Debat

Mellemfolkeligt Samvirke: Danmark bør tage imod 500 asylbørn og -familier nu

DEBAT: 20.000 mennesker lever under kummerlige forhold i den græske Moria-lejr, og med coronasmitte er situationen kun blevet værre. Danmark bør tilbyde at tage imod 500 børn med deres familier til sagsbehandling i det danske asylsystem, skriver generelsekretær Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Moria-lejren på Lesbos i Grækenland (Arkivfoto.)
Moria-lejren på Lesbos i Grækenland (Arkivfoto.)Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tim Whyte
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Kære Mattias Tesfaye

Som du ved, har den voldsomme corona-pandemi ramt verden over og fået næsten alt til at gå i stå.

Heldigvis lever vi i Danmark med en handlekraftig regering. I Danmark lukker vi grænser, butikker, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser for ikke at sprede smitte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi efterlever myndighedernes retningslinjer ved at gå i karantæne ved sygdomstegn, holde os indendørs, og holder smitten på afstand ved jævnligt at vaske hænder og spritte af. Det går så godt, at vi endda så småt er ved at åbne samfundet op igen.

Corona-anbefalinger kan ikke efterleves
Men desværre er det ikke alle, der kan handle sådan mod corona-smitten. Vi må ikke lukke øjnene for de umenneskelige forhold, som 20.000 mennesker på flugt lever under på europæisk jord i Moria-lejren i Grækenland.

I EU bør Danmark presse på for, at nationalstater tager et fælles ansvar og solidarisk fordeler de mest udsatte fra Moria-lejren mellem sig.

Tim Whyte
Generalsekretær, Mellemfolkelig Samvirke

Børn, enlige kvinder, familier og mænd kan umuligt følge WHO's anbefalinger om at holde afstand, for lejren er oprindeligt kun konstrueret til 3.000 personer.

På fire andre græske øer lever yderligere 22.000 andre mennesker på flugt under tilsvarende kummerlige forhold. Folk er nødsaget til at sove op til seks personer sammen på højst tre kvadratmeter og hver dag stå som sild i en tønde i tætpakkede køer for at få mad. Beboerne kan umuligt vaske hænder jævnligt, når visse områder af Moria-lejren kun har én vandhane til 1.300 personer.

 

Knap 20.000 har skrevet under
Da vi er en del af den flygtningeaftale med Tyrkiet, som nu presser flygtningene i Grækenland, har Danmark, som selv oplever det laveste antal asylansøgninger i 11 år, et medansvar for at lette presset.

Sammen med andre civilsamfundsorganisationer – i Grækenland og på tværs af Europa – appellerer Mellemfolkeligt Samvirke regeringen i Athen om at sikre, at retten til asyl overholdes og fastholdes.

Det skal Danmark være med til, for som der står i regeringens forståelsespapir, skal Danmark stå vagt om de internationale konventioner og indgå engageret i forpligtende internationale fællesskaber. Da vi har uddelegeret vores forsvar for de fælles grænser til Grækenland, har vi et medansvar.

Danskerne udviser i disse krisetider stærk solidaritet. Både over for deres nærmeste, når man står sammen ved at holde afstand, men også over for andre.

Knap 20.000 danskere har skrevet under på Mellemfolkeligt Samvirkes underskriftindsamling om, at den danske regering bør handle på situationen i Moria-lejren. Vi kan ikke acceptere, at børn og deres familier lever under så umenneskelige forhold, og vi skal tage ansvar for at hjælpe Grækenland, der er under massivt pres.  

Tag imod flere flygtninge fra Grækenland
Med corona-krisen frygtes det, at forholdene i Moria-lejren forværres endnu mere. Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer til, at regeringen tager ansvar og handler nu. 

I Danmark bør vi tilbyde at tage imod 500 børn med deres familier til sagsbehandling og indkvartering til minimum 14 dages corona-karantæne, under ordentlige og børnevenlige forhold i det danske asylsystem.

I Grækenland bør Danmark yde ressourcer til at skabe bedre rammer inklusiv bedre hygiejneforhold og indsatser i forhold til smittebegrænsning, hurtig identifikation af smittede og isolation og behandling af kritiske tilfælde.

Moria-lejren er EU's ansvar. I EU bør Danmark presse på for, at nationalstater tager et fælles ansvar og solidarisk fordeler de mest udsatte fra Moria-lejren mellem sig. Lande som for eksempel Finland, Frankrig og Portugal har erklæret, at de er klar til at tage imod flere flygtninge fra Grækenland.

Det er i de værste kriser, at vi skal stå stærkest sammen. Især med dem, der har det sværest. Corona-krisen, der bliver spredt globalt over landegrænser viser at der er behov for international solidaritet. Regeringen viser handlekraft herhjemme. Det bør den også gøre uden for egne grænser. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

0:000:00