Kommentar af 
Mattias Söderberg

Mattias Söderberg: Corona må ikke få os til at glemme Madrid-pagten

KOMMENTAR: Pagten fra sidste års klimatopmøde i Madrid er mere relevant end nogensinde, hvis de fattigste lande skal have en chance for at komme igennem alvorlige kriser – ikke mindst coronakrisen, skriver Mattias Söderberg.

Foto: Susana Vera/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona har stjålet dagsordenen. Ikke kun i Danmark men i hele verden. Sådan skal det være, og alle skal tage situationen alvorligt.

Men i krisetider er det vigtigt at tænke og prioritere langsigtet. Ellers kan det få store konsekvenser.

Tilbage i december var verdens ledere samlet i Madrid til klimatopmøde. Her valgte Danmark og en række andre rige nationer at gå sammen med de fattigste lande og skrive under på en "pagt". Pagten skal sikre, at både rige og fattige lande arbejder sammen om en mere ambitiøs klimapolitik, og at der i fremtiden skal være et langt større fokus på klimatilpasning – ikke mindst i verdens fattigste og mest udsatte områder.

Her tre måneder efter har fokus taget en ny drejning. Nu gælder det om at bekæmpe coronavirus, og alt andet kommer i anden række. Men vi må ikke glemme pagten fra Madrid. Faktisk er den mere relevant end nogensinde, hvis de fattigste lande skal have en chance for at komme igennem alvorlige kriser – ikke mindst coronakrisen.

Fakta
Mattias Söderberg (født 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og er formand for klimaarbejdet i ACT Alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Udfordringen i de fattige lande er, at kapaciteten til at håndtere kriser desværre er begrænsede. Om det omhandler tørke, oversvømmelser eller corona, så er det udfordringer, som kun kan håndteres, hvis man er rustet og godt forberedt.

Det kræver velfungerende institutioner, infrastruktur og ikke mindst kommunikationsmuligheder, så befolkningen kan blive informeret og få oplysning omkring, hvad der sker, og hvordan man bedst takler situationen.

Selv om vi lige nu oplever en krisesituation i Danmark, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestillet os, så er der ingen tvivl om, at coronakrisen får uoverskuelige konsekvenser i mange fattige lande.

Mattias Söderberg

De muligheder mangler i mange af verdens fattigste og mest sårbare lande. Så når akutte kriser og katastrofer rammer – om det er ekstremt vejr eller corona – så er det som at sparke til en mand, der i forvejen ligger ned. 

Vi ved, at klimaforandringerne rammer os alle. Hvad enten man bor i Danmark eller Etiopien. Det samme gælder corona. Men konsekvenserne er vidt forskellige.

Der er stor forskel på en vinter uden sne, og en regntid uden regn. Og selv om vi lige nu oplever en krisesituation i Danmark, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestillet os, så er der ingen tvivl om, at coronakrisen får uoverskuelige konsekvenser i mange fattige lande.

Vi må derfor ikke glemme pagten fra Madrid. De fattigste lande har mere end nogensinde brug for, at vi hjælper med at opbygge robuste samfund, så de står stærkere i krisetider.

Her er klimatilpasning en vigtig nødvendighed, hvis verdens fattigste skal stå stærkere. For eksempel risikerer en lokal sundhedsklinik at blive ødelagt, når en cyklon rammer landsbyen, medmindre den er bygget til at klare et mere ekstremt vejr. Og uden klinikken vil det være svært at håndtere epidemier og sygdomme.

Læs også

På nuværende tidspunkt går kun cirka ti procent af den internationale klimastøtte til lokale initiativer og klimatilpasning i ulandene. Det er alt for lavt, da det netop er på lokalt niveau, der mangler kapacitet til at håndtere katastrofer. Derfor var et vigtigt punkt i pagten fra Madrid at sikre, at 70 procent af støtten skal komme lokale samfund til gavn.

De seneste uger har Danmark udvist et samfundssind og en solidaritet, som vi alle kan være stolte af. Jeg håber, at Danmark og de andre rige lande, der skrev under på pagten i Madrid, vil leve på til deres løfte om mere klimahjælp til verdens fattigste. Det er netop, når vi står sammen, at vi står stærkest.

-----

Mattias Söderberg (født 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og er formand for klimaarbejdet i ACT Alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00