Debat

Militæranalytiker: Hvem vinder historien om Aleppo?

DEBAT: Når en syvårig pige tweeter fra Aleppo, og De Hvide Hjelme betvivles af en journalist foran et FN-logo, er det en del af informationskrigen om Syrien. Læs militæranalytiker Thomas Elkjer Nissens analyse her.

Krigen i Syrien handler lige så meget om opfattelser som om territorium, mener militæranalytiker Thomas Elkjer Nissen.&nbsp; <br>
Krigen i Syrien handler lige så meget om opfattelser som om territorium, mener militæranalytiker Thomas Elkjer Nissen. 
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Elkjer Nissen
Militæranalytiker (strategisk kommunikation) ved Forsvarsakademiet

Krigen i Syrien i al dens gru er lige så meget en informationskrig, som det er en fysisk krig i klassisk forstand.

Krigen foregår via sociale medier og i nyhedsmedierne, også i Danmark, og den handler om vores opfattelse af, hvad der foregår.

Hvem er ofre, og hvem er krigsforbrydere, og hvilken af parternes historie skal have lov til at dominere medier og politik?

Ligesom under belejringen af Østaleppo, blev der kæmpet om folks opfattelse af, hvad det skete. Og den kamp fortsætter, for hvem skal have lov til at skrive historien om Aleppo?

Thomas Elkjer Nissen, militæranalytiker, Forsvarsakademiet

Hvad skete der i Aleppo?
I midten af december 2016 var verden vidne til den endelige kamp om bydelen Østaleppo i Syrien. Det syriske regime, primært støttet af Rusland, angreb byen og oprørerne (hvem end de var).

Civilbefolkningen gjorde, hvad de kunne for at gøre verden opmærksom på, hvad der skete i byen. Særligt igennem de sociale medier med for eksempel ’final messages’.

Alle parter i Østaleppo havde hver deres historie om, hvad der foregik, og hvem der var den legitime part.

Verden var øjenvidne til flere nervepirrende døgn med evakuering af civilbefolkningen, før pro-regeringstropper tog kontrol over byen.

Men det stoppede ikke her. Ligesom under hele belejringen af Østaleppo, blev der kæmpet om folks opfattelse af, hvad det skete. Og den kamp fortsætter, for hvem skal have lov til at skrive historien om Aleppo?

Blev Aleppo befriet, som regimet og Rusland hævder, eller faldt Aleppo, som oprørene siger? Og hvem var egentlig i byen? Moderate oprører eller jihadister, og hvem støtter hvem?

De Hvide Hjelme og en canadisk journalist foran FN-logo
Lad os spole tiden tilbage til, før Østaleppo blev overtaget af pro-regeringstropper, og se på to hændelser.

I FN’s hovedkvarter i New York blev der 9. december afholdt en pressekonference arrangeret af den syriske delegation. Den syriske FN-ambassadør skulle efter planen komme med en udtalelse. Han dukkede dog aldrig op.

Journalisterne sad tilbage med blandt andre en canadisk journalist, der gav sin forklaring på, hvad der foregik. Hun mente, at hjælpearbejderne ”De Hvide Hjelme” var en del af oprørerne, og at vestlige medier løj.

Bag ved journalisten var FN’s logo. I tv-indslag ligner hun derfor en talsperson for FN med al den troværdig og autoritet, det bringer med sig. Virkeligheden var dog en anden. Men det ændrer ikke effekten på den intetanende tv-seer, der nu fra FN har fået at vide, at De Hvide Hjelme ikke er en form for civilforsvar, men en del af oprørerne.

Hele pressekonference blev efterfølgende genstand for en veritabel informationskrig mellem flere medier, herunder mellem Buzzfeed på den ene side, og RT, In The Now og Sputnik på den anden side.

Dette er bare et af de mange eksempler på, hvordan krigen i Syrien forsøges iscenesat.

Bana Alabed – pigen på Twitter
I samme periode fulgte verden også med i en syvårig piges løbende opdateringer på Twitter om livet i Aleppo. 

Pigen Bana Alabed og hendes mor skrev flittigt. Og verdens medier, inklusive mange danske, viderebragte, hvad der kun kan betragtes som en ’menneskelig’ historie fra krigens gru.

Men både før hun blev evakueret fra byen, og nu efter, indgår hun også i informationskrigen.

Var hun ægte, eller var det en falsk profil, som så mange andre sociale medieprofiler har vist sig at være?

På den ene side blev hun brugt til at mobilisere støtte til oprørerne, og på den anden side forsøgte regimet og Rusland at skabe tvivl om hendes rigtighed. Og ikke mindst efter hendes evakuering blev hun fløjet til Tyrkiet af præsident Erdogan.

Hun var blevet en brik i kampen om opfattelser.

Krigen i Syrien foregår også i Danmark – i medierne
Men også efter Assad igen har fået kontrol med Aleppo, er byen en del af den fortsatte informationskrig.

Blandt andet Rusland fremstiller det som en befrielse, på lige fod med sovjetiske troppers befrielse af Berlin under Anden Verdenskrig, og forsøger dermed at ’frame’, hvordan folk skal opfatte det.  

Krigen i Syrien handler lige så meget om opfattelser og konkurrerende historie som om territorium!

Men hvor den fysiske krig foregår i Syrien, foregår informationskrigen også i Danmark og i de danske medier og på sociale medieprofiler, som danskere følger med i og deler. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Elkjer Nissen

Chefkonsulent, Dansk Erhverv – Forsvarssektoren
MA i Cross-Media Communication, KU (2011), Cand.soc I International Security and Law, SDU (2014), CBS Executive Public Affairs, CBS (2017).

0:000:00