Kommentar af 
Mattias Söderberg

Mattias Söderberg: Klimakampen er uretfærdig

KOMMENTAR: Ny dokumentar viser ikke blot, at olieselskaber i årevis har modarbejdet den grønne omstilling, men understreger også, hvor uretfærdig klimakampen er, skriver Mattias Söderberg.

Exxon har sammen med andre af verdens største olieselskaber målrettet modarbejdet klimakampen, viser en ny DR-dokumentar.
Exxon har sammen med andre af verdens største olieselskaber målrettet modarbejdet klimakampen, viser en ny DR-dokumentar.Foto: Jim Young/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når nogle få mægtige personer underminerer og modarbejder den grønne omstilling i årtier, er der noget grundlæggende galt.

DR's nye dokumentar, 'Kampagnen mod klimaet', er rystende. Den peger på en meget uretfærdig og skæv klimakamp, hvor nogle af de store olieselskaber år efter år har modarbejdet og undermineret den grønne omstilling.

Efter at have set dokumentaren til ende kan jeg ikke lade være med at tænke på alle de mennesker, som vi i Folkekirkens Nødhjælp møder gennem vores arbejde i verdens fattigste lande.

Det er mennesker, der lever med konsekvenserne af klimaforandringerne. Mennesker, der i mange tilfælde må kæmpe med tørke, oversvømmelser, hedebølger og ødelæggende uvejr.

Fakta
Mattias Söderberg (født 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og er formand for klimaarbejdet i ACT Alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klimakampen er uretfærdig. Nu må det være nok.

Dokumentaren viser, hvordan nogle af de store olieselskaber, inklusive Exxon og Shell, har finansieret klimaskeptikere, påvirket forskning ved anerkendte universiteter og brugt dygtige kommunikatører og PR-eksperter for bevidst at underminere anerkendt klimaforskning.

Når man kigger på, hvor mange penge der reelt bliver flyttet fra olie til grønne løsninger, så handler det dog kun om nogle få procent. Man kan derfor spørge sig selv, om disse firmaer stadigvæk er sorte bag den grønne maskering.

Mattias Söderberg

De store olieselskaber har til fælles, at deres indtægter fra olieproduktion bidrager til øgede udslip og dermed en stigende global temperatur. Jo mere olie der bliver solgt, jo flere penge triller der ind på firmaernes konti. Men jo mere olie der bliver solgt, jo større udledninger af CO2 får vi, hvilket også bidrager til de klimaforandringer, som vi allerede ser rundt om i verden.

Fattige og sårbare mennesker i verdens fattigste lande har generelt meget begrænsede udledninger af drivhusgasser. Deres ansvar for den globale opvarmning er dermed også meget lille. Men samtidig er det disse mennesker, som i mange tilfælde også mangler kapacitet til at forberede sig og tilpasse sig klimaforandringerne.

DR's dokumentar gør uligheden tydelig. Nogle få af verdens største firmaer har med penge og snedige strateger sikret, at der blevet sået tvivl om klimavidenskaben. Misinformationen grumser debatten. 

Læs også

De seneste år er mange af firmaerne i dokumentaren begyndt at anerkende, at klimaforandringerne er reelle. Samtidig prøver flere af dem at skabe et grønt image.

Når man kigger på, hvor mange penge der reelt bliver flyttet fra olie til grønne løsninger, handler det dog kun om nogle få procent. Man kan derfor spørge sig selv, om disse firmaer stadigvæk er sorte bag den grønne maskering.

Men der findes også håb. Som dokumentaren peger på, er danske Dong for eksempel gået væk fra gas og olie. I dag hedder de Ørsted og har fokus på vindenergi.

Det er den type forandringer, som olieselskaberne bør gennemgå, hvis de skal overleve i den bæredygtige fremtid, som jeg håber, at vi er på vej hen mod.

Klimadebatten handler ikke kun om skiftende vejr eller forskellige energiløsninger. Det handler om skiftende betingelser for liv. Det er mennesker og familier der rammes, og det er lokale samfunds udviklingsmuligheder, der er på spil. Det er derfor skræmmende, når nogle få firmaer spænder ben for hele klodens udvikling.

Klimakampen har ikke været fair, men den kan ikke standses. Den grønne omstilling er på vej. Nu må de store olieselskaber vælge, om de vil være med på bølgen, eller om de vil blive ved med at stå i vejen.

-----

Mattias Söderberg (født 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og er formand for klimaarbejdet i ACT Alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00