et stort fokus på klimadagsordenen, som i stigende grad ser ud til at indtage en hovedrolle frem mod det folketingsvalg, der senest skal afholdes i juni næste år. 

Det er jo ikke første gang, at Lars Løkke Rasmussen er vært på et stort grønt klimatopmøde, og mange husker nok COP15 i 2009, hvor det ikke lykkedes at indgå en bindende aftale om reduktionsmål. Hvor meget af det her handler om, at Løkke i et valgår får muligheden for at brande sig som grøn leder på den store scene?

”Det vil vi selvfølgelig rigtigt gerne, men jeg tror desværre ikke, at P4G får den opmærksomhed, der kan afgøre et valg. Uanset om det var et valgår eller ej, så ville vi gøre det her, for det er vores politik. Hvis vi skulle få positiv omtale ud af det, så synes jeg det er glimrende – det ville mærkeligt som politiker at sige andet – men det er ikke på grund af valget, det gennemføres. Det er faktisk, fordi det er den retning, vi synes, Danmark skal være med til at lede verden i," slutter Kristian Jensen. 

*Rettelse: I en tidligere udgave stod der, at Danmark har investeret 276 millioner kroner i P4G. Udenrigsministeriet oplyser, at det rigtige beløb er 225 millioner kroner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00